kedimag

10 adımda yavru kedi nasıl kurtarılır?

Kedilerin doğurma mevsiminde, sokakta yolunuz her an kimsesiz bir yavru kedi ile kesişebilir. Ve yavru kediyle karşılaştığınız an ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Önemli not: İmkanınız varsa, terk edilmiş bir yavru kedi bulduğunuzda, lütfen ilk önce bir veteriner hekime başvurun!

İşte dışarıda yavru bir kedi bulduğunuzda yapmanız gerekenler hakkında 10 ipucu!

1. Durumu değerlendirin

Anne kediyi etrafta görmediğiniz için yavru kedinin öksüz olduğunu sanmayın! Anne kedilerin bebeklerini bir süreliğine bırakması yaygındır. Bu yüzden yavru kedileri bir süre gözlemleyin ve annenin geri dönüp dönmediğine bakın.

Anne, bir şeyler yemek için yavruların yanından ayrılmış olabilir. Anne geri döndüyse harika!

Anne kedi, bir iki saat içinde yavruların yanına dönmezse, müdahale edip yardım etme vaktiniz gelmiş demektir!

2. Yavru kedileri barınağa götürmeyin

Barınaklar yeni doğan yavru kediler için uygun yerler değildir. Yavru kedinin yaşamak için bir şansı olsun istiyorsanız, ya siz yardım etmeli ya da ona yardım edebilecek birini bulmalısınız.

3. Panik yapmayın ama hızlı davranın

Öksüz yavru kediler söz konusu olduğunda, zaman çok önemlidir. Paniğin faydası olmaz. Ancak kimsesiz bir yavru kediye yardım etmek için çok uzun süre beklemek sağlıklı değildir.

Yavru kediyi alın ve önünüzdeki 24 saatlik bakım için hızlı bir şekilde bir plan yapın. Planınızı daha sonra değiştirebilirsiniz. İlk anda sadece acil ihtiyaçlarını düşünmeniz gerekir.

Kedide zor nefes alma, kanama gibi ciddi bir sağlık sorunu gözlemlerseniz, bir veteriner hekime götürün.

4. Uygun malzemeleri edinin

Yavru kedi için olası tehlikelerden uzak, rahat ve güvenli bir alan bulun. Hızlı bir şekilde belli şeyleri edinmeniz gerekecek.

Yavruyu sıcak tutmak, besleyip su içmesini sağlamak ilk hedefleriniz olmalı. Hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için daha önce yavru kedi büyütmüş bir arkadaşınızdan veya bir veteriner hekimden öneri almanız zor olmayacaktır.

5. Yavrunun vücut ısısını sabitleyin

Başka bir şey yapmadan önce, yavru kedinin donmadığından ya da sıcak çarpması yaşamadığından emin olun. Yavru kediler vücut ısılarını kontrol edemezler. Bu nedenle, beslemeye başlamadan önce vücut ısılarını düzenlemelerine yardımcı olun. Özellikle çok soğukta kalmış bir yavruysa bu önemlidir.

Üstünde yatabileceği alçak bir yastık, ılık su dolu bir su şişesi, hatta kuru pirinçle dolu, mikrodalga fırında ısıtılmış bir çorap, üşümüş bir yavru kediye sabit ama hafif bir ısı kaynağı sağlayabilir.

6. Yavru kediyi besleyin

İlk kez biberonla kedi besliyorsanız panik yapmayın. Kolay olacak! 🙂

Lütfen, bir yavru kediye asla inek sütü vermeyin. Bu sağlığı için son derece tehlikelidir ve ölüme yol açabilir. Bunun yerine, internette veya petshoplarda satılan, yavru kediler için üretilmiş süt veya süt tozlarından kullanın.

(Bakınız. Kedime inek sütü verebilir miyim?)

7. Yavru kediyi tuvaletini yapması için uyarın

Yeni doğan yavru kediler kendi başlarına tuvaletlerini yapamaz. Anneleri çiş ve kaka yapmalarını teşvik edip, onları temiz tutmak için arkalarını yalar.

Yavru kedileri her beslenme sonrası ılık, ıslak bir bezle uyararak annenin bu davranışını taklit etmeniz gerekir.

8. Bakım rutininize uyun

Kimsesiz bir yavru kedi 24 saat bakım gerektirir. Her 2-4 saatte onunla ilgileneceğiniz bir bakım rutini oluşturmanız gerekir. Yavru ne kadar küçükse, aralıklar o kadar sık olur.

Beslediğiniz zamanlar dışında yavru kedilerin uyuması normaldir. Güvenli ve kapalı bir alanda olduğundan emin olmalısınız!

9. Onu yarı yolda bırakmayın!

Yavru kedi beslemek eğlenceli ve iyileştiricidir! Kısırlaştırılabilecek büyüklüğe gelene kadar kediye bakmayı planlayın. Yavruya evde sunabildiğiniz en iyi imkanları sunun.

Veteriner hekim desteği alın ve büyümesini izlemenin keyfini çıkarın. Siz farkına bile varmadan büyüdüğünü göreceksiniz! 🙂

10. Kısırlaştırın!

Sokakta yavru kedi bulmanız, çevrede kısır olmayan kediler olduğu anlamına gelir. Eğer büyüyen yavru sokakta yaşayacaksa, kısırlaştırılması, gelecekte yeni sahipsiz yavrular doğurmasını engelleyecektir.

Büyüttüğünüz yavrunun aşılarıyla ve kısırlaştırılmasıyla lütfen ilgilenin! Aranızda bir bağ oluştuysa onu sahiplenin. 🥰 Durumunuz ömürlük yuva olmaya uygun değilse ona yeni bir yuva bulmak için elinizden geleni yapın!

Kimsesiz bir yavru kedinin yaşamasına yardım ettiğiniz için tüm kediler ve kediciler adına şimdiden teşekkür ederiz!

Yavru bakımı ile diğer yazılar için “yavru bakımı” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz!

Kaynak: https://meowbox.com/blog/2016/3/10-steps-to-save-abandoned-kittens

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?