Kendiniz ve sevdiklerinizin can güvenliği için deprem hazırlığı yaparken, kedi dostunuzun can güvenliği için de yapabilecekleriniz var!
Türkiye bir depremler ülkesi ve “deprem hazırlığı” konusu çok önemli. Bazı ülkelerde doğal afetlere hazırlık için her yıl “ulusal hazırlık ayı” gibi belli dönemler belirlense de ülkemizde henüz böyle bir farkındalık oluşmuş değil.
Hazırlığa başlayın
Deprem ve sonrasında internete erişiminiz olmayabilir. Boş bir zamanınızda, küçük bir deftere aşağıdaki bilgileri kaydedin.
- Kedinizle ilgilenebilecek yakınlarınızın, bölgenizdeki kedi dostu dernek-barınak ve kedi pansiyonlarının iletişim bilgileri hazırda bulunsun.
- Deprem evinize zarar verebilir ve geçici olarak yer değiştirmeniz gerekebilir. Şayet kediniz sizinle gelemeyecekse bu süre zarfında kalacak bir yere sahip olacağından emin olun.
- Kedinizin depremde kaçma ve kaybolma durumuna karşın, kayıp aranıyor ilanında kullanabileceğiniz, onu net olarak gösteren bir fotoğrafını basılı ya da online olarak hazırda tutun.
- Pencerelerinizin cam olmayan kısmına küçük ama dikkat çekecek “dikkat! bu evde kedi var.” çıkartması yapıştırmanız arama kurtarma ekipleri için yönlendirici olabilir.
Mikroçipin önemi
Kedinizin mikroçiplenmesi önemli bir ilk adımdır. Kediler bir şekilde depremi hissedebiliyor olsalar bile bu depremi sakin karşılayacakları anlamına gelmez. Deprem anında kediler strese girer, panik yapar ve saklanır.
Türkiye’de henüz yaygınlaşmamış olsa da, fiyatı gayet uygun olan, herhangi bir pil vs. içermeyen, enjeksiyonla deri altına yerleştirilen mikroçipler çok kullanışlıdır.
İletişim bilginizi içeren bir tasmanın hayat kurtarıcı olabileceğinden bu yazımızda bahsetmiştik. Kedinizin tasmasına mikroçipli olduğuna dair küçük bir ibare koyarsanız, onu kaybetmeniz durumunda mikroçip okutularak hem kedinizin sağlık bilgilerine hem de size ulaşılması kolay olur. Mikroçiple ilgili veterinerinizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Deprem çantası
Şayet deprem çantası hazırlıyorsanız, çantanıza kediniz için son kullanma tarihi uzun olan mamalar koyabilirsiniz. Bu tarihleri kenara not ederek tarihi geçmeden mamayı kullanıp tekrar yenisini koyabilirsiniz. Temel ihtiyaç olan suyu ise hem kendiniz hem kediniz için kullanabilirsiniz.
Deprem anında ne yapmalı?
Kedi, içgüdüsel olarak deprem anında sığınabileceği güvenli bir yer arayacaktır. Kedinizin genelde saklandığı “gizli” kuytu yerleri bilmeniz bu açıdan iyi olur. Deprem sırasında kediniz ortadan kaybolduysa, sonrasında bu noktalar ilk kontrol ettiğiniz yerler olmalıdır.
Eğer tehlike sürüyorsa ve kedinizi yanınızdan ayırmak istemiyorsanız, onu taşıma çantasına koyarak yanınızda tutabilirsiniz. Tehlike altında değilseniz, binanız sağlamsa ve evi terk etme durumunuz yoksa, kedinizi bulup onunla ilgilenmek deprem sonrası ikinize de iyi gelecektir. Deprem sırasında ve sonrasında onunla sakin bir ses tonuyla konuşmaya dikkat edin. Sizi sakin görürse o da kolayca sakinleşecektir.
Bir ihtimal kediniz sığınmak için sizi seçip kucağınıza atlarsa, tehlike geçene kadar onu da hayat üçgenine alarak, rahat olacağınız ve kendinizi koruyabileceğiniz şekilde kucağınızda tutmaya çalışın.
Deprem sonrası
Depremi takiben komşuları veya ailenizi kontrol etmek için kısa bir süre evden ayrılmanız gerekiyorsa, siz yokken kedinizin panik yapıp kaçmaması veya kaybolmaması için onu evin güvenli bi odasına mama, su ve kumunu bırakarak kapatabilirsiniz. Tabii ilk fırsatta eve ve kedinize geri dönün.
Deprem hazırlığını önemseyin
Hayvanların ve kedilerin depremi önceden hissettiklerine inanılsa da bunun doğru olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Kesin olan, kedilerin de tıpkı insanlar gibi deprem anında korktuklarıdır. Hisleri ve algıları ne kadar güçlü olsa da kedinizi bir deprem dedektörü gibi görmeyin.
Depremler olağan dışı ve düzensiz olaylardır. Deprem çantanızı sabit ve erişilebilir bir yerde tutarak evdeki herkesin yerini bilmesini sağlayın.
Hiç kedinizle deprem yaşadınız mı? Deprem anında ne yaptınız? Sizin önerileriniz neler? Yorum yazarak fikir ve tecrübenizi bizimle paylaşabilirsiniz!
Yorum yap