Dişi kediler ne zaman kızgınlığa girer?
Kediler ilk kızgınlık döngüsüne ergenliğe ulaştıklarında girer. Buna üreme döngüsü, östrus döngüsü de denir. Ergenlik veya cinsel olgunluk, kedilerde yaklaşık altı aylıkken ortaya çıkar. Ancak bu, yılın zamanına göre biraz değişebilir.
Kızgınlık adı verilen aşama, dişinin cinsel olarak açık veya kızgın olduğu zamanı ifade eder.
Dişi kedi ne sıklıkla kızgınlığa girer?
Kediler mevsimsel olarak poliestrustur. Yani üreme mevsimi boyunca birden fazla kez kızgınlığa girerler. Üreme mevsimi, sıcaklık ve günlerin uzunluğu gibi coğrafi faktörlere göre değişir.
Kuzey Yarımküre’de kediler genellikle Ocak ayından sonbaharın sonlarına kadar döngüye girerler. Daha tropikal bölgelerde ve iç mekanda yaşayan kedilerde, kızgınlık döngüsü yıl boyu sürebilir.
Dişi kedilerde kızgınlık ne kadar sürer?
Her döngü genellikle birkaç gün sürer. Ortalama uzunluk altı gündür. Dişi kedi, kızgınlık döneminde çiftleşmezse, kısa bir süre için kızgınlıktan çıkar. Dişi bir kedinin tam kızgınlık döngüsü uzunluğu 3 ila 6 hafta arası sürer.
Dişi kedide kızgınlık belirtileri nelerdir?
Kızgınlığa giren dişi kedilerde vajinal kanama pek gözlenmez. Dişi kedilerin kızgınlığık belirtileri davranışlarına daha çok yansır.
- Çoğu dişi kedi aşırı sevecen bir hale gelir.
- Dikkat çekmek için sürekli sahiplerine veya nesnelere sürtünürler.
- Yerde yuvarlanırlar.
- Sırtları okşandığında, popolarını havaya kaldırırlar.
- Çok sesli ve konuşkan olurlar. Bu davranış değişiklikleri genelde insanları şaşırtır. Sahipleri, kedinin bir hastalığı mı var diye endişeye bile girerler.
Bazı dişi kediler, kızgınlıktayken daha sık çiş yapar. Hatta dikey nesnelere idrar püskürtebilirler. İdrarda, hem feromon hem de hormonlar bulunur. Her ikisi de diğer kedilere dişi kedinin üremeye hazır olduğu sinyalini verir. Kısır olmayan erkek kedileri bu yöntemle kendine çeker.
Bazı durumlarda bu işaretleme, kedinin ergenliğe ulaştığının göstergesi de olabilir.
Bu dönemde bahçenizde, pencerenizde veya balkonunuzda daha önce hiç görmediğiniz erkek kedilerle karşılaşabilirsiniz. 🙂 Bu erkek kediler, dişi kediyi sahiplenmek için evinizin çevresine idrar püskürtebilir veya dişiyle çiftleşmek için eve girmeye çalışabilir.
Dişi kedi, kızgınlığın hangi aşamasında hamile kalabilir?
Kedi, kızgınlık döneminde herhangi bir zamanda hamile kalabilir. Dişi kediler uyarılma yoluyla yumurtlar. Yani çiftleşme esnasında yumurtalıklar uyarılır ve yumurta salınımı gerçekleşir.
Çoğu dişi kedi, yumurtlamanın gerçekleşmesi için 24 saatlik bir süre içinde 3-4 çiftleşmeye ihtiyaç duyar. Kedilerin çiftleşmesi 1-2 dakika sürer ve kısa sürede birden çok kez çiftleşebilirler.
Dişi kedi bu süre zarfında birkaç farklı erkek kediyle çiftleşebilir. Bu nedenle doğacak her yavrunun babası farklı bir kedi olabilir.
Yumurtlama meydana geldiğinde, dişi kedi 1-2 gün içinde kızgınlıktan kurtulur.
Kedilerde hamilelik ne kadar sürer?
Kedilerde hamilelik ortalama dokuz hafta (63 gün) olmak üzere, yaklaşık 64 ila 71 gün sürer.
Kedimin hamile kalmasını nasıl önleyebilirim?
Kedinizin hamile kalmasını önlemenin en iyi yolu, ilk kızgınlık döngüsünden önce onu kısırlaştırmaktır.
İlk döngünün ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek zordur. Bu yüzden çoğu veteriner hekim, kedi 6 aylık olduğunda kısırlaştırma operasyonunun yapılmasını önerir.
Kısırlaştırmadan önce kedim bir kerecik de olsa hamile kalıp doğurmalı mı?
Hayır. Bir kedinin kısırlaştırılmadan önce bir kere anne olması için geçerli bir sebep yoktur. Dişi kedi kısırlaştırılmazsa ilk kızgınlık döngüsünde hamile kalabilir. Bu da plansız bir şekilde doğum yapacağı anlamına gelir.
Kediler ayrım gözetmez ve gelişigüzeldirler. Bu nedenle erkek kardeş kedi, kız kardeşiyle; baba kızıyla ve oğul annesiyle üreyebilir.
Bir kere anne olan dişi kedilerin sonrasında daha arkadaş canlısı ve sosyal oldukları rivayet edilir. Bu doğru değildir.
Kedilerin doğurması yalnızca yardım ve ilgiye muhtaç daha fazla kedinin dünyaya gelmesi demektir.
Yorum yap