Kediniz kum kabının dışında bir yere çiş yaptığında bu kokudan kurtulmak zor olabilir. Kedi çişi kokusunu maskeleyip örtmek imkansızdır. Kedi bir halıya, mobilyaya, yatağa, nevresime veya kıyafetlerinize işemiş olabilir. Bu koku nötralize edilmezse kedinin aynı yere tekrar çiş yapma ihtimali çok yüksektir. Bu yazıyı kedi çişi kokusunu evden yok etmek isteyen kediciler için bir kılavuz olarak hazırladık!
Kedi çişi neyle temizlenir?
Kediniz çişini yaptıktan ya da idrar püskürttükten sonra kirlettiği yer ne kadar uzun süre öyle kalırsa, koku da bir o kadar ağırlaşır. Ayrıca kedi idrarı lekesi kuruduktan sonra görünmez hale gelebilir. Yine de koku takip edilerek çişli yer bulunabilir ya da kedi tekrar aynı yere çiş yaparken görülebilir. Kedi idrarı temizlemenin en önemli kısmı, hızlı davranmaktır.
Endişelenmenize gerek yok. Sidik kokusunu nötralize edebileceğimiz sirke, sodyum bikarbonat (evlerimizdeki beyaz toz karbonat) ve enzimatik temizleyici ürünler var.
Sirkenin keskin kokusuyla idrar kokusunu bastırdığı sanılır ancak sirke, idrar lekelerinde oluşan alkali tuzları nötralize eden bir asittir.
- Duvarları ve zeminleri temizlemek için su ve sirke karışımı bir çözelti kullanabilirsiniz. Birkaç gün içinde sirke kokusunun azaldığını ve idrar kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.
- Halı, koltuk minderleri, yatak ve çarşaflardaki idrar kokusunu gidermek için internette ve evcil hayvan mağazalarında bulunabilen, enzim bazlı bir temizleyici kullanabilirsiniz. Bu ürünlerdeki enzimler kedi idrarındaki asidi parçalayarak kokudan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu temizleyicilerde kötü kokulara neden olan kötü bakterilerden kurtulmak için doğal enzimler ve yardımcı bakteriler bulunur.
- Siz artık kokuyu almıyor olabilirsiniz ancak temizliğin derinliği kedinin de idrar kokusunu alamayacağı kadar iyi olmalıdır. 🙂 Çünkü kedi, eski idrar noktasından koku alırsa (kendi idrarı ya da başka bir kedinin idrarı olabilir) bu alana tekrar idrar yapma ihtimali yüksektir.
- Amonyak içeren temizlik ürünlerinden kaçınmalısınız. Çünkü kedi idrarında da amonyak vardır ve amonyak kokusu alan kedi idrar konusunda niyetini bozabilir. Ayrıca amonyaklı ve diğer kimyasal temizleyiciler lekeyi temizlemek yerine iyice yayabilir.
Halıdan kedi sidiği kokusu nasıl çıkar?
- Lekeyi en kısa sürede bulun ve temiz bir bezle iyice silin.
- Alanı temiz suyla durulayın ve kalan suyu-nemi alın. Elektrik süpürgenizin sıvı çekme özelliği varsa bu iş için kullanabilirsiniz. Buharlı sıcak temizleyiciler lekeyi ve kokuyu yayabileceği için kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
- Ardından bir enzim temizleyici kullanın. Enzim temizleyicilerin çoğu sprey şeklindedir. Lekenin üzerine hafif bir kat püskürtmek fayda etmeyebilir. Şişeyi açarak bölgeye bir miktar temizleyici dökmeniz daha iyi sonuç verecektir.
- Temizleyiciyi lekeli bölgede 10-15 dakika beklettikten sonra temiz bir bezle kurulayın. Bekleme sırasında kedinin o noktaya gelmesini önlemek için bölgenin üstünü bir çamaşır sepetiyle kapatabilirsiniz. Leke eskiyse ve koku çok güçlüyse temizleyiciyi tekrar uygulayıp, bölgeyi tekrar kurumaya bırakmanız gerekebilir.
İdrar bazen halının altındaki ahşap zemine işler. Temizleyip silmenize rağmen leke ve koku çıkmayabilir. Ahşap zemine yağ bazlı, leke önleyici bir astar kullanarak kokuyu nötralize edebilirsiniz.
- Çişli alanı temizledikten sonra kedinin tekrar o bölgeye işememesi için, kedinin gözünde bölgenin önemini değiştirebilirsiniz. Kediler mama yeme ve çiş-kaka alanlarının ayrı olmasını ister. Temizlediğiniz ve artık kokmayan bölgeye mama kabını koyar ya da orada kedinizle oynarsanız, o bölgeye idrar yapmayı düşünmeyecektir. 😉
Yastık minder ve yataktaki kedi sidiği kokusundan nasıl kurtulunur?
Minderler ve yatak halıya benzer şekilde temizlenebilir.
- Yastık ya da minderin kirli kısmını suyla ıslatın.
- Bir havlu ile suyu emdirerek iyice alın.
- Ardından enzim temizleyiciyi etkilenen bölgenin üzerine ve çevresine yavaşça dökerek ıslatın. 15 dakika bekletin ve havlu ile iyice bastırarak temizleyiciyi yüzeyden alın.
- Yastığı iyice kuruyana kadar dışarıda bekletin.
- Eğer içeride kurutmak zorundaysanız ve kuruması zaman alacaksa, kedi kokuyu alıp tekrar işemesin diye kuruma sürecinde ıslak bölgenin üstünü alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.
Yatak için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
- Enzim temizleyiciyi uygulayıp iyice emmesini sağladıktan sonra, bölgenin üzerine birkaç kat temiz havlu yerleştirin.
- Yatak tamamen kuruyana kadar havluları her gün değiştirin.
- Yatak kururken kedinin gelip işemesini engellemek için, kullanmadığınız zamanda yatağı muşamba gibi bir şeyle örtebilir veya odanın kapısını kapatabilirsiniz.
Eğer kediniz bunu çok sık yapıyorsa sıvı geçirmez bir alez yatağınız için kurtarıcı olabilir.
Nevresim ve kıyafetlerdeki kedi sidiği kokusu nasıl geçer?
- Nevresim ve kıyafetlerinizi makineye atmadan önce, çişli yeri soğuk suyla durulayın.
- Deterjanla birlikte 1 bardak karbonat veya çeyrek bardak elma sirkesi ekleyerek makineye atın.
- Kuruduktan sonra hala idrar kokusu varsa, enzim temizleyici kullanarak aynı işlemi tekrarlayın.
- Asla ağartıcı ve amonyaklı ürünler kullanmayın.
- Kurutma makinesi kullanıyorsanız çamaşırları havalandırın çünkü ısı yüzünden koku kumaşa işleyebilir.
- Çamaşırdaki koku tamamen gidene kadar yıkamayı tekrar etmeniz gerekebilir.
Kedi çişi neden kokar?
Kedi idrarı, diğer hayvanların idrarından çok farklı değildir. İdrarın böyle kötü kokmasının sebebi genellikle fark edilmeden uzun süre olduğu yerde kalmasıdır. Kediler kum kabı dışında, halı veya gizli köşelerde işeyerek alanlarını işaretleme eğilimindedir. Yapıldıktan bir süre sonra, idrardaki bakteri ayrışır ve idrara amonyak benzeri bir koku verir. Ayrışma işleminin ikinci aşamasında ise “merkaptan” denilen bir bileşik yayılmaya başlar ve o çok bilindik en kötü idrar kokusu oluşur. Yaşlı hayvanların idrarları da böbrekleri eskisi kadar verimli çalışmadığı için kötü kokma eğilimindedir.
Kokuyu ek olarak kötüleştiren bir diğer şey ise kedinin işerken salgıladığı güçlü hormonlardır. Erkek kediler kısırlaştırılmadıkça, testosteronlu çişleriyle diğer erkeklere “uzak durun” mesajı verir ve bu kokuyla dişilere “burdayım” der.
Kediler neden kum kabının dışına çiş yapar?
Kedinizin bunu yapmasının çeşitli nedenleri vardır.
İnsanlar genellikle kedilerin uygunsuz yerlere çiş yapmasının bir tür intikam olabileceğini düşünür ancak kediler bir intikam stratejisi oluşturmak için gereken bilişsel yeteneklerden yoksundur.
Kediniz çişini kum kabına yapmıyorsa, size bir şey anlatmaya çalışıyor olması muhtemeldir. İlk bakmanız gereken şey bir sağlık sorunu olup olmadığıdır. Uygunsuz idrar yapma davranışı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalığı, diyabet, hipertiroidizm veya kedi alt idrar yolu hastalığı ile ilgili olabilir. Belki de kum kabındayken yaşadığı ağrı, sızı ya da güçlük onu oradan uzaklaştırıyordur. Kedinizin sağlığından en küçük bir şüpheniz varsa hemen veterinere gidin. İdrar yolu enfeksiyonu gibi durumlar tedavi edilmezse hayati tehlike yaratabilir. Yaşlı bir kedi, artrit yüzünden kum kabını kullanamıyor olabilir.
Kedinin herhangi bir hastalığı olmadığından emin olduktan sonra davranışsal bir sebep olup olmadığına bakabilirsiniz. Maalesef pek çok kedi, kum kabına çiş yapmama sorunu yüzünden sokağa ya da barınaklara atılmaktadır. Kedilerde uygunsuz idrar yapma davranışı yazımıza göz atmanızı tekrar tavsiye ederek, bu sorunun çözülebileceğini tekrar edelim. Lütfen kedinizi evden atmayın! Kedinin bir sağlık problemi yoksa ve sorun gerçekten davranışsal ise erken müdahale önemlidir.
Kediler neden idrar püskürtür?
Bazı kediler zemine, halı, mobilya ve yatak gibi yerlere çişini yaparken, bazıları duvar gibi dikey yüzeylere idrar püskürtür. Sabit bir yerde yaşamayan erkek kediler bölge sahiplenme amaçlı, dişi kediler ise erkekleri çiftleşmeye çağırma amaçlı püskürtme davranışında bulunabilir. Bu tür davranışları önlemenin yolu, erkek ve dişi kedilerin 6 aylık olduklarında kısırlaştırılmasıdır.
Püskürtme davranışı genelde hormonal sebeplerden olsa da bunun başka nedenleri de olabilir. Kısıtlı beslenme, yetersiz oyun süresi ve diğer kedilerle anlaşamayan kedi stres, kaygı ve gerginlik yaşayabilir. Kediniz evdeki veya dışarıdaki kedilerle geçinemediği için idrar püskürtüyorsa bu sorunu çözmeniz gerekir.
Kediler aynı evdeyse, bir süre ayrı tutulduktan sonra tekrar tanıştırılarak ve iyi geçindikçe sevilip ödüllendirilerek evde barış sağlanabilir. Kedide kaygıyı hafifletmek ve onu rahatlatmak için üretilmiş, fişe takılan sinek kovucular gibi çalışan sentetik kedi feromonu difüzörü ya da veterinerin önereceği damlalar kullanabilirsiniz.
Maalesef annem kısırlaştırma ma izin vermiyor ne yapmalıyım daha etkili çözüm üç erkek kedi ile başa çikamıyorum kediler hakkında deneyimli birinden önerileri yazarlarsa sevinirim
Sevgili Aleyna, bende annen gibi düşünenlerdenim. Yani yaşama koşulları uygun yerde ise kısırlaştırmak doğal döngüyü bozmamaktan yanayım. Bizde 2 tane var 1 yaşındalar ve erkek dün ve bugün idrar püskürttüğünü gördüm balkonuma. Artık evde durmak istemiyorlar. Bu durumda ben de evim koksun istemem. Oldukları yer kedilere dost bir site ki şanslılar. Eğer dışarı alıştırmaya müsait bir evin varsa dışarda besleyebilirsin. Onlar sahibi olduğun İçin seni ziyaret edecek ve çevrende yaşayacaktır. Ayrıca wc kumu (ve temizliği) tırmıklama davranışları ve kedi tüyü sorunu da tamamen bitecektir.Bu arada bizdekiler cins kedi değil. Yani aktif evde koşturan cinsten. (Sahiplendik. )Eğer cins kedi ise evde sakin bir durumdaysa ve dışarıya çıkmıyor ise tam tersimi öneririm istemeyerek de olsa. Anneni ikna etmelisin ve bakımına katkıda bulunmalısın. Umarım bir yardımım olmuştur. Güzel kedili günler diliyorum.