Tebrikler! Yeni bir yavru kedi ya da yetişkin bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz veya vermek üzeresiniz. Minnoşluk ve mutluluk dolu bir ilişki başlamak üzere diyebiliriz. Tüylü dostunuzu hayatınıza dahil etmeye karar verirken dikkat etmeniz gereken birçok şey var.
Cins mi tekir mi?
Barınaktan ya da sahiplendirme ilanından bir tekir mi istiyorsunuz? Yoksa safkan ve belli bir ırka mensup cins bir kedi mi? Kedilerin fiziksel görünümleri ve karakterleri çok çeşitlidir. Karar vermeden önce yakınınızdaki bir barınağı ziyaret edebilir (belki de bir kedi gelip başını sürterek sizi seçecek), bir yetiştiriciyle iletişime geçebilir, kedisi yavrulayacak bir arkadaşınızla konuşabilir, internetteki sahiplendirme ilanlarına bakabilirsiniz.
Dışarıda bir yuvaya ve korunmaya muhtaç sayısız kedi olduğunu unutmayın.
Nasıl bir kedi seçerseniz seçin, aynı evi paylaşmaya başladığınızda onu deli gibi seveceğinize ve özel bir bağ kuracağınıza emin olabilirsiniz. Cins bir kedi istiyorsanız bile, satın almak yerine sokağa atılmış ya da bir yerden kurtarılmış cins bir kedi bulabileceğinizi unutmayın. Satın alınıp sokağa atılan, evden kaçıp kaybolan ya da sahipleri tarafından internet üzerinden yeni bir aile aranan çok fazla cins kedi var.
Yavru mu yetişkin mi?
Küçük, minnoş, sevgiye ve ilgiye aç bir kediş mi? Yoksa gürbüz, kendi kendine yetmeyi öğrenmiş, olgun bir kedi mi istiyorsunuz? Belki de bir bebek büyütmek istiyorsunuz. Kedi yavruları inanılmaz derecede aktif, enerji dolu, eğitimsiz ve saf olduklarından çok fazla dikkat gerektirir.
Eğer yavru bir kedi alacaksanız hala emen değil, annenin sütten kestiği, kuru mama yiyebilecek kadar büyümüş bir kedi olması çok önemli. Anneden erken ayrılan kediler hem sağlık hem de davranış problemleri yaşarlar. Oyuncak ayı gibi şeylerle duygusal bağ kurabilir, olmayacak şeyleri yemeye çalışabilirler.
Evde mi dışarıda mı?
Kediniz evde mi yaşayacak, dışarıda mı? Yoksa zaman zaman dışarı çıkabildiği bir ev düzeninde mi? Ev kedileri daha güvenli bir ortamda yaşadıklarından daha uzun ömürlü olurlar. Kedi kavgaları, yoldan geçen arabalar, parazitler ve bulaşıcı hastalık risklerinden uzaktırlar. Dışarıda yaşayan kediler ise “survivor” ruhlu olup ev kedileri kadar obeziteye meyilli değillerdir ve davranış sorunları daha azdır. (her kedinin kendine has bir arızası olduğunu unutmayalım)
Bir ev kedisine dışarıda bakmak ya da sokağa alışmış özgürlükçü, yetişkin bir kediyi eve hapsetmek kedi için çok sağlıklı olmayabilir. Kendi düzeninizi ve kedinin önceki yaşam düzenini göz önünde bulundurarak bir karar vermek iki taraf için de daha sağlıklı olacaktır.
Evi hazırlamak
Büyük bir evde mi yaşıyorsunuz yoksa küçük bir dairede mi? Kedinize güvenli ve özel alanlar sunabileceğinize emin olun. Kum kabı, kum ve mama paketi, oyuncakları için evde yeterince yeriniz var mı? Evdeki bebek odası, atölye vb. bazı odalar kediye kapalı olacak mı? (ki kediler bunu asla tercih etmez)
Kedi gelmeden önce evinizi iyice temizleyin. Kediye zarar verebilecek iğne, bıçak, gibi şeyleri; yutabileceği ip, zımba teli, boncuk gibi yabancı cisimleri ortadan kaldırmalısınız.
Çocuklu evde kedi
Eğer evde bebek ya da çocuğunuz varsa kediyle nazik ve saygılı bir ilişkide olmalarını öğretin. Bebeğinizi ya da çocuğunuzu gözetiminizde değillerken asla kediyle başbaşa bırakmayın. İlk zamanlar iki taraf için de tehlikeli olabilir.
Kısırlaştırmanın önemi
Kısırlaştırma tüm kediler için önerilen bir operasyondur. Sürekli artan kedi nüfüsu sorunuyla başa çıkmakla birlikte, kedinizi olası sağlık sorunlarından (üreme organlarında gelişen kanserler, vb) ve davranış problemleri yaşamasından (çiftleşmek için evden kaçma, balkondan atlama gibi) korumuş olursunuz. Bu konuyu kedi sahibi olduktan sonra veterinerinizle mutlaka görüşmelisiniz.
Oyun ve oyuncaklar
Kedinizi eğlendirecek, onu hareket ettirecek yeterli çeşitlilikte oyuncağınız olsun. Kediler için yapılmış oyuncaklar alabileceğiniz gibi kendiniz de evde bir şeyler yapabilirsiniz. Yavru kediler hemen hemen her şeyle oynayabilir. Bir sopanın ucuna bir şey takıp sallasanız bile aşka gelirler. Kedinin evdeki diğer insanlarla oyun oynaması, temas halinde olması da tabii ki çokomelli*. (*çok önemli)
Ne yemeli?
Kedinizi neyle besleyeceksiniz? Kuru mama ve yaş mamanın ayrı ayrı yararları vardır. Kuru mamayı evde saklamak ve kullanmak çok kolayken, çoğu kedi konserve yaş mamaya bayılır. Kedinizin yaşı ve sağlık durumunu gözeterek veterinerinizden beslenme önerisi almanız iyi olur.
Gerekli malzeme listesi
Yeni kedi sahiplenen insanlar ilk olarak neler alacaklarını bilemezler. Temel olarak sahip olmanız gerekenler:
- Taşıma çantası
- Mama ve su kabı
- Kedi maması
- Kum kabı
- Kedi kumu
- Kum temizleme küreği
- Oyuncak
- Tırmalama tahtası
- Çoğu kedi yatacağı yeri kendi seçse de, onun için alacağınız kedi yatağını sevme ihtimali var.
- İkea kedili yastık 😀 (opsiyonel)
Yakında ve güvenilir bir veteriner
Kedinizi evlat edinmeden önce en kısa sürede veterinerinizi belirleyin. Kedi sahibi yakın arkadaşlarınız bu konuda size tavsiye vereceklerdir. Veterinerinizin evinize yakın bir lokasyonda olması acil durumlar için kolaylık sağlayacaktır.
Kediniz geldiğinde ilk işiniz onu veterinere götürüp kapsamlı bir fiziki muayeneyle birlikte aşılarını yaptırmak ve tavsiyeler almak olmalı. Kedinizin sağlık ve mutluluğu için veterinere aklınızdaki her soruyu sorun. Çünkü ilk zamanlar heyecanlı ve bilgisiz olmanız çok normal.
Evde başka hayvan var mı?
Eğer evde halihazırda kedi veya köpeğiniz varsa yeni kediyi yavaş ve kontrollü olarak onlarla tanıştırmanız çok önemli. Tanışma-alışma sürecinde yeni kedinin dinlenebileceği, kaçıp sığınabileceği güvenli bir alanı olması şart. Evcil hayvanlar birbirlerine yavaş yavaş uyum sağlarlar. Bu süreç zorlu bir hal alırsa veterinerinizle konuşmanız daha iyi olur.
Masraflara hazırlanın!
Bir kedi sahiplenmenin belli maliyetleri elbette olacak. Kediyi veterinere götürmeniz, mamalar, düzenli aşılar, kedi kumu gibi para harcamanızı gerektirecek kalemlerin getireceği mali yükü en baştan hesaba katmanız ve bütçe ayırmanız iyi olur.
Yorum yap