Çoğu insan, geniş bir skalada, farklı tonlarıyla birlikte pek çok rengi görebilir. Diğer canlıların dünyayı bizim gibi gördüklerini düşünürüz ama durum böyle değildir. Kedinizin rengarenk bir şeyi nasıl gördüğünü hiç merak ettiniz mi? Mesela yeşil ile maviyi ayırt edebiliyor mudur?
Sanatçı Nickolay Lamm, üç uzmana danışarak kedilerin dünyayı insanlara kıyasla nasıl gördüğüne dair görsel varsayımlar oluşturmuş. Bu görsellerde insanların neyi nasıl gördüğü üstte, kedilerin neyi nasıl gördüğünü ise altta bulabilirsiniz!
Retina farklılığı
İnsan görüşü ve kedi görüşü arasındaki farkın en büyük sebebi retina farklılığıdır. Retinadaki fotoreseptörler, ışık ışınlarını sinir hücreleri tarafından işlenen, beyne gönderilen ve gördüğümüz görüntülere çevrilen elektrik sinyallerine dönüştürür.
Çubuklar ve koniler olarak bilinen iki tip fotoreseptör hücresi vardır. Çubuklar çevresel görüş ve gece görüşünden sorumludur. Grinin parlaklığını ve tonlarını algılarlar. Koniler ise gündüz görme ve renk algısından sorumludur. Göz bebeği daha fazla veya daha az ışık almak için büyüyüp küçülebilir.
Kediler (ve köpekler) yüksek yoğunlukta çubuk reseptörlerine ve düşük yoğunlukta koni reseptörlerine sahiptir. İnsanlarda bu tam tersi olduğu için geceleri iyi göremeyiz ama renkleri seçebiliriz.
Görme alanı
Görme alanı, gözler tek bir noktaya odaklandığında görülebilen alanı ifade eder. İleride, yukarıda, aşağıda ve yanda görülebilecekleri içerir. Kediler, ortalama 180 derece olan insan görme alanına kıyasla, daha geniş denebilecek 200 derecelik bir görüş alanına sahiptir.
Görme keskinliği
Keskinlik, görüş netliğini ifade eder. Ortalama insanın görme keskinliği 20/20’dir. Bir kedinin görme keskinliği 20/100 ila 20/200 arasındadır, yani bir kedinin ortalama bir insanın 30 ila 60 metreden gördüğü bir şeyi görmek için o şeye 6 metre mesafeden bakması gerekir. Bu yüzden alttaki tasvir çok bulanık.
Renk görüşü
Kedilerin sadece gri ve tonlarını görebildikleri yaygın bir yanlış anlamadır. İnsanlar trikromat olarak bilinir. Gözlerinde kırmızı, yeşil ve maviyi görmelerine izin veren üç çeşit koni vardır. Kedilerin de trikromat olduğu düşünülmektedir ancak bu insanlarla aynı şekilde değildir.
Bir kedinin görüşü, renk körü bir insanın görüşüne benzer. Mavi ve yeşilin tonlarını görebilirler ancak kırmızı ve pembeler muğlak olup daha yeşil görünürken, mor renk de mavinin başka bir tonu gibi görünebilir. Kediler, tonların canlılığını ve renklerin doygunluğunu insanlar gibi görmez.
Mesafe
Kediler miyop gibidir, uzak nesneleri çok iyi göremezler. Yakın nesneleri görme yeteneği, avlanma ve avı yakalama süreçleri için daha uygundur.
Gece görüşü
Kediler ince ayrıntıları veya zengin renkleri göremese de retinalarındaki loş ışığa duyarlı çok sayıda çubuk nedeniyle üstün bir görme yeteneğine sahiptir. Çünkü kediler alaca karanlık hayvanlarıdır. Yani gün batarken ve doğarkenki zayıf ışıklı sürede aktiflerdir. Sonuç olarak, kediler insanların ihtiyaç duyduğu ışığın yaklaşık altıda biriyle görebilir.
Kediler ayrıca retinanın arkasında tapetum adı verilen ve az ışıkta aktif olan yansıtıcı bir doku tabakasına sahiptir. Tapetumdaki hücreler ayna gibi hareket eder. Çubuklar ve koniler arasında fotoreseptörlere geçen ışığı yansıtır ve gece mevcut olan az miktarda ışığı alma şansı verir. Kedilerin gözlerinin karanlıkta uzaylı gibi parlamasının sebebi de budur.
Mavi gözlü kediler renk körü müdür?
Bir kedinin göz rengiyle, gözünde kaç koniye sahip olduğu ilişkili değildir. Kedinin göz renginin, bir rengi nasıl gördüğünü etkilemediği düşünülmektedir. Bununla birlikte, mavi gözlü beyaz kedilerde sağır olma oranı diğer kedilere oranla daha yüksektir.
Kaynak: https://www.businessinsider.com/pictures-of-how-cats-see-the-world-2013-10
Kapak harici görseller: Nickolay Lamm
Yorum yap