kedimag

Kediler neden tıslar?

Herkesin bildiği malum ürkütücü ses. 🙂 Kediniz dünyanın en tatlı kedisi olsa bile, tehdit hissettiğinde veya gerek duyduğunda bir kedi, köpek ya da insanı uyarmak için tıslayabilir.

Kedinizin tıslaması size komik gelebilir ancak kedinizin öyle düşünmediğine emin olabilirsiniz. Kediniz tıslıyorsa, mutlaka bir tehdit hissetmiştir.

Kediler niçin tıslar?

Basitçe söylemek gerekirse, tıslama bir uyarıdır. Kediler fiziksel çatışmalara girmek istemediklerinden, rakiplerini ya da düşmanlarını caydırmak için vücut duruşlarını, işaretlemeyi ve seslerini kullanır. Tıslayan bir kedi karşı tarafa sözlü bir uyarı veriyordur.

Tıslama bir savunma sesidir. Tıslıyorsa, yakın çevresinde onu korkutan ve tehlikede hissetmesine neden olan bir şeye tepki veriyordur. Tehdit siz olabileceğiniz gibi, başka bir kedi, onu tutmaya çalışan veteriner hekiminiz ya da herhangi bir şey olabilir.

Tıslama, geri çekilmezseniz saldırının geleceğini söyleyen bir uyarıdır. Tıslayan bir kedi korkmuş ancak gerekirse savaşa girmeye hazır bir kedidir.

Birçok davranış uzmanı, kedilerin karşı tarafı caydırmak için tıslayan bir yılanın taklidini yaparak tıslama sesi çıkardığını düşünmektedir. Hayatta kalmak söz konusu olduğunda taklit, hayvanlar dünyasında yaygın bir davranıştır. Bazı hayvanlar, caydırıcı olabilmek için sesli veya görsel olarak yırtıcı bir hayvanı taklit eder. 

Kediler, tıslamanın uyarı açısından yeterli olduğunu düşünür. Kediler, yavrularına bir insan ya da başka kedi yaklaştığında, eve yabancı bir misafir geldiğinde, veteriner kliniğinde muayene masasına yerleştirildiğinde tıslayabilir. Kendini rahat hissetmeyen bir kediyi aşılamak veya tedavi etmeye çalışmak, tıslama ile sonuçlanabilir.

Tıslayan bir kedi açıkça sizi uyarıyordur. Bu uyarıyı görmezden gelmeyin. Kedinin kaçacak bir yeri yoksa, tıslamadan sonra tırmalayabilir veya ısırabilir. 

Kediler nasıl tıslar?

Tıslama, kedinin dilinin üstünden güçlü bir şekilde nefesini vermesiyle oluşur. Eğer bu duruma yakından şahit olduysanız -ki önermeyiz- ağzından çıkan nefesin gücünü hissedebilirsiniz. Ağzını yanlardan geriye doğru açar ve kulakları da geriye doğru bir pozisyon alır. Tıslamada tipik olarak, diken diken olup kabarmış tüyler ve arkaya doğru gerilmiş vücut duruşu görülür.

Tıslayan bir kedi ile nasıl baş edilir?

Sakinleşmesi için zaman tanıyın. Onunla etkileşime girmek zorunda değilseniz, ona bir kaçış yolu sağlayın. (Odanın kapısını açmak gibi) Etkileşim kurmak zorundaysanız, ona dokunmadan önce kokunuza alışmasına izin verin.

Tısladığı için kedinizi cezalandırmayın. Kendisini tehdit altında hissettiren şeyin ne olduğunu anlamaya çalışın. Kedinin rahat olmasına yardımcı olmak için olumlu davranış değiştirme yolları kullanın.

Tekrar eden tıslama

Kedinin korkusunun nedenini belirlemek çok önemlidir. 

  • Örneğin, iki kediyi ilk kez tanıştırıyorsanız, stresi ve alan sahiplenme gerginliğini en aza indirmek için dikkatli, kademeli bir giriş yaptığınızdan emin olun.
  • Kediniz onu her tutmaya çalıştığınızda tıslıyorsa, acı çekmediğinden emin olun.
  • Eğer ele alındığında bir yeri acımıyor ve tıslaması için herhangi bir tıbbi neden yoksa, onunla aranızda güven oluşturmanız gerekiyor olabilir.

Tıslamayı, kediniz için her şeyin yolunda olmadığını söyleyen bir kırmızı kart gibi görün.

Kedi tıslamaları 4 başlık altında toplanabilir:

1. Uyarı tıslaması

  • Anne kedi, yavrularını davetsiz misafirlere karşı korumak için tıslayabilir. 
  • Düzgün bir şekilde tanıştırılmamış iki kedi birbirlerine “benden uzak dur!” demek için tıslayabilir. Bu durumda tıslama, kedi dövüşüne dönüşmeden kedilerin birbirini uyarmasına hizmet eder.
  • Kediniz evinizde tanıdık olmayan biriyle karşılaştığında, o kişiyi tanımadığı ve üstünde olası başka evcil hayvan kokuları taşıdığı için tıslayabilir. Bu tıslama, “mesafeyi artırma amaçlı” bir davranıştır.

2. Acı çekme tıslaması

Acı çeken kediler, acı veren bir yerlerine dokunulduğunda tıslar. Bazı kediler veteriner hekime de tıslar. Rahatsızlığından dolayı ağrı veya acı çekmekteyken, ele alınmayı, dürtülmeyi ve sevilmeyi istemezler.

3. Teşhis edememe kaynaklı saldırganlık tıslaması

Eğer birden fazla kediniz varsa ve birini veterinere götürürseniz, döndüğünüzde evde kalan kedi tıslayabilir. Çünkü kliniğe giden kediye orada farklı kokular bulaşabilir ve bu yabancı koku evde kalan kediyi huzursuz eder. Kokusu değişen kediyi yabancı gibi algılayabilir. Tanımama saldırganlığı olarak da bilinen bu durumda, “bu kedi tanıdık kokmuyor.” düşüncesi ile tetiklenen saldırganlık, diğer kedi bilindik kokusuna dönene kadar sürebilir.

4. Oyun tıslaması

Oyun tıslaması, savunma tıslamasından daha kısa bir tıslamadır ve özellikle yavru kedilerde yaygındır. Yavru bir kedinin tüylerini kabartarak aniden zıplayıp tısladığına şahit olmuş olabilirsiniz. Yavru bir kedi, diğer yavrular oyun esnasında biraz fazla sertleşiyorsa da tıslayabilir.

Kedim tıslıyorsa ne yapmalıyım?

  • İlk olarak, tıslamanın bir uyarı olduğunu kabul edin. Kedi savunmasız, korkmuş veya acı çekiyor olabilir. Ona tekrar yaklaşmanızdan önce sakinleşmek için biraz zamana ihtiyacı var.
  • Kediyi rahat bırakın ve peşinden koşmayın. Eğer bir odadaysa kapıyı kapatıp orada yalnız bırakabilirsiniz. Böylece diğer insan ve hayvanlar tarafından rahatsız edilmeden ve endişe duymadan sakinleşebilir.

Kedimi severken bana tıslıyorsa ne yapmalıyım?

  • Bunun nedeni aşırı uyarılmış olması olabilir. Okşamayı bırakın ve kediyi kendi haline bırakın. Gitmek istiyorsa, gitsin.
  • Daha sonra onu tekrar severken, vücut dilini gözlemleyin. Kuyruğu asabi bir şekilde seğiriyorsa ya da ters ters elinize bakıyorsa durun.
  • Çocuklarınız varsa, onlara tıslaması durumunda kediyi yalnız bırakmalarını öğretin. Bu potansiyel yaralanmaları önleyecektir.
  • Kediniz için evde dikey bölgeler yaratın. Yüksek bir görüş noktasına sahip olan kedi, hem ailenizle aynı odada durabilir hem de küçük çocuk veya köpek gibi onu rahatsız edebilecek kişilerle uğraşmak zorunda kalmaz.

Tıslayan bir kediyle başa çıkmak zorunda kalırsam ne yapmalıyım?

“Geri çekilme” kuralının istisnası, tıbbi bir acil durum olup olmadığıdır. Yaralı, hasta veya acı çeken bir kedi tıslar çünkü savaşamayacağını bilir. Yırtıcıları ve insanları kendinden uzak tutabilmeyi umarak tıslar.

Veterinere götürmek veya yardım etmek için yaralı veya hasta bir kediyi kucaklamak zorunda kalabilirsiniz. Kendinizi korumanız gerekecek çünkü acı çeken bir kedi, ona yaklaşmanız durumunda tırnak ve dişlerini kullanarak direnip savaşabilir. 

  • Onu lezzetli bir yiyecekle kandırdıktan sonra enseden tutma yöntemini deneyebilirsiniz. 
  • Bir havlu veya küçük battaniye ile başını kapatıp kucaklayabilirsiniz ancak sert davranmamaya dikkat edin. 
  • Burrito (dürüm) tekniğini kullanarak yine bir havlu veya battaniye ile kediyi kafası dışarıda kalacak şekilde hafif bir sıkılıkla sarabilirsiniz.

Eğer bu durumlar için işe yarayan iyi ve farklı bir teknik biliyorsanız lütfen yazımıza yorum bırakarak tekniğinizi paylaşın! 🙂

İnsanlar olarak kedi tıslamasından anlamamız gereken nedir?

Nihayetinde, kedi tıslaması insanları ve hayvanları caydırmak, geri çekilmelerini sağlamak içindir. Kedinizin sınırlarına ve onun “sevilme eşiğine” saygı duyduğunuz sürece, tıslama ile pek karşılaşmazsınız. 🙂

Kaynak:
https://www.catster.com/cat-behavior/cat-hissing-why-do-cats-hiss
https://catbehaviorassociates.com/why-cats-hiss/

8 yorum

  • Kedimiz bu gün camdan düşecek korkusu ile kuyruğundan tutup yakalamaya çalışmamız sonucunda tısladı. Bu arada kedimiz 3 aylık safkan siyam. Tıslamanın ardından dikkatlice kucağımıza aldık fakat etrafa çok ağır bi koku yayıldı. Inanılmaz pis koku çıkardı ama kaka falan da yapmamıştı. Ev çok ağır koktu 1 saat havalandırdık koku anca geçti. Ve kendini yalayarak kokudan arındı. Bu durum normal mı? Çok şarkınız ve buna dair bir bilgi bulamadık.

    • Korktuğu ve strese girdiği için olmuş olabilir. Eğer bir endişeniz varsa lütfen veteriner hekiminizi ziyaret edin.

  • Merhaba benim 9 aylik bi tekir kedim var bi tane de yavru getirdik ama tisladi ona bizde dover endisesiyle annemlere biraktik ama birbirlerine alismalarini istiyorum yavru kedi surekli odalari gezmek istiyor karsilastiklari zamanda buyugu hemen tisliyor napacagimi bilmiyorum

  • Şimdi benim Kedimin 3 yavrusu var yeni dogdugundan beridir besliyorum Anası alışamadı oysa yavrular bile sesime alıştı şimdi cagirdigimda geliyor annesi de geliyor mesela öyle akşam kapıma gelip Miyavliyor mama istiyor getiriyorum katacam mamasini elime tisliyarak pati vuruyor Tehtit edecek hareket etmiyorum Nazik ve yavasim ve 3 ay olcak sanırsam Neden yapıyor bilmiyorum

  • Aynı durum benim de başıma gelmişti. Çalıştığım yerde doğum yapan anne kedi bebeklerine uzaktan baktığımda bile bana bana tisliyordu. Şimdi 2. kez doğum yaptı. Bebeklerin bazılarının gözleri enfeksiyon kapmış. Önce pamuğa batırılmış göz damlasını anne kediye sakin sakin anlatarak uyguladım. Sonra bismillah çekerek tek tek tüm yavrulara pansuman yaptım. Anne kedi tislamak bir yana, bebekleri korkudan bana karşı koyarken bile onlara miyavlayarak sakin kalmalarını sagladi.

  • Merhaba kedim bir yaşına giricek istemediği birşey olduğu zaman tıslıyor. Seviyorum beni yalamaya başlıyor ben gidince bana tıslıyor. Beni sevmiyor mu diye düşünüyorum bazen. Bunun önüne nasıl geçebilirim

  • Merhaba 8 aylık bir kedim misafir geldiğinde odaya çekiliyor yanına gittiğim zaman bana tıslamaya başlıyor misafir gidene kadar yanına gidemiyorum

Bizi takip etmek ister misiniz?