Kedinizin asil ve tatlı duruşuna sık sık kendini kaşıması ve yalamasıyla gölge düşebilir. Kedinizin cildinde normalde olmayan tuhaf bir durum fark ettiyseniz, kedinizin bir cilt problemi olabilir. Kediler cilt enfeksiyonları, parazit, alerji ve insanlarda da yaygın olarak görülen diğer cilt sorunlarını yaşayabilir.
Problemi erken fark etmeniz bir an önce veterinere giderek kedinizi tedavi ettirmeniz ya da başka bir hastalığın ilerlemesini önlemeniz için size avantaj kazandırır. Kedilerde en sık görülen 15 cilt sorununu sizin için derledik.
Kedi aknesi
Kedi aknesi, tipik olarak kedilerin çene ve ağız çevresinde görülür. Olası nedenler arasında stres, kötü bakım, bir ilaca tepki, deri altında oluşan başka bir problem, yediği mama hatta mama ve su kabının malzemesi bile olabilir. Veterineriniz, bölgeyi arındırmak için özel bir şampuan, jel; bakteriyel bir enfeksiyon varsa antibiyotik önerebilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar
Başka bir cilt probleminin sonucu olarak kedide bakteriyel cilt enfeksiyonu gelişebilir. Örneğin, kedi aknesi, kedinin kıl foliküllerini enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirerek mantara neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilebilir ancak yeniden oluşmaması için enfeksiyonun nedenleri incelenmelidir.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonlarına bir mantar neden olur. Aynı anda başka sağlık sorunları olan kedilerde daha olasıdır. Kulak, mantar enfeksiyonunun en sık görüldüğü noktalardan biridir. Semptomlar siyah veya sarı akıntı, kulakta kızarıklık ve kedinin sürekli kulağını kaşıması şeklinde görülebilir. Maya enfeksiyonları antifungal ilaçlarla tedaviye iyi yanıt verir. Veteriner, kedinizi muayene ettikten sonra en uygun ilacı verecektir.
Mantar hastalığı
Mantar, özellikle 1 yaşın altındaki kedileri etkileyen başka bir cilt sorunudur. Kedinin kafasında, kulaklarında ve ön ayaklarında veya vücudunun herhangi bir yerinde dairesel lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların etrafındaki cilt genellikle pul pul ve tüysüzdür. Mantar oldukça bulaşıcıdır. Evdeki diğer hayvan ve insanlara yayılabilir. Daha detaylı bilgi için: Kedilerde mantar hastalığı yazımızı okuyabilirsiniz. Tedavi durumun ciddiyetine bağlıdır. Hekimin önereceği özel şampuan, merhem veya ilaçlar kullanılır.
Sporotrikoz
Nadir görülen başka bir mantar hastalığı olan sporotrikoz, kedide sıvı sızdıran küçük sert cilt lezyonlarına neden olur. Sporotrikoz halk sağlığı açısından endişe verici olarak kabul edilir çünkü mantar kedilerden insanlara geçebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar bu mantara karşı savunmasızdır. Sporotrikozlu kediler derhal tedavi edilmeli ve hijyen konusunda titiz olunmalıdır.
Alerjik dermatit
Kediler bakım ürünlerine, yedikleri mamaya, polenlere, pire ısırıklarına veya ortamla ilişkili tahriş edici maddelere alerjik reaksiyon gösterebilir. Kafa veya boynu kaşımak, gıda alerjisinin ortak bir belirtisidir. Alerjilerin diğer belirtileri arasında patiyi veya kuyruğu ağıza götürüp çiğnemek ve kulağı kaşımak sayılabilir. Alerjiler kedinin göbeğinde ya da vücudunun herhangi bir yerinde tüy dökülmesine veya cilt lezyonlarına neden olabilir. Alerjiler için cilt yatıştırıcı çeşitli tedaviler vardır ancak en iyi çözüm cildi neyin tahriş ettiğini bulup, kediyi o maddeye maruz bırakmamaktır.
Tüy dökülmesi ve tüy kaybı (Alopesi)
Kediniz varsa kıyafetlerinize yapışan kedi tüylerine yabancı değilsinizdir. Kedinizin normalden daha fazla tüy döktüğünü veya tüysüz, kel bölgeleri olduğunu fark ederseniz doğruca veterinere gidin. Anormal tüy dökülmesi, pire, stres, alerji veya kötü beslenmenin yanı sıra başka hastalıkların habercisi olabilir.
Pire
Kedinizin kanıyla beslenen küçük böceklerin fikri bile kötüdür ancak pire çok yaygın bir sorundur. Pireleri ya da dışkılarını kedinin kürkünde, özellikle tüylerin seyrek olduğu yerlerde arayabilirsiniz. Pire istilasının diğer belirtileri sürekli kaşıntı, kabuklu deri lezyonları ve kuyruğun vücutla birleştiği yerde tüylerin azalmasıdır. Pireleri ortadan kaldırmak için kedinizi tedavi ettirmenin yanı sıra mobilya, nevresim ve halılarınızı da elden geçirmeniz gerekir. Durum ciddiyse evinizin ilaçlanması gerekebilir. Çünkü sadece kedinizi pireden arındırmak, evin diğer yerlerindeki pirelerin çoğalmasını engellemeyebilir.
Kulak maytları
Kulak maytları ya da kulak akarları, kedinin kulağının içindeki bal mumu ve yağlarda yaşayan küçük parazitlerdir. Maytlar beslendiklerinde, cilt veya kulak enfeksiyonuna yol açabilecek iltihaplara neden olabilir. Kulak maytlarının belirtileri arasında kedinin aşırı kulak kaşıması, kafasını sallaması ve güçlü bir koku ile birlikte kulakta akıntı olması sayılabilir. Maytlar, veterinerinizin reçete edeceği topikal bir ürünle tedavi edilebilir. Kulak akarları diğer hayvanlara da bulaşır.
Bit
Bitler kuru ciltte beslenen parazitlerdir. Genellikle genç ve bakımsız kedilerde bulunurlar ve fark edilmezler. Büyük istilalar kaşıntıya, huzursuzluğa, olağan dışı kürk görünümüne ve tüy dökülmesine yol açabilir. Maytlar gibi bitler de topikal bir çözelti ile tedavi edilebilir. Bitler türe özgü olduğu için, kedinizden size bit geçmez.
Yağlı kuyruk hastalığı
Kuyruk bezi hiperplazisi olarak da adlandırılan yağlı kuyruk hastalığı, kuyruğun üstündeki aşırı aktif bezleri ifade eder. Bu bezler tüy dökülmesi ve kabuksu lezyonlarla sonuçlanan mumsu, yağlı salgılar üretir. Ağır vakalarda kuyruk, bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelebilir. Kısırlaştırma, erkek kedilerde bu sorunu ortadan kaldırabilir. Diğer tedavi seçenekleri kuyruğun özenli bakımını ve özel olarak formüle edilmiş şampuanların kullanımını içerir.
Eozinofilik granülom
Kedinizin burun veya ağzında yara, lezyon, çıban gibi şeyler çıktıysa, eozinofilik granülom olarak bilinen bir tür alerjik reaksiyon geçiriyor olabilir. Bu reaksiyon vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ama en çok yüz, patiler ve bacakta yaygındır. Gıda alerjisi veya pire kaynaklı olabilir. Lezyonların sebebi ise bakteriyel enfeksiyonlar olabilir. Reaksiyona neyin sebep olduğu tespit edilerek tedavi uygulanır.
Deri tümörleri
Kedinizin derisindeki her yumru kanser değildir ancak bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Yaşlı kedilerle kulakları ve kafası beyaz olan kediler cilt kanserine karşı hassastır. Kanser tanısını doğrulamak için biyopsi gereklidir. Yumru küçükse, veteriner yumrunun alınmasını önerebilir. Yayılmacı olmayan tümörler için bazen tek tedavi bu olabilir.
Kuru, kepekli cilt
İnsanlar gibi, bazı kedilerin ciltleri de kışın kuruyup pul pul dökülür. Genellikle ciddi bir şey değildir, ancak veterinerin görmesi iyi olur. Devamlı süren kepek, yetersiz beslenme, tüy bakımsızlığı veya başka bir tıbbi sorunun işareti olabilir. Özel şampuanlar ve omega-3 yağ asidi takviyeleri kedi kepeğinin tedavisinde yardımcı olabilir.
Kompulsif bakım
Kediler temizlik konusunda titiz olsalar da bazen aşırıya kaçarlar. Kedi kendini kompulsif olarak yalar, çiğner veya emerse tüylerinde seyrelme (psikojenik alopesi) ya da cildinde tahriş ve enfeksiyon oluşabilir. Kediler yeni bir eve taşınma gibi durumlarda kendini sürekli temizleme ihtiyacı duyabilir. Artrit de kendini fazla temizlemesine sebep olabilir. Kedinizde kompulsif bakım belirtileri varsa veterinerinizle stres azaltma ve davranış değiştirme stratejileri hakkında konuşun.
Veterinere ne zaman gitmeli?
Kedinizin tüylerinde veya cildinde herhangi bir tuhaflık fark ederseniz, en kısa sürede veteriner hekiminize danışın. Cildi iyi görünse bile kediniz kendini aşırı kaşıyor, yalıyor veya ısırıyorsa muayene edilmelidir.
Kedimin ayagında ki tuyler dokuldu kafasının kenarında tüyler yok ne yapmaliyım
Merhaba, en sağlıklı çözüm bir veteriner hekime göstermek olacaktır. Her kedinin bünyesi ve uygulanacak tedavi farklı olabilir. Geçmiş olsun.
Kedim yavru karnında deri soyulması var ve deri sertleşmiş anlamı nedir
Merhaba, kedinizi bir veteriner hekimin görmesi daha sağlıklı olur.
Merhaba nasıl bir çözüm uyguladılar benim kedimdede aynı durumlar var yavru kedilerimde lavanta yağı ve sarı kantoron yağıyla tedavi etmeye başladım veterineriniz küçük kedi için ne önerdi acaba
Merhaba kedimin çenesinin altında siyah noktalar vardı sanırım kedi aknesi ama şimdi topurcuk şeklinde ve koparınca kaynayıp orada delik oluşuyor sizce ne olabilir
Merhaba, kedinizi bir veteriner hekimin muayene etmesi iyi olur.
Baticonla gunde iki defa temizledim ve kuru tutmaya calistim bir de fucudin krem surdum uzun suruyor ama ugrasinca ozen gosterince geciyor cristalin de kullanmanizi oneririm
Merhaba kedimin bacağında top top şişlikler var ve sert ayrıca deri altında ne gibi birşey olabilir
Merhaba, kedinizi bir veteriner hekimin muayene etmesi iyi olur.
Merhaba neden olduğunu buldunuz mu? Kedimde buna benzer bir şeye rastladım
Kedimiz ciftlestikten bir hafta sonra çene altında tüy döküldü ve orda kabukala bağlıyor çok tüy döküyor bununla ilgili ne yapamam gerekir
Merhaba, kedinizi bir veteriner hekimin muayene etmesi iyi olur.
Merhaba benim kedimin kafasinda kücük bir delik var ne yapmaliyim?ve de pire gibi kuçuk böcekler var ve kedim erkek
Merhaba, kedinizi bir veteriner hekimin muayene edip, tedavi önermesi şarttır.
Merhaba kedimin başında gözlerinin üstüne doğru oluşan ciltte siyah kara kara lekeler var hani böyle yaşlı insanlarda da olur öyle bi şey git gide çoğalıyo nedir acaba
Merhaba, bir an önce hekiminizle görüşmeniz ve kedinizin muayene edilmesi gerekir.
Merhabalar kedimin boynunun altında halka şeklinde tüy döküldü veterinerler çok pahalı evde yapılacak bir tedavi varmı acaba
Merhaba, ev ortamında yapmaya çalışacağınız bir tedavi ile kedinize zarar verebilirsiniz. Lütfen hekiminizi ziyaret ediniz ve onun vereceği tavsiyelere uyunuz.
Kedim tüm karnını kollarını kuyruk kısmını falan yoldu. Veterinere gittik mantar dedi iğne yaptı ilaç verdi. Sıktım söylediği gibi. Tekrar gittik. Göbeği daha beter sırf yara oldu. 2 ay geçti. Ozon yağı verdi. Yine geçmedi. Kısırlaşmak için gittik bu alerji olmuş dedi. Ee hani mantardı? Yani bu veterinerler hekimlere de güvenilmiyor. Bir sürü kan testi yaptırdım ilaç aldım vs. Şimdi alerji de değilse yine bir sürü masraf. Hadi masrafı geçtim kedim her dışarı çıktığında korkudan ölüyor. Kendisi engelli ve 2 kaza geçirdi. Ayrıca ihtiyacı olmayan iğneler oluyor ve ilaçlar kullanıyor. Mamayı değiştirdim hills z/d mama aldım hala da geçmedi yani. Denek gibi kullanılıyor resmen hayvancağızlar. Keşke daha işini iyi yapacak insanlar bu işleri seçse. Küçük bir yerde olduğum için fazla veteriner seçenğim yok yoksa hayvan hastanesine falan giderdim ama herkes ulaşamıyor fakültelerdeki iyi doktorlara.
Merhaba kedimin vücüdunda kabuklanma var ve burun akıntısı var ve kedim yavru . .
Bebim kedimin göbeğinde sivilce gibi şeyler çıkıyor bunlardan 3-4 tane var ne yapmalıyım
Merhaba kedimin boynunda yaralar var sanki bir şeyi isirmiş gibi ne olabilir. Teşekkürler
Merhaba, veteriner hekime gidip muayene ettirmek en sağlıklı çözüm olacaktır.
Kedimde siyah kepek gibi bisey var ama kepek degil ne yapmaliyim siyah olmasi beni korkuttu bu nedir sizce
Pire dışkısı.pire ilacı kullan
merhaba benim kedimin karnının içinde boyle ufak bir top gibi şey var bune anlama geliyor ve ne yapılır
Kedde sarı sivilce gibi şeyler çıktı