kedimag

Kedilerde göz akıntısı

Kedinizin canlı ve parlak gözleri biraz sulanmış gibi mi görünüyor? Kendini temizleyip kaşırken yapmış ya da gözüne bir şey kaçmış olabilir. Kedinizin gözünde akıntı varsa ters giden bir şeyler vardır.

Basit bir soğuk algınlığından ciddi bir hastalığa kadar her şey kedilerde göz akıntısına neden olabilir. Göz akıntısının en yaygın nedenlerinden bazılarını, veterinere ne zaman gitmeniz gerektiğini ve kedi dostunuza yardımcı olmak için evde neler yapabileceğinizi yazdık!

Kedilerde göz akıntısı neden olur?

Sağlıklı bir kedinin gözleri parlak ve canlı olmalıdır. Göz problemi olan kedinin görünüşü ve tavırları değişir. Gözlerini kısar, patisiyle sürekli gözünü eller ve çok sık göz kırpar. Göz problemleri, ameliyat gerektirebilir ya da körlük gibi yıkıcı sonuçları olabilir. Kedinizin gözlerinde herhangi bir tahriş veya sorun fark ettiğinizde beklemeden veterinerinizle iletişime geçin. Kedilerde göz akıntısının bazı yaygın nedeni şunlardır:

Kedi üst solunum yolu enfeksiyonları

Kedilerde göz akıntısına en sık yol açan nedenler, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan kedi kalisivirüsü gibi virüsler, bulaşıcı bir solunum hastalığı, zatürre, kedi nezlesi, bakteriler ve protozoa olarak sayılabilir. Belirtiler hafif olabilir veya çok ciddi bir şekilde ilerleyebilir. Kedide yapışkan, irin benzeri göz akıntısı olabilir.

Spesifik tedaviler enfeksiyonun nedenine ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Göz ilaçları, antibiyotikler, dekonjestanlar ve başka sıvılar kullanılabilir.

Konjonktivit

Konjonktivit, kedinin gözünün etrafındaki açık pembe kısmın iltihaplanmasıdır. Kedinin gözlerinden biri veya her ikisi kırmızı ve şişmiş görünür. Gözleri ışığa karşı hassaslaşır. Gözyaşına benzer veya daha koyu akıntı oluşur. Konjonktivitle beraber ateş, ishal ve nefes darlığı varsa, bu ölümcül kedi enfeksiyonu olan kedil bulaşan peritonite (FIP) işaret olabilir ancak çok yaygın değildir.

Polen, toz, yabani otlar veya diğer tahriş edici maddeler kaynaklı konjonktivit, steroid merhemlerle tedavi edilebilir. Sorun bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotik merhemler kullanılabilir.

Kornea hastalıkları

Kedinin korneası yani gözün üstünü örten kubbe şeklindeki yüzey iltihaplanabilir, zarar görebilir veya ülserleşebilir. Sonucunda bulanık görme, aşırı göz açıp kapama, iltihaplanma ve gözyaşı üretiminde artış olabilir.

Tedavi, kedinizin korneasını neyin hasta ettiğine bağlıdır. Kedinizin gözlerini temiz tutmanız gerekir. İyileşme sağlamak için antibiyotik göz merhemi ve iyileştirici damlaların kullanılması, gevşek kornea dokusunun alınması, koterizasyon veya ameliyat gerekebilir.

Sulu, ağlayan göz (epifora)

Kedinizin anormal miktarda gözyaşı salgılamasının ardında tıkalı gözyaşı kanalları, fazla gözyaşı üretimi, alerji, viral konjonktivit ve daha fazlası olabilir.

Veteriner, genel anestezi altında, kedinizin tıkanmış göz yaşı kanalını sade veya tuzlu su kullanarak temizleyebilir. Bir enfeksiyon varsa, antibiyotik göz merhemi veya damlaları gerekebilir.

Üveit

Gözün iç yapılarının iltihaplanması, travma, kanser, bağışıklık sorunları ve enfeksiyonlar ciddi ve ağrılı üveit iltihaplanmasına neden olabilir.

Doğru tedavi, kedinizde üveite neyin neden olduğuna bağlıdır. Bunun teşhis edilmesi genelde zordur. Tedavide, iltihap ve ağrıyı kontrol etmek için göz merhemi ve damlalar kullanılabilir.

Kuru göz (keratokonjonktivit sicca)

Kronik gözyaşı üretimi eksikliği ve kuru göz; kornea iltihaplanmasına, kızarmış kırmızı gözlere ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Gözyaşının sağladığı su eksik olduğu için sarı, yumuşak ve yapışkan bir akıntı meydana gelebilir.

İmmün-sistem-aracılı hastalıktan gençlik hastalığına pek çok şey kuru göze neden olabilir. Tedavide göz damlası, merhem, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, antibiyotikler ve yapay gözyaşları kullanılabilir.

Zatürreye ve diğer ciddi sorunlara neden olabilecek ikincil bakteriyel enfeksiyonlar kedi kalisivirüsü ile birlikte yaygındır. Kedinizin bu hastalığa sahip olduğundan şüpheleniyorsanız doğruca veterinerinizi arayın. Tedavide semptomlar kontrol edilir, ikincil enfeksiyonlar varsa antibiyotik ve destekleyici bakım uygulanır.

Diğer göz akıntısı nedenleri arasında FIP yani kedil bulaşan peritonit, alerjiler, göze kaçan bir şey veya üçüncü göz kapağı sorunları sayılabilir.

Veterinere ne zaman gitmeli?

Kedilerin gözleri güzel olduğu kadar hassastır. Küçük sorunlar hızla ciddi bir hal alabilir. Kedinizin göz akıntısı belirtileri 24 saat içinde düzelmezse ve kediniz gözlerini kısıyorsa, hemen veterinerinizle konuşun.

Önceki bir göz probleminden kalan ilaçlarınız varsa, bunları kedinizin gözünde kullanmayın. Farklı göz sorunları için farklı ilaçlar gerekir ve yanlış ilaç kullanımı kedinin gözüne zarar verebilir.

Kedinizin gözlerini sağlıklı tutmak için bazı ipuçları:

  • Kedinizin yıllık aşılarını ihmal etmeyin.
  • Kediyi kalabalık kedi gruplarından uzak tutun.
  • Kedinizin gözlerini sık sık kızarıklık, bulanıklık, renk-şekil değişikliği, akıntı veya ışığa duyarlılık var mı kontrol edin.

Kedinin göz akıntısı nasıl temizlenir?

  • Veterinere gidene kadar kedinizin göz akıntısını güvenli bir şekilde temizleyebilmek için, evde pamuk bulundurun .
  • Bir miktar pamuğu temiz suyla ıslatın.
  • Göz akıntısını daima gözün iç köşesinden dışarıya doğru silin.
  • Her göz için yeni pamuk kullanın.

Veterineriniz önermedikçe reçetesiz satılan ilaç, damla ve merhemler kullanmayın.

Doğru tedavi önemlidir. Yanlış bir şey yapmamak, kedinizin sağlık ve mutluluğunu tehlikeye atmamak için her zaman veterinerinizle konuşarak karar verin.

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?