Kedilerde kornea ülseri nedir?
Kornea ülseri, kedilerde oldukça sık görülen bir durumdur. Tedavi edilmezse, kediye çok fazla rahatsızlık verebilir. Hatta tamamen görme kaybına yol açabilir.
Kornea olmasaydı, kediniz için dünya karanlık bir yer olurdu. Korneanın önemli işlevlerinden biri, dışarıdan gelen ışığı kırıp, retinaya ulaşmasını sağlayarak kedinizin dünyayı güzel görmesini sağlamaktır. Bir diğer işlevi de gözün dış tabakasında bir kalkan gibi, gözü bakteri ve kimyasallar da dahil olmak üzere diğer yabancı nesneler ve zararlı şeylerden korumasıdır.
Kornea ülseri, korneanın en dış kısmı bozulduğunda ortaya çıkar.
Kedilerde kornea ülseri belirtileri
Kornea ülseri, oldukça ağrılıdır. Bu nedenle, kedinizin başına geldiğinde fark etmek zor değildir. Kediniz aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa, veteriner hekiminize gitmeniz gerekir:
- Gözleri kısarak bakma ve parlak ışığa duyarlılık,
- Etkilenen gözde akıntı,
- İltihap nedeniyle gözün kızarması,
- Dumanlı veya bulutlu kornea görünümü,
- Etkilenen gözü patiyle ovuşturma ve kaşıma,
- Genel görme sorunları
Kedilerde kornea ülseri tipleri
Kornea dört katmandan oluşur. Kornea epiteli, en dış tabakadır. Gözü, su ve zararlı etkenlerden korur. İkinci tabaka, epiteli üçüncü tabaka olan kornea stromasından ayıran bir tür zardır. Diğer katman ise en içteki kornea endotelidir. Kornea ülseri, korneanın etkilenen kısmının neresi olduğuna bağlı olarak çeşitli gruplarda sınıflandırılır:
- Yüzeysel ülserler, sadece kornea epitelini etkiler.
- Derin ülserler, epitelden geçerek stromaya gider.
- Korneadaki desemet zarının fıtık yapması yani desemetosel, endotel içinde daha derine giderek, desemet membranında delinmeye yol açar.
Kedilerde kornea ülseri nedenleri
Kedinizde kornea ülseri görünümü, sayısız nedenlerden herhangi birinin bir sonucu olabilir. Gözün içine kirpik batması gibi önemsiz bir şeyin sonucu bile olabilir. Çoğu durumda, kornea ülserinin nedenleri daha ciddidir. Bunlardan başlıcaları:
- Bakteri ve virüs enfeksiyonları,
- Zararlı kimyasallara maruz kalma,
- Göz kapağının altındaki kir,
- Bir dövüş veya oyun sırasında meydana gelen yaralanma,
- Kuru göz ve
- Yüz sinirlerinin felç olması
Unutmayın, kediniz gençse, kedi herpes virüsü (FHV) için kolay bir hedeftir. Bu virüs, nüks etme yoluyla kedinizi hayatı boyunca etkileyebilir. Buna rağmen, çoğu vakada bu görülmez.
Kediye kornea ülseri tanısı nasıl konur?
Eğer kedinizin kornea ülserinden dolayı başının dertte olduğunu düşünüyorsanız, yapılacak en iyi şey, onu veteriner hekiminize götürmektir.
- Hekim, genellikle floresan boya yardımı ile etkilenen gözü inceler. Durumun varlığı, gözün etkilenen kısmında görülen yeşilimsi bir renk ile doğrulanır.
- Desemetosel durumu söz konusuysa, gözde bir şişkinlik olacaktır. Floresan boya kullanıldığında, bu durum karanlık bir daire ile çevrili yeşil bir sınır ile varlığını gösterir.
- Sorunun yüz sinir felcinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için yüz sinirlerinin işlevi analiz edilir.
- Gözlerde kuruluk durumunda Schirmer testi gerekir. Bu test, üretilen gözyaşı miktarının gözleri ıslak tutmak için yeterli olup olmadığını belirlemek için gözlere özel kağıt şeritlerin konulması yoluyla yapılır.
Kedilerde kornea ülseri tedavisi nasıl yapılır?
Kornea ülseri tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri durumun ciddiyetidir. Ana amaçlar, ağrının kesilmesi, mantar veya bakteriyel enfeksiyon yayılmasının önlenmesi ve iltihabın kontrolüdür. Her ülser, tipine göre farklı türde bir tedavi gerektirir. Gözün tam olarak eski haline dönebilmesi, ülserin şiddetine ve uygulanan tedaviye bağlıdır.
Antibiyotik Tedavisi
Antibiyotikler genellikle yüzeysel kornea ülseri vakalarında uygulanır. Kedinin ağrı ve acısını azaltmaya, göz kapağı kaslarındaki kasılmaları durdurmaya ve gözü enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Ancak, antibiyotik kullanımı gözyaşı üretimini azaltabilir ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Yüzeysel ülserler normalde iyileşmek için bir haftadan fazla bir süre gerektirirken, herpes virüsünden muzdarip kedilerde durum nüks edebildiği için sürekli bir ilaç tedavisi gerekebilir.
Cerrahi Tedavi
Kedinizin stromal tabakadan daha derine inen ülserleri varsa, kornea dikişi, kornea nakli, konjonktival flep, doku nakli veya kontakt lensler gibi daha karmaşık tedbirler alınması gerekebilir.
Cerrahi tedavi, yapısal destek sağlamanın yanı sıra, korneanın onarılmasında ve normal fonksiyonlarının geri kazanılmasında önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk 10 gün, göze günde üç-dört kez bir antibiyotik merhem uygulanabilir.
Kedilerde kornea ülserinin iyileşme süreci
- Yüzeysel ülserlerde bile, kedinizin sık ve tutarlı bir hekim ilgisine ihtiyacı vardır.
- Bazı ülserler inatçıdır ve kısa sürede iyileşmeyebilir. Bu durumda, yenilerinin büyümesine izin vermek için ölü dokunun kaldırılması gerekir. Kazıma söz konusu olduğundan, kediye anestezi verilir.
- Unutmayın, merhem uygulaması sık olmalıdır.
- Gözlerde kuruluğun neden olduğu kornea ülseri durumunda kediye yapay gözyaşı verilebilir.
- Ayrıca, kedinin tedavi edilen gözü patileriyle ellememesi veya beslenirken göze zarar vermemesi için kedi gözlem altına alınmalıdır.
Kaynak: https://wagwalking.com/cat/condition/corneal-ulcers
Yorum yap