kedimag

Kedilerde mantar hastalığı

Mantar hastalığı kedilerde sık görülür, ev kedilerinde bile. Çok bulaşıcı olmasına rağmen, hayatı tehdit etmeyen bir enfeksiyondur. Ne yapacağınızı biliyorsanız önlenebilir ve tedavi edilebilirdir.

Kedilerde mantar hastalığı nedir?

Mantar hastalığı, birçok farklı hayvan türünü enfekte eden bir mantar enfeksiyonudur. Dermatofitoz veya “tinea corporis” olarak da adlandırılır. Kolayca bulaştığı için kediler bu mantarla sıkça enfekte olur. Mantar hastalığı, cildin üst tabakasını etkiler. Mantarlar veya sporları kedinin cildiyle temas ettiğinde ortaya çıkar. Sporcuların ayaklarında görülen mantar enfeksiyonlarına çok benzer.

Kedide mantar hastalığı nasıl anlaşılır?

Mantar hastalığı lezyonları deride tüysüz, pullu, kırmızı halkalar oluşturur ve kediyi kaşındırır. Bu yuvarlak lezyonlar genellikle ön bacaklarda, kulaklarda veya kedinin kafasının diğer kısımlarında görülür. Enfeksiyon şiddetliyse herhangi bir yerde görülebilir. Kedinizi severken mantar hastalığını fark edebilirsiniz. Önce tüy dökülmüş küçük bir bölge görürsünüz. İyice baktığınızda bu tüysüz bölgede kırmızı bir halka bulursunuz.

Kedilerde mantar hastalığının nedenleri

Kediler mantar hastalığı sporlarını taşıyabilir. Hastalığın belirtilerini gösterebilir veya hiç belirti göstermeyebilir. Sporlar, doğrudan veya dolaylı olarak diğer kedilere kolayca bulaşabilir. Kediniz, mantar hastalığı olan başka bir hayvana doğrudan temas ettiğinde enfeksiyonu kapabilir. Mantar hastalığı taşıyan bir hayvanın temas ettiği yatak, mama-su kabı, oyuncak gibi şeylere dokunarak mantar hastalığını dolaylı olarak kapabilir.

Kedimden bana mantar hastalığı bulaşır mı?

Evet. Mantar hastalığı, zoonotik bir hastalıktır. Yani hayvanlardan insanlara geçebilir. İnsanlar mantar hastalığını genelde enfeksiyonu taşıyan bir kediyi okşayarak kapar. Hasta olan bir kedinin kullandığı şeylere temas edilmesiyle kapmak da mümkündür. Yaşlı veya çok genç olup, bağışıklığı düşük olan bireyler, mantar hastalığı kapmaya daha yatkındır.

Mantar hastalığı nasıl teşhis edilir?

Veterineriniz kedideki lezyonun mantar hastalığı mı yoksa başka bir şey mi olduğunu doğrulamak için bazı testler yapabilir:

Wood lambası: Wood lambası adı verilen özel bir siyah ışık, mantarın yeşil renkte parlamasına neden olur. Çok basit bir testtir ancak her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Lamba, ölü deri hücreleri, topikal merhemler ve diğer lifler gibi başka şeylerin parlamasını sağlayabilir. Bu nedenle sadece değerlendirme için kullanılan bir testtir.

Microsporum: Veterineriniz mikroskop altında “microsporum” adı verilen mantar sporlarını arayabilir. Lezyon üzerine yerleştirilen bir parça şeffaf bant, daha sonra lekelenebilen hücreleri alır. Özel bir mor leke, mantar hastalığı sporlarının mikroskop altında görülebilmesini sağlar. Bu testle bile sporları görmek zor olabilir.

Kültür: Mantar hastalığını teşhis etmenin en doğru yollarından biri, kedinizin derisi ve tüyünden örnek alınıp, mantarın büyüyüp büyümeyeceğini görmek için örneğin özel bir kültür ortamına yerleştirilmesidir. Sonuç almanın 1 haftayı geçebildiği, çok yavaş bir yöntemdir.

Biyopsi: Cilt biyopsisi mantar hastalığını teşhis etmenin en müdahaleli yoludur ancak çok doğru sonuç verir. Bu yöntemde, bir deri parçası kesilir ve mikroskobik analiz için laboratuvara gönderilir. Sonuçların alınması birkaç gün sürebilir.

PCR: Mantar hastalığını saptamanın en yeni yöntemi, PCR olarak adlandırılan ve kesip biçme olmayan bir polimeraz zincir reaksiyonu testidir. Kültür testi gibi, PCR testinde de tüy ve deri örneği kullanılır ancak mantar hastalığı birkaç gün içinde tespit edebilir.

Bu farklı testler, kedinizde mantar hastalığı olduğunu doğrular ve mantar enfeksiyonunu uygun ilaçlarla tedavi edebilir. Veterineriniz bu zoonotik hastalığın göstergesi olan lezyonların benzerlerinin sizde de olup olmadığını sorabilir.

Mantar hastalığı başka hastalıkları taklit edebilir

Mantar lezyonları başka sağlık sorunlarına benzeyebilir. Bu yüzden birden fazla test yapılması gerekebilir. Örneğin pire ve uyuz, tüy dökülmesine ve kaşıntıya neden olabilir. Bazı kediler stres ve kaygı nedeniyle tüylerini, deri kırmızı olana kadar yalar ve ciltlerini tahriş eder. Yanlış teşhis, kedinize yanlış ilaç verileceği anlamına gelebilir.

Mantar hastalığı nasıl tedavi edilir?

Veteriner, kedinize mantar hastalığı teşhisi koyduysa, enfeksiyonu tedavi etmek için mantar önleyici bir ilaç verir. İtrakonazol, mantar hastalığı olan evcil hayvanlar için sık kullanılan bir ilaçtır. Bazen mantar hastalığını oral tedavilerle birlikte tedavi etmek için topikal merhemler de kullanılır. Oral ve topikal tedavi kullanılarak, hem ciltteki sporlar öldürülür hem de kedideki enfeksiyon sistematik olarak bastırılır.

Mantar hastalıklı bir kediniz varsa, kalan sporları öldürmek için ev ortamınızı da işlemden geçirmeniz gerekir. Mantar hastalığı sporlarını öldürmek için sıkı bir genel temizlikten sonra yüzeylerde uygun oranda seyreltilmiş çamaşır suyu kullanılır. Alanın dezenfekte edildiğinden emin olmak için çözeltinin yüzeyle on dakika boyunca temas halinde olmasına dikkat edilir.

Mantar hastalığı nasıl önlenir?

Mantar hastalığı, kedilerde oldukça bulaşıcıdır ancak uygun adımlar atılırsa önlenebilir. Kedinizi sevmeden önce ve sevdikten sonra ellerinizi yıkamak, sizin ve kedinizin mantar enfeksiyonu kapma olasılığını azaltmanın en kolay yoludur. Bunun dışında, kedinizin evinizde yaşamayan kedilerle oynamasına izin vermeyin. Temiz bir yaşam ortamı sağlayın ve mantar hastalığınız varsa, doktorunuz bunu onaylayıp tedaviniz bitene kadar kedinize dokunmaktan kaçının. 

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?