kedimag

Kedilerde mast hücre tümörleri

Mast hücre tümörleri kedilerde sık görülür. Mast hücreleri bir tür beyaz kan hücresidir. Bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar ve sistemdeki yabancı işgalcilerle savaşırlar. Fakat anormal şekilde çoğalırlarsa tümör oluşturabilirler. Kedilerde mast hücre tümörleri deride veya iç organda olabilir.

Mast hücre tümörleri kediler için ne kadar tehlikeli?

Mast hücre tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Kedi derisinde bulunan mast hücre tümörleri genelde iyi huyludur, iç organlardaki tümörler ise genellikle kötü huyludur ve agresif davranır.

Derisinde mast hücre tümörü olan ve tedavi edilen kedilerden sıklıkla iyi sonuç alınır ve kedi yıllarca yaşar. İç organlarında mast hücre tümörü olanlarda gidişat daha kötü bir seyre sahiptir. Kedinin bir yıl veya daha fazla yaşamasına yardımcı olabilecek tedaviler vardır ancak kanserin bu şekli genellikle saldırgandır. Mast hücre tümörü kedilerde en yaygın görülen ikinci deri tümörüdür.

Kedide mast hücre tümörünün belirtileri

Kedilerde mast hücre tümörünün belirtileri, tümörün kutanöz (deride) mü yoksa viseral (iç organsal) form mu olduğuna bağlıdır. Kutanöz formu fiziksel olarak aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

Deride yuvarlak, tüysüz kabarıklık veya şişlikler; bunlar kediyi rahatsız etmiyor gibi görünebilir veya aralıklarla o bölgeyi yalamasına ve gevelemesine neden olabilir.

Deride mast hücreli tümörlerin boyutu büyüyüp küçülebilir. Bunun nedeni, mast hücrelerinin değişken olabilmesidir.

Kedide bu belirtiler gözlemlenebilir:

  • İştah azalması
  • Kilo Kaybı
  • Kusma
  • Uyuşukluk

Kedilerde mast hücre tümörlerinin teşhisi

Veteriner veya yönlendireceği donanımlı klinik teşhis için bazı tetkikler yapar. Kutanöz bir lezyona ince iğne aspirasyonu yapılabilir. Toplanan hücreler, kanserli mast hücrelerini tanımlamak için mikroskop altında incelenebilir. Dahili kanser tanısı için kan tahlili, röntgen, ultrason, bilgisayarlı tomografi veya cerrahi biyopsi gerekebilir.

Kedilerde mast hücre tümörü tedavisi

Tümör, cerrahi işlemle çıkarılır. Cerrah, tümör etrafındaki deriyi de mümkün olduğunca çıkaracaktır çünkü o bölgede de kanser hücreleri olabilir ve hastalık tekrar edebilir. Çıkarılan lezyonlar, bir patoloğun incelemesi için laboratuvara gönderilmelidir. Bu, tümörün kötücüllüğünün tespitinin yanı sıra, bölgeden daha fazla doku çıkarmak için yeni ameliyat gerekip gerekmediğinin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Viseral mast hücre tümörü, ilgili organ dalak değilse, genellikle cerrahi olarak tedavi edilmez. Dalak olması durumunda, splenektomi (dalağın operasyonla alınması) yapılabilir. Bunun dışında, kemoterapi şu anda en çok tercih edilen tedavidir ve kediniz bir veteriner onkoloji kliniğine yönlendirilebilir.

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?