kedimag

Kedim neden çok miyavlıyor?

Kediler neden miyavlar? Kedilerde miyavlamanın sebebi kediden kediye değişir. Yavrular aç olduğu, üşüdüğü veya korktukları zaman annelerine miyavlar. Kediler büyüdükçe, birbirleriyle iletişim kurmak için uluma, tıslama, gurlama ve hırlama gibi sesler kullanır. Miyavlamayı ise insanlarla iletişim kurmak için ayırırlar.

Miyavlama miktarı kedinin ırkına hatta kediye göre bile değişir. Doğu kökenli ırklar, özellikle Siyam kedileri, büyük “konuşmacılar” olarak bilinir. Bazı kediler sadece kendi seslerini duyurmak isterken, bazıları sahipleriyle sohbet etmek istiyor gibi görünür.

Kediniz beklediğinizden biraz daha fazla konuşuyorsa, önce sebebini anlamaya çalışın. Sebebini öğrendikten sonra, kedinizin daha az miyavlaması için bir şeyler yapabilirsiniz.

Kedim neden çok miyavlıyor?

Ciddi bir sorun mu var yoksa sadece dikkat çekmeye mi çalışıyor? Kediler birçok nedenden dolayı miyavlar. Kedinin aşırı miyavlamasının nedenleri bunlar olabilir:

Hastalık

İlk adım, veteriner hekiminiz tarafından kapsamlı bir muayene olmalıdır. Çok sayıda hastalık, bir kedinin açlık, susuzluk veya ağrı hissetmesine neden olabilir. Bu da aşırı miyavlamaya yol açabilir. Her yaştan kedide aşırı sesli miyavlamaya sebep olabilen aşırı aktif tiroid veya böbrek hastalığı gelişebilir.

İlgi çekmeye çalışma 

Bazı insanların düşündüğünün aksine, kediler yalnız olmayı sevmezler. Kediler genellikle oyun oynamak, sevilmek ya da onlarla konuşmanızı sağlamak için miyavlar. Dikkat çekme amaçlı miyavları azaltmak istiyorsanız, kedinize yanıt vermeyi bırakın. Sadece sessiz olduğunda ilgi gösterin.

Tekrar miyavlamaya başlarsa, sadece bakın ya da uzaklaşın. Ama görmezden gelmeyin ya da yok saymayın. Her gün onunla kaliteli zaman geçirmeye çalışın. Oynayın, tarayın ve onunla konuşun. Kedinizle yeterince oynarsanız, yorulacağı için fazla ses çıkarmayacaktır.

Yiyecek isteme 

Bazı kediler, mutfağa birisi girdiğinde bir lokma bir şey nasiplenmeyi umarak miyavlar. Ve birçok kedi, yiyecek verilme zamanı yaklaştığında çok konuşkan olur. Problem buysa, kedinizi yemek için ağlarken beslemeyin. Yiyeceği önüne bırakana kadar susmasını bekleyin ve miyavladığı sürece vermeyin. Bu işe yaramazsa, belirli zamanlarda açılıp mama veren otomatik bir besleyici alabilirsiniz. Bu durumda size olmasa da besleyici otomatiğine miyavlayabilir.

Karşılama selamlama 

Birçok kedi, insanları eve geldiğinde ya da evin içinde onlarla karşılaştığında miyavlar. Bu alışkanlığı kırmak zordur. Sizi gördüğüne sevindiğini söyleyen kediden sevinmemesini istemek, ona ayıp etmek olur! 🙂 

Yalnızlık 

Kediniz gün içinde çok fazla yalnız kalıyorsa, bir bakıcı, eve uğrayacak bir tanıdık ya da zamanını güzelleştirecek bir şey bulmalısınız. Dışarıyı izleyebileceği bir pencerenin dışına kuşlar için yem dolu bir kap koyabilirsiniz. Kuşlar gelip gittikçe heyecanlanıp onları izleyerek zaman geçirecektir. Ona bir kedi evi alıp sevdiği oyuncakları içine dönüşümlü olarak bırakmayı deneyebilirsiniz.

Stres

Stres yaşayan kediler genellikle daha konuşkan olur. Yeni bir evcil hayvan, bebek, bir taşınma veya evdeki değişiklikler; bir hastalık veya sevilen bir kişinin kaybı, kedinizi konuşkan yapabilir. Kedinizi neyin strese soktuğunu bulup, değişime uyum sağlamasına yardımcı olun. Bu mümkün değilse, kedinize rahatlaması için ekstra ilgi ve sessiz zaman verin.

Yaşlılık

Kediler de tıpkı insanlar gibi, yaşlandıkça zihinsel karışıklık veya bilişsel işlev bozukluğu yaşayabilir. Yönünü kaybedebilir ve özellikle geceleri belirgin bir sebep olmadan ağlayabilir. Bir gece lambası, geceleri kedinizin yönünü daha rahat bulmasına yardımcı olabilir. Veteriner, muayene ettikten sonra bu semptomlara yardımcı olacak bir ilaç reçete edebilir.

Üreme isteği 

Dişi kediler kızgınlık döneminde ulumaya benzeyen bir miyavlama sesi çıkarırken, erkek kediler aynısını kızgınlıktaki bir dişi kedinin kokusunu aldığında yapar. Her ikisi de insanı çileden çıkarabilir ki bunu gece geç saatlerde, sabaha karşı bile yapabilirler. Kediniz kısır değilse ve kısırlaştırılmazsa, çok fazla ses duyacaksınız ve her yeni kızgınlık döneminde bu tekrarlanacak. Kedinizin kısırlaştırılması bunu önleyecektir. Bakınız: kediyi kısırlaştırmanın faydaları

Ne yapılmamalı?

Bir sorun olmadığından emin değilseniz, kedinizin miyavlamasını görmezden gelmeyin. Miyavladığı için ödüllendirmek istemeseniz de, bazen kedilerin miyavlamak için geçerli bir sebebi olabilir. Kum kabına ulaşamamış, bir yerde sıkışıp kalmış, su kabı boşalmış olabilir. Hemen düzeltilmesi gereken bir sorun var mı yok mu anlamak için miyavlarken ona bakın. 

Miyavladığı için cezalandırmayın! 

Kediye vurmak, bağırmak ve su püskürtmek gibi cezalandırıcı davranışlar miyavlayan bir kediyi susturmak için işe yarasa bile uzun vadede bu eylemler kedinizi size karşı güvensiz ve sevgisiz hale getirir.

Pes etmeyin! 

Kediniz miyavlayarak istediği şeyi elde etmeye alıştıysa, bunun işe yaramadığını anlayana kadar daha fazla ve daha yüksek sesle miyavlayacaktır. Başka bir deyişle, durum daha da kötüleşecektir. Sessiz davranışlarını ödüllendirmeye ve miyavlamasını görmezden gelmeye devam edin. Biraz zaman alsa da sonunda ne yapmaya çalıştığınızı anlayacaktır.

2 yorum

Bizi takip etmek ister misiniz?