Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yiyeceğe, suya ve sevgiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı kalabilmeleri için ise yeterli su içmeleri şarttır. Kediniz su içmiyor, içmeyi reddediyorsa bunun ciddi bir sebebi olabilir. Aşırı susuzluk, su ve elektrolit dengesizliğine yani dehidrasyona yol açabilir.
Kedi su içmeyi neden reddeder?
Kediniz birkaç nedenden dolayı su içmeyi reddediyor olabilir, bunlardan bazıları:
- İçme suyunu beğenmemesi ya da bulamaması
- Kan kaybı, şok veya yüksek ateş
- Sıcak çarpması
- Yaşam tarzı ve beslenme
Kedilerin de insanlar gibi hayatta kalmak için çok su içmesi gerekir. Kedinin su içmemesi bazı ciddi sorunlara neden olabilir. Kedinizin su alımı aniden çok azaldı veya düştüyse, arkasında ciddi bir sorun olup olmadığından emin olmak için hekiminizi ziyaret etmeniz akıllıca olur.
Kedim neden su içmiyor?
Kedinizin su içmeyi reddetmesinin birçok nedeni olabilir. Yeterli miktarda su içmek, kedinizin sağlığı için çok önemlidir. Su içmemesinin olası nedenleri:
İçme suyu bulamaması/beğenmemesi
Kediniz su konusunda seçici olduğu için su içmeyi reddediyor olabilir. Bazı kediler damacana suyu tercih ederken, bazıları musluk suyundan memnundur.
Kullandığınız su kabı bile kedinizin içtiği su miktarında rol oynayabilir. Su kabının çok büyük veya küçük olması da kedinizin içme hevesini etkiler.
Bazı kediler, bıyığının kasenin kenarlarına sürtünmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle küçük bir kaseden içmeyi reddedebilir. Bazı kediler ise paslanmaz çelik kaseleri seramik kaseden daha çok sever.
Kan kaybı
Kan kaybı dahili veya harici olabilir. Dıştan kan kaybı, herhangi bir kavga, düşme, kırık veya yaralanma kaynaklı olabilir. İç kan kaybı ise travma, zehirlenme, kan pıhtılaşma bozukluğu veya parazit sebepli olabilir.
Şok
Şok ve yüksek ateş de kedinizin su içmesini engelleyebilir. Şok, vücuttaki oksijen ve besin miktarındaki dengesizlik kaynaklı kan dolaşımı eksikliğinden kaynaklanır.
Kediniz şokta ise nabzı zayıf veya hızlı olabilir. Ciltte solukluk, çevrenin farkında olmama, ayakta durmada zorluk, griye çalan koyu pembe veya kırmızı diş etleri, hızlı-yavaş nefes alma gibi belirtilerle bunu gösterebilir.
Şok, kediler için son derece tehlikelidir ve hekim müdahalesi gerektirir.
Yüksek ateş
Kedinizin ateşi olup olmadığını kesin olarak anlamanın tek yolu ateşini ölçmektir ancak ateşin başka işaretleri de vardır. Bunlar, depresyon, iştahsızlık, enerji eksikliği, su içmede azalma, hızlı nefes alma, titreme ve kendini tımarın azalması olabilir.
Sıcak çarpması
Sıcak çarpması çok tehlikeli olabilir ve belirtilerinin bilinmesi önemlidir. Belirtiler arasında nefes nefese kalma, yığılma, uyuşukluk, kusma ve yüksek ateş yer alır. Sıcak çarpması, kedi yeterince su içmediği için de ortaya çıkabilir. Kedinizin sıcak çarpması geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, derhal veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Yaşam tarzı ve beslenme
Kediniz dışarıda yaşıyor veya sık sık çıkıyorsa, dışarıda su bulması mümkündür ve bu nedenle evde daha az su içiyor olabilir.
Kedinin ne kadar hareketli olduğu da önemlidir. Kendini çok fazla yorarsa, kolayca susuz kalabilir. Kediniz ne kadar aktif olursa, o kadar çok suya ihtiyaç duyacaktır.
Kedinizi yaş mama ile besleniyorsa, su ihtiyacının bir kısmını ıslak mamadan alacağı için daha az su içebilir.
Kedim su içmeyi reddediyor, ne yapmalıyım?
Kedinizin su içmeyi reddetmesinin nedenini belirlemek zor olabilir.
- Kedinizin iç kan kaybı varsa, kanamanın kaynağını belirlemek için röntgen veya ultrason gerekebilir. Dış kanama, yaranın temizlenmesi, pansuman yapılması veya operasyonla tedavi edilebilir.
- Şoktan şüpheleniyorsanız, derhal veteriner kliniğine gitmek önemlidir. 24 saatten uzun süren ateş durumunda da kedi, kliniğe götürülmelidir.
- Sıcak çarpması, şok, hastalık veya yaralanma şüpheniz yoksa veteriner hekime gitmenize gerek yoktur.
- Kediniz normal davranıyor ancak kabındaki su azalmıyorsa, başka bir yerden su içip içmediğini öğrenmeye çalışın.
- Farklı sular, farklı boyut ve malzemelerden kaseler deneyin.
Kedinin su içmeyi reddetmesi nasıl önlenir?
- Sıcak çarpması gibi ciddi durumları önlemek için sıcak havalarda kedinizi uzun süre dışarıda bırakmayın.
- Kedinizi asla park edilmiş bir arabada bırakmayın. Kapalı mekandaki yoğun ısı, sıcak çarpmasına neden olabilir.
- Kediniz bir şekilde su içmiyorsa, sıvı alımını artırmak için sık sık yaş mama verebilirsiniz.
- Kedinizin su zevkini öğrenmek için eve farklı şekil, boyut ve malzemelerden kaseler yerleştirin. En çok hangilerini tercih ettiğini gözlemleyin.
- Su kasesine buz küpleri veya oyuncak eklemek, kedinizin su içmeye olan ilgisini artırabilir.
Kedinizin her zaman ulaşabileceği bir yerde, taze suyu olduğundan emin olun.
Kedinizin su içme alışkanlığını bilip takip etmek, sonrasında daha büyük sorunlar yaşamamak adına önemlidir.
Kaynak: https://wagwalking.com/cat/symptom/why-is-my-cat-refusing-to-drink
Yorum yap