kedimag

Kedilerde obezite

Şişko kedileri aşırı sevimli bulup göbeklerini ısırmak istesek de, fazla kilolar tüylü dostlarımız için tehlikelidir. Obezite, vücut yağı fazlalığıyla açıklanan bir beslenme hastalığıdır. Aşırı beslenen, hareket etmeyen veya kilo almaya yatkın kediler obez olma riski altındadır. Kedi orta derecede obez olsa bile, obezite kedinin sağlığını ve ortalama yaşam süresini etkiler.

Kemikler ve eklemler, sindirim ve solunum sistemi gibi çeşitli bölgeler aşırı vücut yağından etkilenir. Obezite orta yaşlı kedilerde, genellikle 5 ila 10 yaşları arasında görülür.

Kısırlaştırılmış ev kedileri de hareket eksikliği veya metabolizma değişiklikleri nedeniyle obez olma riski altındadır.

Kedide obezite belirtileri nelerdir?

  Kilo alması

  Aşırı vücut yağı 

  Hareket etmeme (veya hareket isteksizliği)

  Vücut durumu değerlendirmesinde idealin üstünde bir puan

Kedide obezitenin sebepleri nelerdir?

Obezitenin çeşitli nedenleri vardır. En yaygın neden, enerji alımı ve kullanımı arasındaki dengesizliktir. Yani, kedi yakabileceğinden daha fazla yemektedir. Kedi yaşlandıkça normal olarak azalan hareket kabiliyeti de obeziteyi tetikler. Yüksek kalorili yiyecekler, sık sık verilen sağlıksız ödül mamalarının olduğu beslenme düzeni de obeziteye neden olabilir. Diğer yaygın nedenler şunlardır:

Kediye obezite tanısı nasıl konur?

Kedinin vücut ağırlığı ölçülerek ve vücut kondisyonu değerlendirilip puanlanarak tanı konur. Veterineriniz bunu kedinizin vücudunu elle muayene ederek yapacak, sonucu kedinizin ırk standartlarıyla kıyaslayıp eşleştirerek söyleyecektir.

Kedinize obezite teşhisi konulursa, %10-15 oranında fazla vücut ağırlığına sahip demektir. Dokuzluk puanlama sisteminde, vücut durumu puanı yediden fazla olan kediler obez olarak nitelendirilir.

Kedide obezite tedavisi

Obezite tedavisi, kilo verdirmeye ve uzun vadede vücut ağırlığının azaltılmasına odaklanır. Bu, kalori alımını azaltarak ve kedinin hareket rutinini değiştirip, hareket süresi artırılarak gerçekleştirilir.

Veteriner, kedinizin yeme programını yeniden şekillendirmeniz için bir diyet planı önerir veya diyeti düzenlemenize yardımcı olur. Genelde diyet proteini ve lif bakımından zengin, yağ oranı düşük bir diyet önerilir. Diyet proteini metabolizma ve enerji tüketimini uyarır ve tokluk hissi verir. Böylece kediniz yemekten kısa bir süre sonra tekrar aç hissetmez. Diyet lifi ise çok az enerji içerir ancak bağırsak metabolizmasını ve enerji kullanımını uyarır.

Kedinizin fiziksel aktivite seviyesini artırmak tedavi için hayati önem taşır. Kediyi hareket etmeye teşvik edecek lazer ışıklı oyuncak, fırlat-getir oyunları ve diğer kovalamaca-yakalama oyunları önerilir.

Durum takibi

Kedinizin kilo verme programıyla ilgili veteriner hekiminizle düzenli olarak iletişim kurmanız gerekir. Kedinizin kilosu aylık olarak izlenir ve diyeti sıkı şekilde uygulamanız beklenir. Diyeti bütün yaşamına yayarsanız, kediniz ideal vücut kondisyonuna ulaşsa bile sağlıklı beslendiğinden emin olursunuz.

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?