kedimag

Kediyi kısırlaştırmanın faydaları

Kedinizin sağlıklı ve uzun bir ömür yaşaması için alacağınız en önemli sağlık kararlarından biri, onu kısırlaştırmaktır. Kedinizin veteriner hekiminiz tarafından cerrahi olarak kısırlaştırılmasının sayısız faydası vardır. 

Kısırlaştırma nasıl yapılır?

Dişi kedilere uygulanan cerrahi prosedüre “ovaryohisterektomi” denir. Bu operasyon hem yumurtalıkların hem de rahmin, karında küçük bir kesi açılarak tamamen çıkarılmasını içerir. Bazen sadece yumurtalıklar alınır. (bknz. ovaryektomi)

Erkek kedinin kısırlaştırılması (kastrasyon), her iki testisin de cerrahi yolla çıkarılmasıdır. Erkek kedilerde testisler bazen tamamen testis torbasına (skrotuma) inmez ve daha farklı bir cerrahi prosedür gerekir. Veterineriniz fizik muayene sırasında bunu keşfedecek ve gerekli cerrahi prosedür hakkında sizi bilgilendirecektir. Kısırlaştırma sırasında kedilere genel anestezi uygulanır.

Kedi ne zaman kısırlaştırılmalı?

Çoğu veteriner, kedi yaklaşık 6 aylıkken ameliyatın yapılmasını önerir. Bazı dişi kedilerin kızgınlık döngüleri 4 aylıkken başlayabildiğinden, kısırlaştırılana kadar genç dişileri dışarı salmamak akıllıca olacaktır. 

Kısırlaştırma, aşırı hayvan nüfusu problemini kontrol etmeye yardımcı olur. Çoğu hayvan barınağı artık sahiplendirmeden önce kedileri kısırlaştırmaktadır. Kısırlaştırma ile kedinizde, üreme davranışlarını uyaran hormonları ortadan kaldırmış olursunuz.

Dişi kediyi kısırlaştırmanın faydaları

Dişi kedi, kızgınlık döneminde aşırı bağırma, miyavlama, inleme, yerlerde yuvarlanma ve insanlara, diğer hayvanlara ve nesnelere sürtünme gibi davranışlar sergileyebilir. Kuyruğunu kaldırabilir ve bazen evin bazı yerlerine idrar püskürtebilir.

Kısırlaştırma, kedinin kızgınlığa girmesini önler. Dişi kediler yıl içinde birçok kez kızgınlığa girer. Bu durum 3 günden 3 haftaya kadar sürebilir ve kedi, hamile kalana kadar tekrar tekrar kızgınlığa girer.

Kimi dişiler, kızgınlıkta çok sessiz belirtiler gösterir veya hiç göstermeyebilir. Bu dönemde dışarıdaki erkek kediler evinize girmeye çalışabilir veya dişi kediniz evden kaçmaya çalışabilir. Kızgınlık dönemindeki dişinin, bir erkekle bir araya gelmesi hamilelik, beklenmeyen yavrular ve bazen de yara veya enfeksiyonlara neden olabilir.

Kontrolsüzce sürekli yavrulamak dişi kedinin sağlığını tüketir

Yılda iki üç kez yavrulamak sokak kedilerinde çok yaygındır. Kedi, sürekli gebe kalma ve annelik etme döngüsünden çıkıp dinlenmezse vücudu tükenebilir.

Kedilerde meme bezi tümörleri % 80-93 oranında kötü huyludur. Kısırlaştırma, dişi kedinin uzun vadede meme bezi tümörleri geliştirme riskini azaltır. Yumurtalık tümörleri, rahim enfeksiyonları ve rahim kanserine yol açabilecek endometriyal hiperplazi geliştirme riski de kısırlaştırma ile azalır.

Erkek kediyi kısırlaştırmanın faydaları

Kısırlaştırma, erkek kedinin testis tümörü geliştirme riskini ortadan kaldırır. Çiftleşmeye hazır bir dişi bulmak için sokağa kaçma eğilimini ve evin çeşitli yerlerine idrar püskürtme huyunu da %90 oranında azaltır. Sokağa kaçmayan kedi, arabalardan, köpek saldırılarından ve kedi kavgalarından da uzak durmuş olur. Ayrıca dışarıda immün yetmezlik virüsü, kedi lösemi virüsü, kuduz virüsü ve diğer bulaşıcı hastalıklarla enfekte olma riski azalır. Kediniz daha nadir hastalanır.

Kilo alacak endişesi

Çoğu kedi ebeveyni, kısırlaştıktan sonra kedilerinin kilo alacağından endişe duyar. Bu endişe, kedinizi kısırlaştırmamak için bir sebep değildir. Kilo alımı mümkün olsa da, dengeli bir diyet uygulayıp, kedinizin bol miktarda egzersiz yapmasını sağlamak, kedinizi ideal kiloda tutabilir. Düzenli veteriner ziyareti ve muayeneler, kedinizin kilosunu kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

Kedinizin cerrahi olarak kısırlaştırılması, uzun vadede kedinizin sağlığı için en iyisidir. Aynı zamanda aşırı kedi nüfusunu azaltarak, dünyadaki ilgi ve bakıma muhtaç kedi sayısının azalmasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?