Kalp hastalığı, tüylü dostunuz için yıkıcı bir klinik durum olabilir. Kalp hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmak, erken tanı ve tedavi ile dostunuzun uzun bir ömür yaşamasına yardımcı olabilir.
Kedilerde sık görülen kalp hastalıkları
Kalp hastalıkları doğuştan (konjenital) ve edinsel (sonradan gelişen) olarak sınıflandırılır. Doğuştan olan kalp kusurlarının çoğu doğumdan itibaren mevcuttur. Bunlar genelde yapısal kalp veya kapak fonksiyon bozukluklarıdır.
Bazı bozukluklar kedinin ırkıyla ilintili olup çok erken tespit edilebilse de, çoğu yetişkinliğe kadar tanımlanmaz. “Maine Coon” ırkı kedilere sıklıkla kalp hastalığı teşhisi konur.
Edinilmiş bozukluklar doğumda mevcut değildir. Zamanla ve yaşla gelişir. Çoğu patolojik veya ilerleyici değildir. Bazıları ilerleyici kalp ve kalp kapağı hastalığı ile ilişkili olabilir.
En sık edinilen kedi kalp hastalığı, hipertrofik kardiyomiyopatidir. Bu hastalıkta, kalp kası kalınlaşarak kalp yetmezliğine neden olur. Daha fazla bilgi için Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati yazımızı okuyabilirsiniz.
Endokardit, miyokardit ve perikardit, yapısal enflamatuar durumlar olup, bulaşıcı, travmatik veya bağışıklık koşulları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Perikardiyal efüzyon (perikard boşluğunda sıvı birikmesi), kalpteki perikardiyal kesenin katmanları arasında aşırı sıvı toplandığında oluşur. Çeşitli nedenleri olabileceği gibi, kanserle ilişkili olabilir.
Valvüler endokardit, valvüler dejenerasyon ve valvüler yetmezlik, kedilerde sıklıkla rastlanan kalp kapak hastalığı durumlarıdır.
Hipertiroidizm (tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu salgılanması) de kedi kalbini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kedilerde kalp üfürümü nedir?
Kalp üfürümü, kalp atışında, fizik muayene sırasında veteriner tarafından tespit edilen ekstra bir sestir. Bu tür üfürümler, genellikle türbülanslı kan akışına ikincil gelişir. Kalpte üfürüm, kalp hastalığı olan ve olmayan kedilerde görülebilir. Çoğu üfürüm masumdur, özellikle genç kedi yavrularında herhangi bir kalp hastalığı olmaksızın görülebilir. Bunlar yumuşak üfürümlerdir ve genellikle kendiliğinden kaybolur.
Diğer iyi huylu üfürümler anemi (azalmış kırmızı kan hücresi sayımı), ağrı ve yoğun heyecana ikincil olarak görülebilir. Patolojik üfürümlerin yeri ve sesi çok karakteristik olur ve kalp hastalıkları ile ilişkilidir.
Kedide kalp hastalığı belirtileri
Kedilerde kalp hastalığının “klinik” belirtileri ve komplikasyonları şunları içerebilir:
Soluk veya lila renkli mukoza zarları, zayıf nabız, soğuk kulaklar-bacaklar ve kuyruk, zayıf kan dolaşımı, baygınlık, toplardamar şişmesi, nefes almada güçlük, öksürük, egzersiz intoleransı, kalp üfürümü, atardamarda pıhtılar, karında sıvı toplanması, uzuvlarda ödem veya şişme, kilo kaybı
Akciğerde veya dışında sıvı tutulumu nedeniyle görülen solunum güçlükleri, kedilerde oldukça yaygın bir kalp hastalıkları komplikasyonudur. Aort tromboembolizmi de, özellikle hipertrofik kardiyomiyopatili kedilerde pıhtı oluşumundan kaynaklanır. Kan, aort içinde pıhtılaşarak hareket eder ve etkileri yıkıcıdır. Maalesef bu kediler kliniğe nabızları düşük, arka bacakları buz kesmiş ve felç halde getirilir. Aort tromboembolizmiyle ilgili daha fazla bilgi için Kedilerde aort tromboembolizmi yazımızı okuyabilirsiniz.
Kedilerde kalp hastalığı tanısı
Tanı koymak genellikle ekokardiyografi (EKO – kalp ultrasonu), göğüs röntgeni, tansiyon ölçümü, kan tahlili, kardiyak enzim ölçümü, idrar tahlili ve EKG analizi ile kolaylaşır. Veteriner kardiyologlar gerekli durumlarda daha gelişmiş teşhisler yapabilir.
Kedilerde kalp hastalığının tedavisi
Tedavi, kalp hastalığına neden olan faktörlere bağlıdır. Amaç, kalp yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmaktır. Tedavi aşağıdaki terapi ve ilaçları içerebilir:
Yorum yap