Kedilerde aortik tromboembolizm yıkıcı bir durumdur. Aort, kandaki oksijeni kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana arterdir. Tromboembolizm kelimesi trombüs ve embolizm kelimelerinin birleşimidir. Trombüs, kan damarı içinde meydana gelen kan pıhtısıdır. Embolizm ise pıhtının kan damarı içinde hareket ederek, oluştuğu yerden uzaklaşmasıdır. “Aortik tromboembolizm”, kanın aort içinde pıhtılaşarak hareket etmesidir. Bu durum, aortun belirli bir bölümünde kan alan dokularda kan akışının ciddi şekilde azalmasına ve dokulara giden oksijenin azalmasına neden olur.
Hangi hayvanlar risk altındadır?
Aort tromboembolizması köpeklerde nadir görülürken, kedilerde daha yaygındır. Karma cins kediler bundan yaygın şekilde etkilenir ve erkek kedilere bu tanının konma ihtimali, dişilerden iki kat fazladır. 1-20 yaş arasındaki kediler bundan etkilense de ortalama etkilenme yaşı 8’dir.
Etkilenen kediler, hipertrofik kardiyomiyopati hastalığına sahip olabilir. (Bu hastalıkla ilgili detaylı bilgi için Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati yazımızı okuyabilirsiniz.) Aort tromboembolizmi kanserle veya “sepsis” olarak da adlandırılan, vücut çapında yayılmış bir enfeksiyonla da ilişkilendirilebilir.
Aort tromboembolizminin belirtileri nelerdir?
Genellikle arka bacaklarda görülen ani felç ve ağrı, aort tromboembolizminin en sık görülen klinik belirtisidir.
- Arka bacaklar etkilendiğinde, arka bacak arterlerinde nabız düşük veya düzensiz olabilir.
- Bazen sadece ön bacaklardan biri felç olur. Hızlı solunum veya nefes almada güçlük görülebilir.
- Kedi, acıdan ses çıkarabilir ve endişeli davranabilir. Bazen kedi kusar.
- Tırnak yatağı ve ayak yastıkları soluk veya mavimsi olabilir.
- Kedinin vücut sıcaklığı düşebilir.
- Steteskopla dinlendiğinde kalp atışı düzensiz olabilir veya üfürüm duyulabilir.
Aort tromboembolisi nasıl tedavi edilir?
Başlangıçta kedinin yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir çünkü durumu konjestif kalp yetmezliği gibi başka ciddi bir hastalıkla bağlantılı da olabilir. Bu hastalık kediye çok acı verebilir ve kediyi endişeli hale getirebilir.
- Ek oksijen tedavisi faydalı olabilir.
- İlk olarak, etkilenen bacaklar minimal şekilde hareket ettirilmelidir. Kan akışı sirküle oldukça, fizik tedavi tam iyileşmeyi hızlandırabilir.
- Kedinin bu haldeyken çiş ve kaka yapma konusunda yardıma ihtiyacı olabilir.
- Tedavi başladığında fiziksel aktivite kısıtlanmalı ve kediyi stresten uzak tutmak amaçlanmalıdır. Kedi stresliyken iştahsızlaştığından, beslenebilmesi için her şey yapılmalıdır. Birdenbire yemeyi bırakan kedinin karaciğerinde birikebilecek yağ, ölümcül olabilir.
- Ciddi bir kalp hastalığı olduğu ve kedinin hayatı yüksek risk altında olduğu için, aort tromboembolizminde cerrahi müdahale genellikle önerilmez.
Hangi ilaçlar kullanılır?
Aspirin, teorik olarak, aort tromboembolizmi sırası ve sonrasında faydalıdır ancak veteriner gözetiminde kullanılmalıdır. Aspirin; kan, damar içinde dolaşırken trombositlerin (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücreleri) pıhtı oluşturmak üzere topaklaşmasını önler.
Son zamanlarda, kedilerde aort tromboembolizminin uzun süreli önlenmesi için, düşük moleküler ağırlıklı heparin (LMWH) adı verilen bir anti-pıhtılaşma ilacı önerilmektedir. Kedinin kalp hastalığı, hastalığın türüne ve ciddiyetine uygun olarak tedavi edilmelidir.
İyileşme sonrası ne yapılmalı?
Aort tromboembolizminden kurtulan kedi için sonraki süreçte neler yapılmalı?
- Kalp hastalığının yönetimini iyileştirmek için kan tahlili yapılmalıdır.
- Pıhtılaşma önleyici ilaç kullanılıyorsa kan pıhtılaşma testleri yapılır.
- Bacakların tedaviye verdiği klinik yanıt değerlendirilir.
- Kan pıhtısı oluşumunun tekrar etme oranı yüksektir.
- Kalıcı sinir sistemi hasarı olabilir veya arka bacak kasları olumsuz etkilenebilir.
- Kandaki potasyum seviyesinin artmasına bağlı olarak düzensizleşen kalp atışları ani ölüme yol açabilir.
Hastalığın seyri
Bu hastalığın beklenen seyri, günler haftalar içinde bacak fonksiyonunun tam olarak iyileşmesidir ancak seyir genelde kötü gider. Hastalığın uzun süreli seyri 2 ay ile birkaç yıl arasında değişir. Tedaviye başlandıysa ortalama birkaç ay sürer. İlk krizden sağ çıkan kedilerin çoğu, kanın pıhtılaşmasını önlemek için (antikoagülan tedavi) ilaç kullanır. Kedinin sık sık kontrole götürülmesi ve sadece iç mekanda yaşaması gerekebilir.
Diş çekimi sonrası kedim 3 gün sonra ağrıyla arka bacakları tutmadı.hemen hayvan hastanesine yatırdık.
Diş çekilmesiyle emboli atmış dediler diş çekimiyle ilgisi varmıdır ??
Merhaba, kedinin zaten var olan ve belli etmediği başka bir rahatsızlığı yüzünden de olmuş, diş çekimi durumu tetiklemiş olabilir. En iyi görüşü kedinizi tanıyan, bilen ve takip eden bir hekim bildirebilir. Geçmiş olsun dileklerimizle…
İyi günler dün sabah kedimin sağ arka patisinin yürürken süründüğünü gördüm normalde hep kontrol ederim patilerini ve vücudunu gecesinde de bir problem yoktu sabah kontrol ettiğimde patisi solgun ve soğuktu önce kırıldı sandım veterinere götürdüm ilk veteriner tromboemboliden şüphelendi başla yete yönlendirdi eko çekildi tanı doğruydu. Kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı başlandı ağrı kesici verildi bugün 2. Günü tekrar ilaçlarını vermek için gideceğim. Erken teşhis edildi ve aksayarakta olsa basıyor koşturuyor. Erken teşhisin önemi var mı masaj yapıyorum sıcak tutmaya çalışıyorum olabildiğince. Kızımın ölmesini istemiyorum dünden beri onu her böyle gördüğümde tekrar tekrar ölüyorum iyileşen var mı çok araştırdım herkes kötüye gittiğini söylemiş. Aynı zamanda pulmoner ödemi var ama evde oksijensiz bakıyorum ev kedisi olduğu için küvözde çok daha stresliydi eve götürmem önerildi lütfen yardım edin
Merhaba erkek kedim vardı 2,5 yaşında aniden arka bacakları tutmadı solunumu çok hızlı oldu nefes alış vermesi acıdan bağırdı hemen veterinere götürdüm kan alındı kan pıhtılaşması olmuş beynine gitmiş onu dağıtıcı ilaç verildi ve sadece 2 gün dediler yaşaması için böyle durumda her kedi ölüyor mu götürdüğüm veteriner yanlış bir yol mu izledi bana yardımcı olur musunuz ?? O benim evladımdı onu kaybedeli 3 gün oluyor :(((
Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Yazımızda da belirtildiği üzere bu durumda kedinin sağlığının seyri genelde kötüye gider. Onun için elinizden geleni yapmışsınız ve olması gerektiği gibi bir veteriner hekimden destek almışsınız. Hekiminiz yapılabilecek her şeyi yapmıştır diye düşünüyor ve umuyoruz.
2gün önce akşam işten geldiğimde dişi kedim lilamı yerde arka bacakları tutmaz halde buldum veterinere nasıl götürdüğümü hatırlamıyorum panikten kalbinden dolayı pıhtı arka bacaklara atmış Allaha bin şükür 24saat dolmadan hafif ayaklandı herşey yolunda sizin için üzüldüm evlat oluyorlar cünkü bu durumda veteriner cok önemli sanırım Allah kızımı bana bağışladı
Merhaba! Kedilerimiz bizim evlatlarımız ve böyle durumlarda beklemeden kediyi veteriner hekime götürmek hayat kurtarıcı olabilir. Lila’ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, sorumlu bir ebeveyn olduğunuz için sizi tebrik ediyoruz!
Merhaba, öncelikle çok geçmiş ve şükürler olsun. Sormak istediğim şeyler var, uygulanan tedaviler nelerdi acaba? Hekiminizin ismini verebilir misiniz rica etsem bugün kedimiz aynı vaziyetteydi ve veterinerinere götürdük fakat çok endişeliyim. Tedavisi hakkında bilgi vermenizi bekliyor olacağım.
Merhaba benimde oğlum arka bacağı tutmuyor gibiydi vete gittik tromboemboli yani bacakta kan akışı yok ayağı soğumuş durumda ama biraz üstüne bakabiliyor ilaçlar iyi geldi, bugün yine serum veriliyor bugun 2. Günü umarım kızınız gibi iyileşir. Genel sağlık durumu nasıl oluyor peki bu krizi atlatirsa?
Merhaba kedimi kaybedeli 1 yıl oluyor Sabah saat 1-2 gibi aniden arka bacakları felç olmuş ve o halde evden dışarı cıkmak istemiş sonrasında sabaha çıkmadan ölmüş bu hastalık bu kadar hızlı mı gelişiyor çünkü biz o gün sabahında hiçbir şey yoktu beraber oyun bile oynamıştık bir anda oluverdi
Merhaba, bazı durumlarda kedinin sağlık durumu, bünyesi, bilinen ya da bilinmeyen diğer sağlık sorunları sürecin hızla kötüye gitmesine sebep olabiliyor maalesef. Başınız sağ olsun.
Merhaba.. Bu aralar hayvansever sitelerde çok okudum bu ani ölümleri.. Benim 3 Scottish’im var evde, sokak bilmezler, canlarım.. Madem çok sinsi bir durum bu, ara ara kedilerimize kan sulandırıcı iğne-ilaç v.s. kullanarak riski azaltamaz mıyız ? İnsanlara 3 günde bir tane asprin öneriliyor mesala.. Kedilere uygun bir önlem var mı ? Saygılar..
Merhaba. Kedilerin sağlık durumu bir hekim tarafından iyi ve düzenli şekilde takip edilirse bu kötü sürprizler daha az yaşanabilir. Yine de dilerseniz hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.
Bizim kendimize veteriner teşhis koydu kalbinde büyüme olduğunu söyledi ikinci gün almaya gittik eve getirdiğimizde pusetten çıkardık ve arka sol bacağı felç olmuştu bacağını kesmek zorunda kaldılar çok zor
merhaba iyi günler benim ogluşum (kedim) 7 yasındaydı gecen hafta kaybettim acısı halaa içimde kafamda bir cok soru var.. 2 yasındayken kısır ameliyatı oldu ama kasıgındaki
öteki testislerin asagıya inmediğini soylemedi şişlik oldugunda farkettik.. ileride tehlikeli oldugu için yaptırmaya karar verdik bi chap tan gecsin dedik kan tahliili için patisinden kan almaya calıstı veteriner kan gelmedi 1 sene önceki rontgene baktı .. ameliyat sırasında alırım kanı dedi ameliyat oldu uyandıgında veteriner gelip alabilirsiniz gayet iyi dedi.eve geldiğinde kalkıp bir iki adım atıp devriliyodu patileri ni hiç ısıtamadım..daha anestesinin etkisinde diyordum..ikinci aksamın gecesinde acıyla çırpındı baktım hızlı soluk alıp veriyoo veterinere götürdük zaten yolda vefat etmiş:( kalbine 3 defa sırınga yaptı oksijen verdik kalp masajı ama maalesef döndüremedik … ertesi günü sonuclar çıktıgında hepsi temiz dedi… veterinerin dediği kan pıhtısı olmuş bize emboli dedi…..oglumu kaybettim ama bu ameliyat hatasımı yoksa Allahım yanınamı istedi… yazım çok oldu kusura bakmayın:(…..şimdi kuşadası hayvan mezarlıgında… orda oldugunu bilmem azda olsa biraz huzur veriyor…..hayırlı günler dilerimm ….
Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Melek olan kediniz sizin gibi ilgili ebeveynleri olduğu için çok şanslıymış. Yazımızda da belirtildiği üzere kedilerin bu durumdan ortalama etkilenme yaşı 8’dir. Her şeyden bağımsız olarak yaşından dolayı da bu durumu yaşamış olabilir. Her ameliyatta aksaklıklar yaşanabilir ve anlattıklarınızdan yola çıkarak bir şey söylemek çok zor. Eğer operasyonu güvendiğiniz hekiminize yaptırdıysanız, içiniz rahat olsun. Buraya tıklayarak yazımızdan zor günlerinizi daha rahat atlamanıza yarayacak fikirler edinebilirsiniz.
Merhaba 8 aylık erkek kedimin hiçbir sağlık sorunu yoktu. Koşuyor oynuyordu ve iştahı yerindeydi. Nefes almasında vs bir sorunu yokken birden bire nefesi kesilip can çekişmeye başladı ve kaybettim. 5 dk önce yatarak beni izleyen kedim birden bire öldü. Bunun sebebi kalp krizi veya pıhtı atması olabilirmi? Ve ben gözümden bir sorunu kaçırmış olabilirmiyim?
Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Aşıları tam mıydı? Herhangi bir virüs vb. taşıyor muydu? Nasıl besleniyordu? Bunun gibi sorulabilecek birçok soru var. Dostunuzun ölümüyle ilgili en iyi cevabı onu takip eden hekiminiz verebilir.
Merhabalar 1 yaşında scotish erkek kedimiz var dün gece 3 de uyandı ve yürüyemediğini fark ettik arka bacakları tutmuyordu hemen veterinere götürdük röntgen çekildi kan alındı tromboemboli dediler ve şu an yoğun bakımda günde 3 doz kan sulandırıcı ve oksijen tedavisi uygulanıyor Behlülümüz toparlanıp bize döner mi sizce
Merhaba, yapmanız gerekeni yaparak en kısa sürede dostunuzu veteriner hekime götürüp tedaviye başlamışsınız. Umarız ki tedavi işe yarar dostunuz kurtulur.
bizim de aynı cins kedi oldu az önce götürdük yoğun bakımda yatıyor düzeldi mi acaba kediniz
Merhabalar. kedim skottish fold erkek kedim 2 yaşında ve 3 hafta önce birden bağırarak yere yığıldı hemen hastaneye yetiştirdik kan sulandırıcı vs. Yaptılar arka ayaklarına emboli atmış tromboemboli yani çok şükür sulandırıcıdan sonra hemen ayağa kalktı iki dakka içinde ve üç gün orada kaldıktan sonra sağlığına kavuştu Allah’ıma bin şükür. Şu an üçer gün aralıklarla kan sulandırıcı kullanıyoruz. Yaşadığım acıyı korkuyu ben ben bi Allah bilir. Sürekli dua ediyorum tekrardan emboli atmaması için. Ama o kadar umutsuz şeyler söyledilerki kedim şuna iyi durumda olmasına rağmen çok yaşamaz bir daha emboli atabilir ani ölüm olabilir herşeye hazır olun dediler. Bunu bilip yaşamak çok zor asla yalnız bırakamıyorum artık korkudan. Allah hiç bir hayvana acı hissettirmesin, hastalık vermesin. O kadar kötü insanlar dururken yaşarken bu melekler ölmesin…
Merhaba kedinizin durumu nasıl
Merhaba Behlul nasil oldu??
Ozge hanım merhaba aynı durumu yaşıyoruz ( durumu nasıl acaba Behlül önerebileceğiniz bir şey varmi
3 gün önce başımıza geldi, şuandaki durumu iyiye gidiyor gibi. Siz de durum nedir.
Geldiğinden beri iyiydi çok şükür iki haftayı geçti bizimle herşey normal kedim eskisi gibi sağlıklıydı hareketliydi. Üç gün önce yine acı çeker bi şekilde miyavladı hemen doktorunu aradık hastalık semptom gösteriyor olabilir bir saha semptom olursa kan sulandırıcının dozunu yükselteceğiz dedi. Onun dışında kedim çok tüylü bir kedi ama sulandırılınız etkisi mi bilmiyorum vücudunda bazı bölgelerde tüyler seyrelmeye başladı 🙁 sizde çok dikkatli olun gözünüz hep üzerinde olsun abi bi pıhtılaşa vakit kaybetmeden hastaneye götürün çünkü geç kalmamak çok önemli
1 hafta dayanabildi yavrum. Hangi şehirde veterinerinizin ismini öğrene bilir miyim? Allah şifa versin.
Amin inşallah. Sizin kediniz nasıl yürüyebiliyor mu? Antalya International Veterinary Hospital Dr. Canan
Scottish fold erkek kedim var. 2 yaşında. Birkaç gün sonra kısırlaştırma ameliyatı olacak ve ben çok korkuyorum. Okuduğum yorumlar iyice içimi huzursuz etti. Bu hastalığın riski yüksek mi ? Sizce kısırlaştırma uğruna bu riske girmeye değer mi ? Hekimimiz her ameliyatın bir riski var sonuçta ben yaptırmanızı öneriyorum diyor ama hala içim çok kötü.
Merhaba, en iyi kararı kedinizi takip eden hekiminiz verecektir.
2 gün önce ameliyat gerçekleşti. Çok iyi geçti. Size en büyük tavsiyem gerçekten iyi bir veteriner seçin. Antalya I************ V********* H*******’da yaptırdım. Ameliyat öncesi tromboembyoli riskine karşı kan sulandırıcı verdiler. Ameliyatı lazerle yaptılar. Ne dikişleri aldırmak gibi bir sıkıntımız oldu ne de elizabeth yakalığı gibi. Kedim Scottish Fold, erkek ve 2.5 yaşında.
İnanın paramparçayız kedimi kaybedeli bugün 2. gün 1 saat önce koşup oyunlar oynayan oğlum 1 saat sonra felç oldu felç olduktan sonra 4-5 saat içinde de kaybettik kuzumu. Önce acı acı bağırmalar sonrasında nefes sıkışması sonra da hava vs derken gitti oğlum.. Acısı çok zormuş rabbim kimseye yaşatmasın bu kadar erken daha 2.5 yaşındaydı kuzum ama kurtulamadı. Kurtulsa da çok acılı oluyormuş yaşam süreçleri umarım gittği yerde mutludur oğlum…
aynı şey 3 gün önce yaşadım . Acınızı çok iyi anlıyorum . Yüreğim acıyor , böyle bir acı yok. Benim oğlum daha 10 aylıktı ve bir hafta önce kısırlaştırmıştık . Ve çok sağlam harketliyken birden nefes alışverişi değişti veretinere gittik antibiyotik yaptı . Ertesi gün yine görüyüm dedi ama sabah iyice kötüleşmişti. Hastaneye götürene kadar iyice fenalaştı bağırarak can çekişti. Hastaneye geldiğimizde kendinden geçmişti. Yarım saat oksijen odasında kaldı ve akciğerlerine emboli attığı söylendi. Akciğerlerinden 200 ml su çektiği söylendi. Ama hayata tutunamadı. Benim oğlum çok ufaktı.Bal gözlü oğlum…
Evde ders çalışıyordum ve bir anda kedimizin acı acı bağırdığını duydum hemen veterinere götürdük ilk karacıgerle ilgili bir sıkıntı sandılar daha sonra bir kaç kere ayakları basmıyor gibi dedim ve maalesef acı gerçeği ögrendik veteriner hekimimiz bizimle çok açık bir şekilde konuştu ve kurtulmasının zor oldugunu söyledi şuan 6 saat oldu canımız hala hayatta ben Hep onu kaybetmekten çok korktum yine çok korkuyorum umarım düzelir cidden bu çok farklı bir acıymış allah herkesin yoldaşına,cocuguna sağlık versin umarım kimse benim bu gün yaşadıgım korkuyu acıyı yaşamaz ve umarım canım Bizimle birlikte mutlu bir hayat geçirmeye devam eder
Zeynep hanım nasıl kediniz?
Benim güzel kızımında başına geldi bugün kaybedeli tam 19 gün oldu. Hala içim acıyor tarifsiz bir acı.hastalığını öğrenip yorumları okudukça umudum kalmıyordu dbakırda yaşıyorum veterinerim teşhis koydu 7 gün kan sulandırıcı işe yaramadı ve 7.günün akşamı acil Ankara’ya ameliyata götürdük güya iyi doktor diye ama kurtulamadı kızım emboli alındı ameliyat başarılı geçti fakat 2 saat sonra acı haber verildi terketti bizi meleğim dayanamadı gücü kalmadı uyanamadı yoğunbakımda. Çok zor illet bi hastalık allahım kimseye yaşatmasın. Ben bir umut götürdüm Ankara’ya kurtulması %50 dedikleri halde.eğer başınıza gelirse sakın ameliyat ettirmeyin çünkü kurtuluşu olmayan bir hastalık ben çok pişmanım belki son gününü yollarda değil evinde geçirirdi diye😞 ama işte küçük bir umut bile belki diyor insan ameliyat ettirmesem keşke yapsaydım dememek için
Başınız sağolsun sizin ve diğer tüm evladini kaybeden arkadaşlara.. Benim oğlum unda her şey yolundayken akşam arka 2 bacağıni sürükleyerek geldi korkudan ne yapacağımı bilemedim. Ömrümde hiç böyle hissetmemiştim,dusmanimin Bile böyle bir acı yaşamasını istemem. Şimdi 3.gunu doldu hala basmıyor 2 ayağını fakat bir bacağında his var ve doktor zamanla iyileşeceğini söyledi. 5 gün daha devam edeceğiz 1 haftanın sonunda iyilesmezse iyileşme ihtimali baya düşüyormuş.. Onu öyle gördükçe içim parçalanıyor beni yanlız bu sayfadakiler anlayabilir.. Umarım iyileşir biricik oğlum..
İnşallah düzelir çocuğunuz. Sadece 1 bacakta olması iyi diye biliyorum yani en azından tamamen tıkanmamış ilaçlara cevap verir inşallah yine yazın merak ederim.ne zor olduğunu bilirim çaresiz beklemenin. Hang şehirdesiniz Antalya’da iyi doktor var diye duymuştum
İstanbul’dayım oğlumun sağ ayağı iyileşti ilk gördüğümde sevinçten havalara uçtum 🙂 sol ayağı aynı dizinin üstüne basıyor. Patisinin değil dizinin üstüne bastığı için oradaki tüyler aşınmaya ve şişlik oluşmaya başladığını farkettim birkaç gün önce ben de mikrop kapasın diye sardım ama hala sis. Ne yapabilirim bir fikriniz var mıdır? Sağ ayağına bastığı için mutluyum ama sol ayağın sisi beni çok endişelendiriyor fikriniz varsa lütfen yardım edin
Merhaba, bizim oğlumuza 3 hafta önce kalp kaslarında büyüme teşhisi konumuştu, ilaç tedavisine bailamıştık ve bugün sabaha karşı pıhtı attı. Neyse ki evdeydik ve hızlıca veterinere getirdik. Şimdi kan sulandırıcı yapılıyor, iki bacakta da his yok. Ameliyat öneriyorlar. Çok kararsızız. Çok fazla kayıp olduğunu biliyoruz ama bir yandan da bu şekilde iyileşme ihtimalinin çok düşük olduğu da aşikar. Bu konuda fikri olan var mı?
Çok çok geçmiş olsun. Bende bu durumda kaldım ameliyatı seçtim çok pişmanım keşke son günlerini evinde geçirseydi diyorum.çünkü çok zor bir ameliyat narkoz, ameliyat masası ve yaşadıkları korku son bakışlar çaresizlik:( ama bir umut için göze almaya değer mi buna karar vermek size kalıyor çünkü kurtulan duymadım
Merhaba. Ameliyatı seçmedik, tedavi uygulandı 4 gün boyunca. İki ayak da cevap vermedi tedaviye. Kaybettik oğlumuzu. Cevap için teşekkür ederim yine de. İyi günler.
Aniden arka ayakları tutmayan kızıma emboli attı dediler 4 gündür yatarak tedavi görüyor bir bacağına basıyor ancak sağ bacağı morardı ve kullanamıyor bacağını kaybetme riski var denildi ancak heparin tedavisi sürdüğü için ameliyat da riskli kızımın yaşama şansı var mı bacağı fizik tedavi ile düzelmez mi
kızımın kedisi 5 yaşında kırma tekir ,erkek.
yalnız kaldığı zaman dilimi sonrası eve geldiğinde sağ arka ayağınn tutmadığını ve sürüklediğini gören kızım müracaat ettiği veteriner iki üç gün travma düşünerek oyalanıyor.tedavi antienflamatuvar ağrı kesici alıyor.(tromboz ihtimali olacağı hatırlatıldığı halde )
sonrasında sevk edilyor.yetmiş iki saat sonra avcılar üniv.hastanesinde tanı konuyor ve tedaviye başlanıyor .bu gün ikinci haftası. oksapar günde üç kez 0,1 ml alıyor.
düzelme yok ,ayak ısındı ve de pembelesşti. fakat şişlik belirginleşti.
.kedi iştahsızlaştı su içmiyor yemek te yaş mama hariç yemek istemiyor.
tabiki serum tedavisi de var .günde iki kez seksen ml.
bizde düzenli yaptıramıyoruz açıkcası su içmesi için zorluyoruz .şırınaga eşliğinde.
sorumuz şudur.zaman içinde açılırmı ,antitrombolitik tedaviye nekadar devam edeceğiz.
kedini zayıflaması ve kuru ve böbrek koruyucu mama yememesi normalmidir.
bilinen bir böbrek rahatsızlığı da öncesinde yoktu.emboli sonrası üçncü günde yemek yememesi ve su içmemesi sonrasında alınan kan örneklerind bun yüksek çıkmıştı.
TEŞEKKÜRLER…
Merhaba, her kedinin sağlık durumu aynı hastalıkta bile farklı seyreder. Böyle kritik süreçlerde hekiminize güvenmeniz ve onun talimatlarına uymaya çalışmanız gerekir.
üçüncü haftanın ortasındayız ,sağ ayak şişti ve patilerinin koruyucu tabakaları döküldü otaya çıkan doku soluk pembe her geçen günde soluklaşıyor.gangrene gidiş olası
cerrahi tedavi ile açılması türkiyede mümkün değilmi ?
bize söylenen tablo böyle giderse amputasyon veya ötenazi.
yanıtlarınız biraz teferrauatlı olursa sevniriz.teşekkürler.
EVET bugün dördüncü haftaya girişin ilk günü 22.gün.
ve KEDİ yi gözümüzün önünde amputasyon için cereahi hastanesine götürmek üzere hazırlandığımız anda yeniden tekrarlayan bir tromboemboli atağı ile kaybettik. ÜÇ kez kafasını yukarı attı nefes almakta güçlük çekti ve hık dedi ,vefat etti.
kedisi olanlar a uyarımızdır ,aman ola bir ayak sürüklemesi durumunda yok travmadır ,şudur diye vakit kaybetmeyin bir tromboemboli aklnza gelsin. veterinerinizi zorlayın zaman kaybetmeyin ve antitrombositer bir tedavi alsınn. kedi sevenler haklı imiş.zor oluyor acısı.
Başınız sağ olsun… Dostunuz için elinizden gelen her şeyi yaptınız.
Başınız sağolsun , acınızı çok iyi anlıyorum ve bu illet hastalığın kurtuluşu yok anladığım kadarıyla ben kedimi kaybedeli 6 ay oldu 6 aydır okumadığım araştırmadığı kalmadı ama çözüm yok sanırım. Melek oldu çocuklarımız çok zor bi acı ….
Keşke bu sayfayı evvelce görüp Ertan Bey’in şu yorumuna dikkat eyseydim: “kedisi olanlar a uyarımızdır ,aman ola bir ayak sürüklemesi durumunda yok travmadır ,şudur diye vakit kaybetmeyin bir tromboemboli aklnza gelsin. “
Başınız sag olsun 🙁 bende şu an aynı durumdayım, otenaziye nasıl onay vereyim? Veremem. Evde kendi halinde ruhu ozgurlessin diyorum. Kendi ortamında, huzurla 🙁 çok perişanım.
Merhaba, kedimi evde bacakları tutmaz halde buldum hemen yakin bi veterinere götürdüm, emboli dedi ve 3 gün sonra bizi hayvan hastanesine yönlendirdi ve hastanedeki hekimler ilk 8 saat icinde müdahale edilmesini uzerinden 36 saat gectigi icin geç kalındığını kedimin pek şansı olmadığını, uyutmanın en iyi yol olduğunu söylediler. Ama son umut 3 günlük kan sulandırıcı ilaç tedavisi uygulayıp sonrasında bakalım dediler. Ben çocuğumun uyutulmasina nasıl onay vericem, içim yanıyor. Hastaneden alıp eve getirsem evde kendi halinde ruhu özgürleşse daha mı iyi olur? Çok çaresizim, perişanım noolur bir akıl verin bana.
Çok geçmiş olsun benim kedimdede 1 hafta önce bu illete yakalandı çok şükür iyi ama yemiyor ve kakasını yapmıyor. Bence çok acı çekmiyorsa uyutulmasından yana değilim
Benim kedim bir hafta önce emboli geçirdi arka ayakları tutmamaya başladı ve canı yandığı için bağırıyordu hemen vet götürdük gece olduğu için hekim yoktu gaz sancısı vs dediler ertesi günü hemen avcılar veteriner fakültesine götürdük emboli dediler tedaviye başladılar ve yürüyebiliyor fakat yemek yemiyor ve kakasını yapmıyor her gün serum ve iğne oluyor emboli olduktan 2 gün sonra ekosu çekildi kalp boşluklarının dolu olduğunu oradada pıhtı olduğunu söylediler pzartesi günü tekrardan ekosu yani kalp ultrasonu çekilecek. Yemek yemeye tuvaletini yapmaya ne zaman başlar bağırsaklarıdamı etkilendi aynı sorunu yaşayan olduysa yazabilir mi
Çok geçmiş olsun. Kedim 7 yaşında ve emboli geçirdi 4 gün yatarak tedavi oldu çok şükür evimize geldik ama hiç iştahı yoktu tuvaletini yapmıyordu zorla da olsa yedirdik sevdiği mamalardan. Tuvaleti hakkında veterinerime danıştığım da her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı verin dediler bu hastalık da kabızlık olabiliyormuş. Çok geçmiş olsun tekrardan inşallah canlarımız bi daha böyle bişey yaşamazlar.
Aynı sorun 3.5 yasındaki erkek kedim de de yaşadım. Gözümün önünde uyurken birden acı icinde uyandı. Arka ağzı ile arka ayağını ısırmaya calisti. İlk başta uyurken ayağı uyuştu zannettim . Arka ayaklarını okşadım. Daha sonra bir iki ayağında his olmadığını fark ettim. Felç olmuştu. Hemen veterinere götürdüm zaman kaybetmeden. Kakasını yaptı kustu. Veteriner bacaklarda kan akışı olmadığı söyledi. 2 3 gün icinde böbreklere de gideceğini ve böbreklerinde iflas edip öleceğini söyledi. Bu acıları çekmemesi icin uyutulabilirmiş. Nasıl bunu yapabilirdim ki.. Ameliyat ile yaşama şansı yüzde 5 dediler. Şansı da varsa kullanmak istedik. Ameliyat oldu. Başarılı geçti. İcime bir umut doldu. Ama yoğun bakımda kaybettik. Bir saat önce oynamıstık halbuki. Mamasını yemişti keyfi yerindeydi. Birden bire nasıl böyle oldu. Hala şoktayım. Nasıl sinsi bir illet bu.
Merhabalar 3 gün önce eve geldiğim de laydy (kedim) yatağın üzerindeydi ve 4-5 kere tuvaletini yapmıştı ve arka ayakları tutmuyordu hemen veterinere götürdüm. Arka ayaklara kan gitmediğini söyledi tırnağını kesti kan akmadı. Hemen serum ve igne yapıldı nefes alış verişi düzensiz di. Hava verildi . Canımın yandığını bağırışlarından anlayabiliyordum. Bir an da herşey oldu. Ve 2. Günü pıhtı açıldı beyine vurdu ve kızımı kaybettik. O esnada evde değildim 6-7 saatlik bir sürede ne olduysa oldu. acaba evde olsaydım fark ettiğim de götürseydim yaşama şansı olur muydu? Bu sorunun cevabını merak ediyorum açıkçası.
Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Yazımızda da belirtildiği üzere bu durumda kedinin sağlığının seyri genelde kötüye gider. Onun için elinizden geleni yapmışsınız ve olması gerektiği gibi bir veteriner hekimden destek almışsınız. Hekiminiz yapılabilecek her şeyi yapmıştır diye düşünüyor ve umuyoruz.
Merhaba dün akşam saatlerinde kızımın arka ayaklarını sürüklediğini gördük hemen veterinere gittik öncesinde hiç bir sorun yoktu bir anda oldu aort trambolizm dendi kalbi pıhtı atmış bugün akşam 7 den itibaren 24 saat oldu veterinerimiz 48 saat çok önemli dedi zaten ilk gidildiğinde de genelin sulandırıcı heparin ve oksijen verildi bu akşam gittiğimizde periler baya morarmış ve kuyrukla birlikte arka iki ayak hissini kaybetmiş anüste hala his var
Önerebileceğiniz birimeydi var mı tavsiyeniz lütfen yardımcı olurmusunuz
Merhaba bu yorumu kedimizin başından aynı olay geçtiği için yazıyorum. Bir kaç ay önce markete gidip geldiğimde evde ciyak ciyak bir ses duydum normalde oğlan kedimiz ince sesli olduğu için onun miyavlaması sandım ama bir baktım ki kızım Libiş yerde sürünerek bana gelmeye çalışıyor arka ayakları tutmuyor. Bir yerden düştü sanıp kemikleri kırıldı diye düşündüm. Hemen kaptığım gibi vete götürdüm tüm tahlilleri yaptı doktorumuz arka bacaklara kan pıhtısı atmış dediler kan sulandırıcı verdiler. Aldık eve geldik bacakları buz kesmiş çok halsiz, soğuktu durmadan uyudu. Neredeyse 1 hafta sabahlı akşamlı veterinere götürüp iğne vurdurdum. Ayaklarına masaj yaptım ısıttım egzersiz yaptırdım iştahsızdı bol bol yaş mama aldım kabızlığı vardı ilaç verdim önce bir bacağındaki his sonra kuyruğu geri geldi en son sağ bacağı soğuktu doktorumuz o süreçte kortizon iğnesi yaptı gücünü kazandırmak için iğneler yaptı. Sağ ayakta kan oturması vardı kangrene döndü dönecek diye bacağı kesilme ihtimali de olabilir dendi. Olsun dedim tabii ki kızım benle kalsın da. İğnelerimizi yaptırmaya devam ettik sonra o kan oturan yerler kabuk bağlayıp soyuldu partisinin bir parmağında açık yara oldu onu tedavi ettik şu an küçük bir yara yeri var arada kabuk atıyor ama kızımız kurtuldu sanki öncesinden bile iyi. Doktorumuzun acil ve doğru müdahalesi ile kızımız kurtuldu. Bu arada kızımız cins ırk değil üç renkli bildiğin sokak kedisi. Erken ve doğru müdahale bizi birbirimize bağladı umarım yorumum herkese biraz olsun fikir verir…
Merhaba, çok geçmiş olsun başınızdan geçenler çok üzücü fakat kedinizin kurtulmuş olması büyük şans ???????? Bu sabah bizim başımıza aynı şey geldi, gece sevip okşayarak uyuttuğum bir buçuk yalındaki kedim sabah kalktığımda arka patilerinin üzerine basamıyordu. Veterinerimizle görüştük, hemen gittik. Pıhtı attığını söyledi, en büyük şansımız erken teşhis edilmiş olması fakat 24 saat kritik süreç ???? Hala inanamıyorum olanlara, kediniz şu an nasıl peki?
Merhaba. Kedim 2.5 yaşında kısır erkek scotish. 2 gündür hareketlerinde biraz durgunluk gözlemledim. Fakat yemesi içmesi normaldi. Tuvalete gitmesi de normaldi. Dün akşam çok iyiydi. Usutmus olabileceğini düşündüm. Fakat bu sabah 6 gibi boylu boyunca yattığını farkettim. Hemen veterinere götürdüm. Vücut sıcaklığı düşmüştü. Patilerde hissizlik yoktu. Yoğun bakıma aldılar oksijen verildi. 5 saat sonra muayene aldılar çünkü nefes alamıyordu. Muayeneye zor dayandi. Kalbine ve akciğere emboli atmış malesef. Kritik dediler. Damar yolu açmaya çalışacaklarını söylediler. Bekledim. Fakat olmadı. Çocuk akşamüstü hayatını kaybetti. 1 günde bu emboli nasıl olabilir anlayamadım..