Hemanjiyosarkom, kan damarlarından kaynaklanan bir kanser türüdür. Hemanjiyosarkom içsel veya dışsal olabilir. Bu, vücudun herhangi bir yerinde bulunabileceği anlamına gelir. Kedilerde dalakta, karaciğerde, kalpte veya deride ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Kedilerde viseral hemanjiyosarkom
Viseral hemanjiyosarkom, kanserin içsel olduğu anlamına gelir. Kedilerde dalak ve karaciğer, bir hemanjiyosarkom tümörünün gelişip büyüdüğü en yaygın yerlerdir. Çoğu zaman, viseral hemanjiyosarkomlu kediler normal görünür ve normal davranırlar; sonra bir çökme veya ani ölüm gerçekleşebilir. Bunun nedeni, kan damarlarını etkileyen tümörün yırtılarak kedide iç kanamaya yol açmasıdır. Erken teşhis edilirse, tümörü çıkarmak için acil ameliyat yapılması gerekir.
Genelde kanserli hücreler, teşhis konulduğunda dolaşım sistemi boyunca tüm vücuda yayılmış olur. Aktif olarak kanama gösteren tümör ameliyatla alınsa bile, kısa bir süre sonra, kalp ve akciğer gibi diğer organlardaki tümörler gelişerek kediyi tekrar hasta eder.
Viseral hemanjiyosarkomlu kedinin sağlığı çökmeden önce bu belirtiler görülebilir:
- Kilo Kaybı
- Büyümüş karın
- Öksürük
- Uyuşukluk
- İştah azalması
- Kesik kesik soluma
- Solmuş diş etleri
- Güçsüzlük
Kedilerde kutanöz hemanjiyosarkom
Hemanjiyosarkom tanısı konan kedilerin yaklaşık yarısı hastalığı cilt veya deride taşır. Bu tip kanser, genellikle kabarık kırmızı veya mor bir yumru gibi cildin üstünde; veya yumuşak, hareketli bir yumru gibi cildin altında olur. Eğer derinin çok dışındaysa, kolayca kanayabilir.
Kısa tüylü ve açık renkli kediler kutanöz hemanjiyosarkoma diğer kedilerden daha fazla eğilimli olabilir. Böyle kedileri güneşten korumak, hastalık riskini azaltır. Kutanöz hemanjiyosarkom tanısı konan kediye tam bir kan testi yapılmalı, kanserin dahili olarak yayıldığı bölgeleri bulmak için göğüs ve karın grafileri çekilmelidir.
Kedilerde hemanjiyosarkom tanısı
Kediye bu hastalığın tanısını koyabilmek için tümör hücrelerinin mikroskopik olarak incelenmesi gerekir. Bu genelde tümör çıkarıldıktan sonra bir biyopsi şeklinde yapılır. Tümör, inceleme ve teşhis için patolojiye gönderilebilir.
Patolog tümörün başarılı bir şekilde çıkarılıp çıkarılmadığı, kanser hücrelerinin bölgede kalmasının mümkün olup olmadığı gibi değerlendirmeleri yapabilir. Deri hemanjiyosarkomunda ilk tanı ince iğne aspirasyon biyopsisi ile konulabilir, hücreler tümörden bir iğne ile çıkarılır ve incelenir. Bu, veterinerin cerrahi işlem yapılıp yapılamayacağıyla ilgili karar vermesini sağlar.
Kedilerde hemanjiyosarkom tedavisi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, viseral hemanjiyosarkom mümkünse tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir. Bundan sonraki süreçte kemoterapi, kanserin yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir ancak iç hemanjiyosarkomlu kedilerde ortalama sağkalım süreleri maalesef kısadır.
Kutanöz hemanjiyosarkom, tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.
İlk operasyondan sonra radyasyon tedavisi veya kemoterapi önerilebilir. Her kedi ve her vaka farklıdır ancak kutanöz hemanjiyosarkom tanısı konulan bir kedi, tümör alınsa bile sahibi tarafından yeni tümörlerin oluşup oluşmadığı sürekli gözlemlenmelidir.
kanser her canlı için kötü 🙁