Kediniz ishal olduysa, sorunu çözmek için ishalin sebebini bulmanız gerekir. Hızlı bir şekilde veterinere gitmek ishal vakalarında yapılacak en iyi şeydir. Veteriner, kedinizi muayene eder ve bir ishal örneği alıp analiz edebilir.
Kedilerde ishalin birçok potansiyel nedeni vardır. Bu nedenle, veteriner ishalin nedenini belirleyebilmek için size kedinizin geçmişi, beslenmesi ve dışkı görünümü hakkında sorular soracaktır. Kedinizin normal tuvalet alışkanlıkları hakkındaki bilginiz çok önemlidir.
Kedinizin ishaline son vermek için kedinizin beslenmesini değiştirerek veya reçetesiz satılan ilaçlar kullanarak kedinize iyilik yapayım derken ona zarar verebilirsiniz. Kediniz için en iyi kararı verebilmeniz için veterinere danışmak her zaman en iyisidir.
Kedilerde ishal, normal değildir
- Normal olarak, kedilerin bağırsakları günde 1-2 kez hareketlenir. Bunun sonucunda şekilli bir kaka yapmalı ve kakası nemli görünmelidir. Kedinizin kakası her zamanki gibi normal değilse, bu bir hastalık belirtisi olabilir.
- İshalde kaka yumuşak ve şekilli ya da sulu ve sıvı olabilir. İkisinin arası bir şey de olabilir.
- Mama değişikliği veya normal yediklerinin dışında bir şey yemek kedide bir defalık yumuşak kakaya sebep olabilir. İshal için belirgin ve basit bir neden yoksa ve birden fazla kez çok yumuşak dışkı yaparsa, veterinerle konuşmalısınız.
Kedinizde neyin normal olduğunu bilmelisiniz
- Kedinizin düzenli rutinlerini bilmeniz ve öğrenmeye çalışmanız önemlidir. Günlük rutininde neyin normal olduğunu biliyorsanız, normal olmayan bir durumu fark edip müdahale etmeniz kolay olur.
- Kedinizin kumunu temizlerken, normal tuvalet davranışlarının farkında olmak için bir dakikanızı ayırın. Her gün yaptığınız kum temizliğinde biraz dikkatli olmanız, değişiklikleri erken fark etmenizi sağlar.
Veterinere hangi detayları vermeliyim?
- Dışkının rengi, kıvamı ve kokusu hakkında olabildiğince ayrıntılı olun. Bunlar veteriner için yararlı bilgilerdir.
- Fotoğraf çekmekten korkmayın. Kedinizin dışkısının bir fotoğrafı veteriner için anlatacağınız bin kelimeye bedel olabilir.
- Veteriner kedinizin daha sık kaka yapıp yapmadığını, dışkı miktarının normalden daha fazla veya az olup olmadığını, kedinizin kaka yaparken zorlanıp zorlanmadığını ve dışkıda kan veya mukus gözlemleyip gözlemlemediğinizi bilmek isteyecektir.
- Gitmeden veterineri arayıp bir dışkı örneği isteyip istemediğini, istiyorsa örneği nasıl hazırlayacağınıza ilişkin talimatları isteyin. Dışkı örneği, teşhis sürecini basitleştirerek hedefe yönelik tedavinin uygulanmasını kolaylaştırabilir.
- Veteriner hekiminiz kan tahlili isteyebilir. Bu nedenle randevudan önce kedinizin aç kalmasının gerekip gerekmediğini sorun.
Kedilerde ishalin olası sebepleri
- Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve tenyalar gibi bağırsak parazitleri kedilerde ishale neden olabilir. Kediniz ister evde ister dışarıda yaşıyor olsun, bağırsak parazitleri risk oluşturur. Ev kedileri, genç yaştan itibaren sistemlerinde bağırsak parazitlerine sahip olabilir veya kirli materyallerdeki parazit yumurtalarına maruz kaldıklarında enfekte olabilirler.
- Kediniz dışarı çıkıyorsa, etraftaki parazit yumurtalarıyla temas ederek veya vahşi canlıları avlayıp tüketerek çeşitli parazitlere maruz kalabilir.
- Ev kedileri, bozulmuş bir şey yiyerek, kendilerini tımar ederken parazit yumurtaları yutarak veya bulaşıcı enfeksiyon taşıyan dışkılara maruz kalarak parazit kapabilir.
- Kediler, diğer kedi ve köpekler ya da başka hayvanlarla sosyalleştiklerinde risk altında olabilir.
- Bağırsak parazitlerinin ortadan kaldırılması, veterinerin önereceği tedavi ve ilaçlarla, güvenli bir şekilde yapılmalıdır. Veteriner reçete etmeden ilaç alınmamalı, internetteki tarifler uygulanmamalıdır.
- Kedilerde ishale neden olabilecek diğer sebepler arasında bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve Giardia gibi tek hücreli organizma enfeksiyonları bulunur.
- Beslenme hassasiyeti ve dengesiz beslenme kedilerde ishale neden olabilir.
- İltihaplı bağırsak hastalığı ve sindirim enzimlerinin eksikliği de kedilerde ishale yol açabilir.
- Yavru kediler, annelerini emerken, bir bağırsak paraziti olan yuvarlak kurtlarla enfeksiyon geliştirebilir. Yavru kedinin tedavi edilmesi yeni bir enfeksiyonu engellemeyebilir ve yetişkin kediler kalıcı enfeksiyonlara sahip olabilir.
Ne yapmalısınız?
- Kedilerde ishal, evde tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Kedinizin uygun şekilde tedavisini sağlamak için daima veterinerinizle konuşun.
- Ne olduğu belirsiz ilaçlar, ishalli insanlar tarafından kullanılan ilaç, yiyecek ve sıvılar, kediniz için toksik ve öldürücü olabilir.
- Kedinizin mamasını ya da beslenme düzenini değiştirmeye çalışmak kulağa cazip gelse de önerilmez. Beslenme değişikliği mevcut sorunu çözse bile altta yatan sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmez. Kediniz için doğru olan teşhis ve tedaviyi geciktiriyor olabilirsiniz.
- Veterineriniz, kedinizi muayene ederek ve çeşitli teşhis testleri yaparak olası nedenleri bulmaya çalışacaktır. Bu süreç ne kadar erken başlarsa, dostunuzun sağlığı için sonuç o kadar iyi olur.
3 aylık kedimin dışkısı açık kahve ve çok yumuşak. Haslanmıs tavuk yedirirsem ishali gecermi ???? 🙁
Merhaba, ishal durumunda kedinizin beslenmesini değiştirmek yerine durum hakkında veteriner hekiminizle görüşmeniz daha sağlıklı olur.