kedimag

Kedilerde sarı yağ hastalığı

Kedilerde sarı yağ hastalığı nedir?

E vitamini, hücre zarları oluşturmaktan ve yağ dokuyu metabolize etmekten sorumludur. E vitamini eksikliği, vücuttaki hücrelere, en önemlisi iskelet kası, kalp ve sinirlere zarar verir. Bu durum hayatı tehdit edicidir ve acil hekim müdahalesi gerektirir. 

Sarı yağ hastalığı, steatitis veya pansteatitis olarak da bilinir. E vitamini eksikliğine yol açan, beslenmedeki doymamış yağ asitlerinin fazlalığından kaynaklanan ciddi bir durumdur. 

İnsan tüketimi için hazırlanmış yağlı ton balığı veya ciğer içeren bir beslenme, kedilerde tipik olarak sarı yağ hastalığına neden olur.

Kedilerde sarı yağ hastalığının belirtileri nelerdir?

Sarı yağ hastalığının belirtileri genellikle şiddetlidir ve hızlı şekilde ortaya çıkar. Durum ilerledikçe, kediniz ona dokunmanıza izin vermeyebilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ettiğiniz an, derhal veteriner hekime başvurun:

  • Ateş, 
  • İştahsızlık, 
  • Depresyon belirtileri,
  • Yağlı, mat tüyler,
  • Son derece hassas cilt,
  • Uyuşukluk,
  • Ağrı belirtileri,
  • Deri üzerinde veya hemen altında kitleler,
  • Hareket etme isteksizliği

Kedilerde sarı yağ hastalığının nedenleri nelerdir?

Kedilerde sarı yağ hastalığının ana nedeni, insan tüketimi için hazırlanmış ton balığı ve karaciğer kaynaklı, kedi sağlığına uygun olmayan beslenmedir.

Bu, kedinin ton balığı veya karaciğer çeşnili kedi maması yemesiyle aynı şey değildir. Kediler ton balığı tadına bağımlı hale gelebilir ve diğer yiyecekleri yemeyi reddedebilir. Ton balıklı hazır kedi mamaları, bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. 

Ton balıklı kedi mamaları %100 ton balığı içermese bile, dengeli ve besleyici çeşitli et türlerinin bir karışımıdır. Kedilerde E vitamini eksikliği ilintili başka hastalıklar olsa da, sarı yağ hastalığı en yaygın olanıdır. Sarı yağ hastalığından muzdarip kedilerde, yağ doku normal olarak metabolize olmaz.

Genç kediler ve fazla kilolu kediler, daha yüksek bir yatkınlığa sahiptir. Bununla birlikte, yanlış bir diyetle beslenen her kedi risk altındadır.

Kediye sarı yağ hastalığı tanısı nasıl konur?

Veteriner hekiminiz semptomlara bakıp, ayrıntılı bir fizik muayene yaparak ve deneyimlerine dayanarak belirsiz bir tanı koyabilir. Kesin tanı için biyopsi yapabilir. Ayrıca cilt altında kitlelerin varlığını doğrulamak için röntgen çekebilir.

Hekiminizi, kedinizin semptomlarının kapsamı ve süresi ile tam tıbbi geçmişi ve beslenmesi hakkında bilgilendirdiğinizden emin olun.

Kedilerde sarı yağ hastalığının tedavisi

Hekiminiz, kedinizin özel ihtiyaçlarına göre bir tedavi planı önerecektir. Bazı durumlarda tedavi, diyet değişikliği, ilaç ve gıda takviyesinden oluşur. Genelde, durum düzelene kadar uygulanacak E vitamini takviyesi reçete edilir. Ayrıca tipik ağrı, iltihap ve ateşi yönetmek için kortikosteroid reçete edilebilir. Bunlar genellikle üç hafta kadar uygulanır.

Tedavinin birincil unsuru diyet değişikliğidir. Hazır ve güvenilir bir mamaya geçilmesi önerilir.

Kedilerde sarı yağ hastalığının iyileşme süreci ve hastalığın seyri

Gidişat, durumun ciddiyetine ve tedavinin etkinliğine bağlıdır. 

  • Hekiminizin tedavi sonrası dönem için tavsiyelerini dikkate alın. 
  • Reçete edilen ilaçları tedavi süresi boyunca talimatlara uygun olarak uygulayın.
  • Çoğu durumda, kediler tedaviden sonraki bir ay içinde sarı yağ hastalığından kurtulur. İyileşme süreci bazen bir hafta kadar kısa olabilir.
  • Veterineriniz, klinik belirtiler düzeldikten sonra bir ay kadar E vitamini takviyesi vermenizi önerebilir. Bu takviye, durumun tekrarlamasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Eve döndüğünüzde, kediniz iştahsız olabilir. Bu durumda, onu yemeye teşvik etmeniz gerekir. Kediler için güvenli olan ton balığı aromalı bir mama deneyebilirsiniz.

Kedinizi, insan tüketimi için hazırlanmış konserve ton balığı, ciğer veya diğer balıklarla beslemeyin. Kedilerin balıkları sevdiği bilinse de konserve balık, onlar için son derece zararlıdır.

Kedinizin beslenmesiyle ilgili yardım almak için mutlaka hekiminize danışın. İnsan tüketimi için üretilmiş ton balığı, çok nadir ve küçük miktarda verilen bir ödülden öteye geçmemelidir.

Eğer kediniz sarı yağ hastalığından muzdaripse, ton balığını kedinizin diyetinden tamamen çıkarmanız önerilir. Hekiminiz durumu izlemek ve kontrol etmek için takip randevusu planlayabilir. Kedinizin yeni diyeti ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa veya tedaviye rağmen durumun iyileşmediği  görülüyorsa, hemen hekiminize başvurun.

Kaynak: https://wagwalking.com/cat/condition/yellow-fat-disease

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?