kedimag

Kedilerde kaşınma, yalanma ve geveleme

Çoğu kedi kendini tımar etme konusunda titizdir. Kedinizin bazı abartılı kendini kaşıma, yalama ve geveleme davranışları dikkatinizi çekebilir. Bu davranış, kedinin derisine ve tüylerine zarar verebilecek hale gelebilir.

  • Kediniz önüne geçemediği bir dürtüyle sürekli olarak kendini kaşıyor, yalıyor veya geveliyorsa, bunu yaparken onu görmeniz olasıdır. Eğer göremezseniz, ilk ipucunuz kedinizin tüylerinde, genellikle sırt veya yanları boyunca şeritler halinde tüy kayıpları olmasıdır.
  • Bu kompulsif kaşıma, yalama veya geveleme davranışı pek çok kedide gelişebilse de, daha çok Siyam kedileri ve diğer doğu ırklarında görülür. Dişi kediler tüylerini kaşıma, yalama ve gevelemeye erkek kedilerden daha yatkındır.
  • Fazla kaşınma ve yalama davranışı kedinizde tıbbi sorunlar oluşturabilir. Nedenini ve çözümünü belirlemeye yardımcı olması için veteriner hekiminize danışın.

Kedilerde dürtüsel kaşınma ve kendini yalayıp geveleme neden olur?

Parazitler: Genellikle pireler, bu takıntılı kaşınma ve yalama davranışlarına sebep olur. Kediler mükemmel tımarcılar olduğundan, tüm pire izlerini yok edebilir. Kedinizin bel kısmında yara kabuğu veya başka bir iz olmasa da saplantılı bir şekilde belini yaladığını fark ederseniz, bunun sebebi pire olabilir. Keneler, akarlar ve saçkıran gibi diğer parazitler de kaşınmayı, yalamayı veya gevelemeyi tetikleyebilir.

Alerjiler: Tıpkı insanlar gibi, kediler de bir yiyeceğe veya çevrelerindeki bir şeye alerjileri varsa ciltlerinde kaşıntı ve tahriş oluşabilir.

Kuru cilt: Kuru kış havası ve yetersiz beslenme, kedinizde yalama veya kaşınmayı tetikleyen kuru, pul pul bir cilde sebep olabilir.

Ağrı, acı: Kedinizin vücudunda aynı noktayı tekrar tekrar yaladığını veya gevelediğini fark ederseniz, o bölgede ağrı veya başka bir rahatsızlık yaşıyor olabilir.

Can sıkıntısı, anksiyete veya kompulsif bozukluk: Kompulsif kedi kaşıma, yalama ve geveleme davranışları genellikle sıkılmış, stresli veya endişeli kedilerde gelişir. Bu ruhsal bozuklukların iç mekan kedilerinde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bunun sebebi dışarıdaki kedilere kıyasla daha az hareket etmeleri ve heyecan duymaları olabilir.

Kompulsif bozukluklar genelde eve yeni bir hayvan, bebek geldiğinde veya taşınma gibi ortam değişiklikleri olduğunda başlar.

Bir hastalık döneminde başlayan bazı davranışlar, kedi iyileştikten sonra da dürtüsel olarak sürebilir.

Kedilerde kaşınma, yalama ve geveleme nasıl tedavi edilir?

Parazitlerden kurtulmak: Kedilerde pire istilasını teşhis etmek zor olabilir.  Bazı veteriner hekimler, yalama, kaşıma veya geveleme sıklığının azalıp azalmadığını görmek için altı ila sekiz hafta boyunca bir pire ilacı denemeyi önerir. Benzer şekilde, eğer varsa, akar ve diğer parazitleri tedavi etmek, kedinin rahatsızlığını ve problemli davranışını ortadan kaldırabilir.

Beslenme değişikliği: Kaşınan, yalanan veya geveleyen kediye uygulanan 6 haftalık eliminasyon diyeti, sorunun gıda alerjisi olup olmadığını anlamanın iyi bir yoludur.  Eliminasyon diyeti sırasında kediye başka hiçbir yiyecek veya ödül sunulmamalıdır. Kedinin sürekli kaşınması ve yalanmasının sebebi kuru cilt kaynaklıysa, veteriner hekim kedinin beslenmesine belirli yağ asitleri veya başka besin takviyeleri ekleyebilir.

İlaç kullanmak: Kedinin kaşınma, yalama ve geveleme nedeniyle oluşan cilt hasarı için veteriner hekim steroid, antihistaminik veya antibiyotik reçete edebilir. Ek olarak, bu davranışları tetikleyen psikolojik faktörler varsa, bir anti-anksiyete ilacı veya anksiyete ile savaşmaya yardımcı bir antihistaminik olan amitriptilin reçete edebilir.

Kaygı veya can sıkıntısını gidermek: Veterinerle birlikte kedinin davranışlarının fiziksel bir nedeni olmadığına karar verilirse, kedinin ruh halini iyileştirmek için bazı şeyler yapılabilir. Kedinin hareket etmesini, evde kendini güvende, sevilmiş ve rahat hissetmesini sağlamak önemlidir.

Kedi, korktuğu şeye yavaş ve dikkatli bir şekilde maruz bırakılarak duyarsızlaştırma sağlanabilir. Bunu denerken, kediyi bunaltmamak ve durumunu daha da kötüleştirmemek adına dikkatli olunmalıdır.

Sistematik duyarsızlaştırma ile kedinin korktuğu şeyle, keyif aldığı bir şeyi ilişkilendirmesi için eğitilmesi, stres ve kaygıyı azaltmaya da yardımcı olabilir. Çoğu zaman, can sıkıntısı kaynaklı yalama (psikojenik alopesi), eve yeni bir kedi eklenerek iyileştirilir. Ancak, ikinci kedinin bu durumu daha da kötüleştirebilecek yeni bir stres kaynağı olma riski her zaman vardır.

Kaynak: https://pets.webmd.com/cats/guide/cats-and-compulsive-scratching-licking-and-chewing

1 yorum

Bizi takip etmek ister misiniz?