kedimag

Kedilerde hipertiroidizm

Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezleri), kedilerde en sık görülen glandüler bozukluktur. Boyunda bulunan tiroid bezlerindeki tiroid hormonlarının üretimindeki artıştan kaynaklanır. Tiroid hormonları, vücudun metabolik hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Hipertiroidizmli bir kedi yediklerini çok hızlı yakar. İştah artışı ve artan mama tüketimine rağmen kilo kaybı yaşar. Hipertiroidi kediler başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve çoğu kedi tamamen iyileşir.

Kedilerde hipertiroidi belirtileri nelerdir?

Kilo kaybı ve artan iştah, bu durumun en yaygın klinik belirtileri arasındadır. Hipertiroid kedilerin yüzde 95-98’inde kilo kaybı, yüzde 67-81’inde ise güçlü iştah görülür. Aşırı susama, idrara sık çıkma, hiperaktivite, bakımsız görünüm, nefes nefese kalma, ishal ve tüy dökülmesi artışı görülebilir. Etkilenen kedilerin yaklaşık yüzde 50’sinde kusma görülür. Klinik bulgular, artan T4 seviyelerinin çeşitli organ sistemlerini etkilemesinin sonucudur.

Hangi kedi ırkları ve yaş grupları hipertiroidiye yatkındır?

Hipertiroidizm, herhangi bir kedi ırkında, erkek veya dişide ortaya çıkabilir ancak genellikle yaşlı kedilerde görülür. Vakaların yüzde 6’sından azı 10 yaşından küçüktür. Ortalama başlangıç yaşı 12-13’tür.

Kedilerde hipertiroidizm nasıl teşhis edilir?

Yaşlı kedilerde diyabet, enflamatuar bağırsak hastalığı, bağırsak kanseri ve kronik böbrek yetmezliği gibi yaygın olan hastalık belirtileriyle hipertiroidizmin belirtileri benzeyebildiğinden, bir dizi test gereklidir. Hemogram, kan ve idrar tahlili, hipertiroidizmi teşhis edemese de diyabet ve böbrek yetmezliği ihtimallerini listeden eleyebilir. Hipertiroid kediler hemogram ve idrar tahlilinde normal bulgulara sahip olsa da kan tahlili birkaç karaciğer enziminin yükselmesini gösterebilir.

Olguların çoğunda, hipertiroidizmin kesin tanısı, kan dolaşımında yüksek T4 seviyeleri gösteren basit bir kan testine dayanır. Ne yazık ki, hipertiroidizmli kedilerin yüzde 2-10’unda T4 seviyeleri normal görünür. Bu, hafif vakalarda T4 seviyelerinin normal aralıkta olabileceğiyle açıklanabilir. Eş zamanlı bir başka hastalığın yüksek T4 seviyelerini baskılayıp, normal veya yüksek-normal aralığa indirmesi de tiroid durumunun normal olduğunu düşündürebilir. Yaşlı kedilerde eş zamanlı hastalık oldukça yaygın olduğu için hipertiroidizm tanısı zor olabilir.

Kedilerde hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Hipertiroidizm için avantajları ve dezavantajları olan çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

Antitiroid ilaç tedavisi

Metimazol ve karbimazol, kedi hipertiroidizminin ilaçla tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bu ilaçlar tablet formunda mevcuttur ve tiroid bezlerinden tiroid hormonlarının hem üretimini hem de salınmasını azaltır. Genellikle iki üç hafta içinde durumu düzeltmede etkilidir. Bir tedavi sağlamazlar ancak hipertiroidizmin kısa veya uzun süreli kontrolüne izin verirler. 

Ne yazık ki, kedilerin yaklaşık yüzde 10-15’i iştah kaybı, kusma, uyuşukluk ve bazen de kan hücresi anormallikleri gibi yan etkilere maruz kalır. Nadir fakat daha ciddi yan etkiler arasında kendiliğinden oluşan travma, şiddetli yüz kaşıntısı, kan pıhtılaşma bozuklukları veya karaciğer sorunları bulunur. Bazı yan etkiler hafiftir ancak bazıları ilacın kesilmesini gerektirir.

Yaşam boyu günlük ilaç gerekebilir. Bu da hap almaya direnen kedi sahipleri için bir dezavantajdır. Hemogram değerleri ve T4 seviyelerinin, kedinin ömrünün sonuna kadar düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. 

Tiroid bezinin cerrahi olarak çıkarılması 

Hipertiroidi, genellikle tiroid adenomu adı verilen, bazen tek bazen her iki tiroid bezini de etkileyen iyi huylu bir tümörden kaynaklanır. Çoğu hipertiroidli kedinin kolayca alınabilen iyi huylu tümörleri vardır. Ameliyat (tiroidektomi) genelde iyileşme ile sonuçlanır. Ameliyattan sonra, normal tiroid hormon seviyelerinin korunduğundan emin olmak için kan değerleri belli bir sıklıkta kontrol edilmelidir. 

Yaşlı kedilerde hastalık, kalbi ve diğer organları etkilemiş olabileceğinden anestezi zor olabilir. Ameliyat pahalı gibi görünse de, yıllarca sürecek düzenli ilaç ve kan kontrollerinin maliyeti düşünüldüğünde ucuzdur.

Radyoaktif iyot tedavisi

En güvenli, etkili ve pahalı tedavi seçeneklerinden biridir. Enjeksiyonla verilen radyoaktif iyot, etkilenen anormal tiroid dokusunu yok eder ve çevre dokulara veya paratiroid bezlerine zarar vermez. Anestezi veya cerrahi gerekmez ve iyileşme için tek bir işlem yeterlidir. Bu tedavi, radyoaktif ilaçların kullanılmasını gerektirdiğinden çoğu yerde mevcut değildir.

Nadir görülen kötü huylu tiroid tümörünün tedavisi zordur ancak yüksek dozlarda radyoaktif iyot kullanılarak iyileşme sağlanabilir.

Beslenme tedavisi

Hipertiroidi kediler için son zamanlarda kullanılmaya başlanan yeni bir seçenek, kediyi kontrol edilen iyot seviyelerine sahip özel bir diyetle beslemektir. Tiroid bezi, hormon üretmek için iyot kullanır ve bu iyot miktarı beslenme ile sağlanırsa hastalık kontrol edilebilir. Bu tedavi bazı kedilerde iyi sonuçlar vermiştir ancak kediyi sürekli bunun için üretilmiş özel bir mama ile beslemek gerekir. Mamaya kolayca ve uygun fiyata ulaşmak mümkün olmayabilir.

23 yorum

  • Merhaba ,Türkiye de radyoaktif iyot tedavisi uygulayan merkezler var mı?İletişime geçmemi sağlayabilir misiniz?

        • merhaba .benim yaşlı kedimdede hipertiroid var. ilaç hangi dozda, ne kullanıyorsunuz acaba. mama iyi geldimi?

          • İlaç başlamadık, mamayı 1 ay kullanıp tekrar test verip ona göre değerlendireceğiz. Ama gözlemlerimden mamanın olumlu etkileri olduğunu söyleyebilirim. Bizim kedimiz de 14 yaşında, yaşından ötürü ameliyat düşünmüyoruz.

        • olumlu etkisi ne oldu acaba kilo aldımı. bizimkinin t3 t4 değerleri normalin 2 katı cıktı.

          • Antalya’dayım. Bizim veteriner hekimimiz getiriyor, ayrıca bir dönem stokta bulamadığımızda Antalyadaki tüm veterinerleri telefonla arayıp sormuştum ve bir tanesinde daha buldum. Şehrinizi bilmiyorum ama arayın tüm veterinerleri muhakkak birinde çıkıyor. Antalyadaysanız isim verebilirim.
            Mama gerçekten mucizevi iyi geldi bize şükür. Tüm değerleri normale döndü. Genel sağlık durumu da çok iyi.

  • Benim sokak kefimede hipotroit teşhisi konuldu..eve aldım diyet mana ve kontrollü besleme yaptım beş aydır iyilesmedi..nere tedavi ettirebilirim.yardimci olursaniz sevinirim

    • Merhaba, mevcut tedavi yollarından yazımızda bahsettik. Hekiminizle görüşmeniz daha sağlıklı olur.

  • Merhabalar, İzmir’de bir klinik Radyoaktif iyot tedavisi uygulamaktadır. Kendi kedim için randevu aldım, tedaviden ümitliyim.

    • Merhaba, tedavi süreci veya sonrasında okuyucularımızı bilgilendirirseniz seviniriz. Sağlıklı günler dileriz.

      • Şimdilik verebileceğim bilgiler şu şekilde: Tedaviden 15 gün önce ilaç kullanıyorsanız ilacı kesmek gerekiyor. Bu da doğru dozda tedavi uygulamak için gerekliymiş. Kedinizin tüm tahlillerini tedavi öncesinde tedaviyi uygulayacak hekim istiyor. Tedavi öncesinde de kinikte tahliller yapılıyor, kedinin genel durumuna göre tedavi uygulanıyor. Biz şu anda ilaç kesme evresindeyiz. Tamamen kedinin genel durumuna göre ilaç dozu belirleniyor. Uygulama sonrası 2 gün karantina altında kalıyor (ilacın yarılanma süresi), yalnızca temel ihtiyaçları karşılanıyor, sonrasında veteriner hekim bir müdahale gerekiyorsa müdahale edebiliyor. Toplam klinikte karantina süresi 1 hafta. Sonra evinize götürebiliyorsunuz, evde bir karantina uygulaması bulunmuyor. Tedavi sonrası süreci, tedavi sonrasında aktarabilirim. Şimdilik aldığım bilgiler bu şekilde. İsteyen olursa klinik bilgilerini de paylaşabilirim.

        • Merhabalar,
          Kedim İzmir’de radyoaktif iyot tedavisi gördü. 1 haftalık klinikte bakım süresinden sonra evimize döndük. Yaşadıklarımızı kısaca özetlemek isterim. İlk kliniğe ulaştığımızda biyokimya ve total T4 ölçümü yapıldı. ALT AST değerleri 400 ün üzerinde, Total T4 ise 8 üstüydü ve makina tam ölçüm yapamadı, tam değerini bilmiyorduk. Radyoaktif iyot 2 gün sonra hap olarak verildi. Herhangi bir kusma vs gibi yan etki olmadı. Bu arada kurşun yelek ve boyun önlüğü ile 5 dklık sürelerle ziyaret edebildim. Tedavi sonrasında hemen mama yedi, iştahla ilgili de bir sorunu olmadı. İlaç verildikten 2 gün sonra biyokimya ve total T4 ölçümü tekrarlandı. Total T4 5.8’e düştü, karaciğer değerleri ise normal sınırlar içerisindeydi. Şunu söylemem gerekir ki böylesi bir düşüş ilaçla aylar içerisinde gözlemleyebildiğimiz bir değerdi. Tedavi sonrası 2. ölçüm tedaviden 5 gün sonra yapıldı değerler 6.9 a çıkmıştı (iyotun yok ettiği nodüller sebebiyle olabilen bir çıkışmış). 7. günde yeniden bir test daha yapıldı bu kez 6.2 olarak ölçüldü. Sonraki test sonuçlarını yine sizlerle paylaşırım.
          Tedavinin tek kötü yanı karantina sebebiyle kedinin stres yapması diyebilirim. Zaman zaman stres kaynaklı iştah kaybı oldu, yalnızca benim ziyaretlerimde mama yedi. Benim kedim serum konusunda çok hassas olduğu için seruma başvurulmadı ama tabii ki bu seçenek hep var böyle durumlar için. Veteriner hekim de kesinlikle çok ilgili ve sabırlı. Bazı günler kedim kan aldırmadığında dakikalarca konuşup sakinleştirmeye çalıştı.

          • Merhaba, deneyiminizi bizimle paylaşmaya devam ettiğiniz ve aynı durumu yaşamakta olan endişeli kedi ebeveynlerini bilgilendirdiğiniz teşekkür ederiz. Kedinizin bir an önce sağlığına kavuşmasını dileriz.

          • Şu anda gayet iyi durumda. Kilosu stabil ve olmadığı kadar uysal. 1 ay önceki tahlilde hipotiroide dönmüştü, ancak bu zaten 6 aylık süreçte beklenen bir durum. 6 ay içerisinde tiroid seviyelerinin normale dönmesi bekleniyor. Eğer böyle bir teşhis varsa hiç zaman kaybetmeden bu tedaviyi tercih edin. Senelerce ilaçla kontrol altına almaya çalıştık ama ne yazık ki başarılı olmadı.

          • Çok sevindim 🙂 Benim kedime de bu teşhisi koydular ancak Ankara’dayız ve Ankara’da bu tedaviyi yapan hiçbir klinik bulamadık sizin tedaviyi yaptırdığınız klinik neresiydi acaba?

          • İzmir Bostanlı’da VetRoyal Klinik. Maalesef bu klinik dışında bu tedaviyi uygulayan bir yer bulunmuyor.

Bizi takip etmek ister misiniz?