Kediler sık sık kulak enfeksiyonu geçirmez. Geçirdiklerinde ise sebebini bulmak zor olabilir. Kedilerde kulak enfeksiyonlarının yarıya yakını kulak akarı (kulak uyuzu) sebeplidir. Veteriner problemin kulak akarı olmadığını düşünüyorsa, kedideki dış veya orta kulak enfeksiyonuna neyin sebep olduğunu bulmak için biraz inceleme yapması gerekecektir. Sebep bir alerji, bir kitle veya kulak kanalına kaçan bir şey olabilir.
Kulak kanalı otoskop adı verilen bir aletle muayene edilir. Daha sonra mantar, bakteri veya kulak akarı olup olmadığını belirlemek için kulak döküntüsü örneği alınır ve mikroskop altında incelenir. Daha fazla inceleme yapmak için kediye sakinleştirici verilebilir veya röntgen çekilmesi gerekebilir. Kulak enfeksiyonlarının tedavisi genellikle karmaşık değildir. Antibiyotik, antiparazitik, antifungal ve kortikosteroidler en yaygın tedavi araçlarıdır.
Kedinizin kulak rahatsızlığı belirtilerini fark ettiğiniz anda veterinere gitmek çok önemlidir. Çünkü kulak enfeksiyonları kronikleşebilir. Kedide sağırlığa ve yüz felcine yol açabilir.
Kedide kulak enfeksiyonu neden olur?
Kediniz başka bir hayvandan kulak akarı (kulak uyuzu) kapmadıysa, kulak enfeksiyonları genelde ikincil bir durum olarak ortaya çıkar. Yani enfeksiyon, başka bir tıbbi sorunun sonucu olarak oluşmuştur.
Dış kulak enfeksiyonu (otitis eksterna) ve orta kulak enfeksiyonunun (otitis media) oluşmasında rol oynayan başlıca sebepler :
- Aşırı mantar veya bakteri oluşumu (genelde ikisi birden olur)
- Kulak kanalında bal mumu birikmesi
- Kulak kanalında kalın tüyler
- Gıda veya polen alerjisi gibi alerjiler
- Otoimmün hastalıklar
- Kulak kanalı içindeki tümör veya polipler
- Kulak zarının yırtılması
- Yanlış kulak temizliği
- Diken gibi yabancı cisimler
- Tahriş edici maddeler
- Diyabet
- FIV veya kedi lösemi virüsü gibi bağışıklık baskılayıcı hastalıklar
Orta kulak enfeksiyonları genellikle dış kulak kanalından yayılan bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar.
Kedide kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Kulak enfeksiyonu yaşayan kedi, kulağını kaşır, patisiyle kulağını eller durur, kulak yönünde başını sallar veya kafasını o tarafa eğer. Aranacak diğer belirtiler şunlardır:
- Siyah veya sarımsı akıntı
- Kulak kepçesinde veya kulak kanalında kızarıklık, şişme
- Kulak kanalında veya yakınında bal mumu birikmesi
- Kahve telvesini andıran kulak akıntısı (kulak akarı belirtisi)
- Güçlü koku
- Duyma kaybı
- Denge kaybı veya oryantasyon bozukluğu
Kedilerde kulak enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
Veterineriniz kedinizde kulak akarı, mantar veya bakteriyel bir enfeksiyon belirlerse, tedavi için uygun olan antiparazitik, antifungal veya antibiyotiği reçete edecektir. Bu ilaçlar merhem veya kulak damlası şeklindedir.
Kulak zarı iyiyse ancak enfeksiyon orta kulağa ulaştıysa, veteriner oral veya enjekte edilebilir antibiyotikler reçete edebilir. Veterineriniz kulak kanalının temizlenmesi ve kurumasına yardımcı olmak için kulak kanalının etrafındaki tüyleri kesebilir.
Kedinizin kulağını kontrol etmeye evde devam edebilirsiniz. Kulak kepçesinin iç kısmının pembe ve kanalın temiz olup olmadığına bakmalısınız. Kulak damlası reçete edildiyse, kulak kepçesini yavaşça kaldırın ve damlayı kulak kanalına sıkın. İlacın kulak kanalına girmesine yardımcı olmak için kulağın dış dip kısmına hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Kedinizde kronik kulak enfeksiyonu varsa, veteriner kulak kanalındaki dokunun şişmesini azaltmak için bir ilaç reçete edebilir. Bazen, kulak kanalını daraltan veya kapatan şişmiş dokuyu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
Bazı kediler kulak enfeksiyonuna daha mı yatkındır?
Diyabetli, alerjisi olan veya zayıf bir bağışıklık sistemine sahip kediler kulak enfeksiyonlarına daha yatkındır.
Kedilerde kulak enfeksiyonları önlenebilir mi?
Kedide kulak enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu, tüy dökülmesi, kızarıklık, döküntü, akıntı veya koku olmadığından emin olmak için kulağı sık sık kontrol etmektir. Sağlıklı kulaklar uçuk pembe renktedir. Görünürde döküntü, koku, kir ve bal mumu olmaz ya da çok çok azdır. Düzenli olarak kontrol ederek, olası bir kulak enfeksiyonunu erken fark edebilir ve durum kötüleşmeden tedavisini sağlayabilirsiniz. Eğer ihtiyaç varsa veteriner, kedinizin kulağını nasıl temizleyeceğinizi gösterecektir. Veterinere danışmadan kedinin kulağına temizleme çubuğu vb. sokulmamalı ve ilaç kullanılmamalıdır.
Yorum yap