Kısa cevap: Hayır. Kedinize çikolata vermemelisiniz.
Çikolata, köpekler için olduğu kadar kediler için de zehirlidir. Kediler, şekerin tadını alamadıkları için çikolata yediklerine pek rastlanmaz. Yediklerinde yaşadıkları zehirlenme ise aynı derecede şiddetlidir.
İşte kedilerde çikolata zehirlenmesi hakkında bilmeniz gerekenler ve kedinizin çikolata yediğinden şüpheleniyorsanız yapabilecekleriniz!
Çikolatayı kediler için zehirli yapan nedir?
Çikolatayı insanlar için vazgeçilmez yapan bileşikler, onu köpekler ve kediler için çok tehlikeli yapanlarla aynıdır. Çikolata, az miktarda kafein ve daha büyük miktarlarda teobromin içerir. Bu bileşikler metilksantinler olarak bilinir ve her ikisi de klinik zehirlenme belirtilerine katkıda bulunur.
Genel olarak, çikolatadaki kafein ve teobromin konsantrasyonu, mevcut kakao miktarı ile orantılıdır. Daha koyu çikolatalar ve acı çikolata olarak da bilinen pişirme çikolatası, küçük miktarlarda bile çok tehlikelidir. Bununla birlikte, beyaz çikolata bile kedilerde zehirlenmeye neden olabilir. Bu yüzden çikolatanın türü ne olursa olsun, kedinin yemiş olması ciddiye alınmalıdır.
Kedilerde çikolata zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Klinik belirtiler genellikle yutulduktan 6-12 saat içinde ortaya çıkar ve şiddetli vakalarda üç güne kadar sürebilir.
Aşağıdaki klinik belirtiler çikolata zehirlenmesiyle ilgili olabilir:
- Kusma,
- İshal,
- İştah azalması,
- Artan susuzluk,
- Artan idrara çıkma,
- Kalp atış hızında artış,
- Huzursuzluk,
- Nefes nefese olma veya hızlı nefes alma
- Kas titremeleri,
- Nöbet geçirme,
- Koma
Bu belirtiler çok hızlı ilerleyebilir. Kalp atış hızı ve ritim değişikliği düşük tansiyona; kas titremeleri ve spazmlar ise tehlikeli derecede yüksek vücut sıcaklığına neden olabilir. Tedavi edilmezse bu değişiklikler ölümcül olabilir.
Kedim çikolata yerse ne yapmalıyım?
Kedinizin çikolata yediğinden şüpheleniyorsanız, derhal veteriner hekiminizi arayın. Hekiminize danışmadan, kedinizi kusturmak için tuz, hidrojen peroksit vb. maddeler KULLANMAYIN. Kedinize zarar verebilir, şiddetli mide ülserleri yaşamasına sebep olabilirsiniz.
Kliniğe giderken aşağıdaki bilgilerin elinizde olması yararlı olacaktır:
- Yutmanın ne zaman gerçekleştiği,
- Kedinin yediği ürünün adı, varsa ambalajı,
- Kedinin yediğini düşündüğünüz çikolata miktarı,
- Fark ettiğiniz klinik belirtilerin listesi
Bu bilgiler, hekimin kedinizin riskini değerlendirmesine ve siz yoldayken bir plan geliştirmesine yardımcı olabilir.
Çikolata yiyen kedime veteriner hekim ne yapacak?
Çikolata zehirlenmesinin tedavisi vakadan vakaya değişir ancak genellikle şunları içerir:
Dekontaminasyon
İlk adım, çikolatayı mümkün olduğunca kedinin midesinden çıkarmaktır. Klinikte bunun için ilaçlar bulunsa bile kedilerin kusması çok zordur. Kedinizi evde kusturmaya çalışmamalısınız.
Kusmayı tetikleme başarılı olmazsa ve zehirlenme potansiyeli ciddiyse kediye aktif kömür verilecektir. Aktif kömür, midedeki toksinleri kendisine bağlar. Toksin ne kadar az emilirse, ciddi yan etkilerin olma olasılığı o kadar az olur.
Destekleyici bakım
Klinik zehirlenme belirtileri gösteren kedilerin kliniğe yatma olasılığı yüksektir.
Hekiminiz, belirli semptomları hedefleyen bir ilaç kombinasyonu belirleyebilir. (titreme için nöbet önleyici ilaçlar veya aritmi için kalp ilaçları gibi) Kalp ve kan basıncını desteklemek, toksinin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olmak için sıvı tedavisi uygulanabilir.
Kedilerde çikolata zehirlenmesi nasıl önlenir?
Herhangi bir zehirli maddede olduğu gibi, kedinin bu maddeyi yutmasını engellemek en iyi çözümdür. Çikolatayı kedinin ulaşamayacağı bir dolapta veya açamayacağı, korumalı bir kapta sakladığınızdan emin olun. Tezgahta unlu mamulleri ve pişirme malzemelerini gözetimsiz bırakmayın. Bir şey pişirirken kedinizi mutfaktan uzak tutun.
Kaynak: https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_chocolate_toxicity
Kısa cevap yazmanız çok iyi olmuş
Bİlgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler.