Habeş kedileri canlı ve hareketli mizaçları ile bilinir. Farklı renk tüylerden oluşmuş ama düz görünen bir kürke sahip, orta büyüklükte ve şahane görünüşlü bir kedidir; kıvrak, sağlam, kaslı, aktiviteye istekli ve çevresinde olup bitene ilgilidir. Büyük kulaklı; sürmeli ve badem gözlü, kısa ipeksi tüylü, fiziksel olarak dengeli bir yapıdadır.
Karakteri
Habeş kedisi kucaklanmaktan ve kendisine sarılınmasından pek hoşlanmaz. Çoğu zaman cesur, meraklı ve enerjiktirler, kısıtlanmış hissederlerse özgürlükleri için her şeyi yaparlar. Habeş kedilerinin ilgisiz ve soğuk olduğu söylenemez; şefkatli, sadık ve sevgi dolu yoldaşlardır. Kucak kedisi olmaktansa yanınızda oturmayı tercih edip, ne yaptığınıza bakmak için sizi odadan odaya takip ederler.
Oyuncu
Habeş kedisi kendini eğlendirmenin bir yolunu bulur ve evdeki insanların ilgisinden de çok mutlu olur. Özellikle akşam saatlerinde ilgiye açık olurlar.
Habeş kedisi küçük soytarılıklar yaparak eğlenir ve sizi eğlendirir. Bu özelliğiyle kedi dünyasında nam salmıştır. Yüksek yerlere tüneyebilir, örtülerin altına girebilir ve mırıldanarak sıçrayıp bir şeyler avlamaya çalışabilirler. Atletik, çevik ve meraklı oldukları için onları kapalı bir alana hapsetmek iyi olmaz.
Size uygun mu?
Çok ses çıkarmazlar. Akşamları konuşkan olurlar. Bütün gün evden uzakta olacaksanız Habeş kedinize eşlik edecek başka bir kedi ya da insan olsa iyi olur. Yoksa çok sıkılıp haylazlıklar yapabilir. Bütün gün çalıştığınız ve geceleri sık dışarı çıktığınız bir hayatınız varsa, Habeş sizin için uygun bir kedi olmayabilir.
Hikayesi
Habeş kedisi, bilinen en eski ırklardan biridir. Tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığı bilinmese de atalarının bugün Etiyopya olarak bilinen Habeşistan’dan geldiği düşünülmektedir.
Efsaneler
Habeş kedisi hakkındaki en bilinen efsane, bu kedilerin eski Mısır tapınaklarındaki tanrısal tasvirlerde görülen kutsal kedilerin soyundan geldikleridir. Habeş kedileri gerçekten Mısır hiyeroglif ve heykellerinde tasvir edilen kedilere benzemektedir. Tabii Mısırlılar tarafından mumyalandığı bilinen bu kedi, evcil kedilerin atası olarak görülen Afrika yaban kedisi de olabilir.
İddialar
Zula isimli bir kedi, 1868’de Habeşistan Savaşı’nın sonunda İngiltere’ye getirildi fakat Zula’nın bir Habeş kedisi olup olmadığı tartışmalıdır. Zula’nın çizilmiş resminde, çok küçük kulaklı ve tipik Habeş kedisine benzemeyen bir kafa yapısı görülmektedir. Zula’yı bugünkü Habeş ırkıyla ilişkilendiren yazılı bir kanıt yoktur. Bazıları orjinal Habeş kedisinin öldüğünü ve bugünkü Habeş kedilerinin İngilizler tarafından Habeş’e benzeyen başka bir ırktan üretildiğini iddia etmektedir.
Habeş kedisi günümüzün en popüler kısa tüylü kedi ırklarından biridir. Açık kahverengi, turuncumsu kızıl, tarçın ve gümüş renklerdedirler.
Yorum yap