Balinez ve Siyam kedileri akraba oldukları için ortak özellikleri çoktur. Başlarda uzun tüylü Siyam olarak anılmışlardır. Siyamlar gibi, Balinezler de mükemmel iletişim becerilerine sahip, meraklı, dışa dönük ve zeki kedilerdir.
Fizik
Balinez ince yapılı, sivri hatları olan, esnek, güçlü ve kaslı bir kedidir. Belirgin ve kendine has renkleri, esnek ve atletik vücudunu gizleyen ipeksi tüyleri vardır. Gözleri badem gibidir ve genelde canlı, safir mavi renktedir. Patileri zarif ve küçüktür, tüyleri orta uzunluktadır. Maske gibi yüzünü kaplayan kontrast tüyler, bacaklarında ve kuyruğunda da belirgindir.
Konuşkanlık
Balinezler konuşkan kişilikleri ile tanınırlar ve size her şey hakkında görüşlerini söylemeye heveslidirler. Sürekli bir monolog halinde oldukları için sessiz kedi sevenler için pek uygun değillerdir. 🙃
Uyum
Balinezler ruh halinize uyarlar. Mutsuzsanız sizi neşelendirmeye, mutlu olduğunuzda sevincinizi paylaşmaya çalışırlar. Vokal kediler oldukları için, ses tonunuza göre cevap verebilir ya da azarlamanıza kırılabilirler. Onunla konuşurken amaca uygun ses tonları kullanmak ve pozitif pekiştirme yapmasını sağlamak, istenmeyen davranışlarını düzeltmenin tek etkili yoludur.
Hareket
Balinezler çevik ve atletiktir. İzin verirseniz omzunuza oturup, sizinle öyle gezebilir.
Oynamayı severler ve atılan topu tutup geri getirmeyi kolayca öğrenirler. Maskaralıklarıyla sizi eğlendirirler, sevgi dolu ve sadık bir mizaçları vardır. İlgi isteme konusunda zorlayıcı olabilirler ama Balinez ve Siyam ırklarına özgü bir asaletleri vardır.
Uzun tüylü Siyam?
1900’lerin başında, Siyam’a benzeyen uzun tüylü yavru kediler ortaya çıkmaya başladı. Kısa tüylü olsa Siyam denecek kadar bir benzerlik… Bazıları bu uzun tüy geninin I. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa Siyam gen havuzuna sokulduğuna inanıyor. Savaş sırasında Siyamların soyu tükenme noktasına gelmişti ve ırkı yeniden canlandırmak için başka ırklarla ve melez kedilerle çiftleştirildiler.
Ankara kedisi?
Balineze benzer ipeksi, yarı-uzun tüyleri olan Ankara kedisinin, melezlemede kullanılan ırklardan biri olduğu düşünülmektedir. Bazılarıysa uzun tüyleri ortaya çıkaran çekinik genin doğal bir mutasyon olduğuna inanmakta. Her iki hipotez de tartışmalı ve her ikisinin de saygın savunucuları var ama kimse kesin gerçeği bilmiyor.
Neden Balinez?
Uzun tüy geninin nasıl elde edildiği bilinmese de, ara sıra uzun tüylü yavrular doğuyordu. 1940’larda bazı insanlar, bu kedilerin mevcut ırklara iyi bir katkısı olabileceğini düşündü. Bu uzun tüylü kediler ilgi görmeye ve Balinez olarak bilinmeye başladı. Balinez ismi, kedinin zarif hareketlerinin Bali’nin renkli dansçılarına benzetilmesinden doğmuştur.
İlk zamanlar Balinezler, Siyamlardan daha ağır kemiklere ve daha kalın tüylere sahipti. 1970 itibariyle, bütün büyük Kuzey Amerika dernekleri Balinez ırkını tanımıştı.
Irkın tanınması ve Cava kedisi
Balinez ırkı tanındıktan sonra, bu cinsin bir renk çeşidi olan Balinez Colorpoint Shorthair ile karıştırılarak yaratılan “Cava” (Javanese) tanıtılmaya başlandı. Cavalar, yarı uzun tüylü Balinez kürkünü Colorpoint’in sayısız rengiyle birleştirdi. Bu ırk ise ismini Bali adasının batısındaki Cava adasından almıştır. Güzel tınladığı düşünüldüğü için bu isimler konmuştur.
Balinezlerin Bali’den olmaması gibi, Cava kedisi de Cava adasından değildir.
2008’de Cava, Balinezin bir renk sınıfı haline geldi ve 2010’da iki ırkı tamamen birleştiren tek bir standart kabul edildi. Balinez kedilerde tüy rengi paleti, seal point, chocolate point, blue point ve lilac point ile beraber 22 ek renk içermektedir.
Yorum yap