kedimag

Kedilerde vestibüler bozukluklar

Kediler bazen kendilerini yönlendirme yeteneklerini kaybedip sersemleşebilir. Bazı kedilerde bu, sersemlikten daha güçlü olur ve kedi ayakta duramayabilir. 

Kedi sahipleri için bu endişe vericidir çünkü genelde hazırlıksız yakalanırız. Bu belirtiler kedinizde vestibüler sendroma veya idiyopatik vestibüler bozukluğa işaret ediyor olabilir. Bununla kast edilen, kedinin denge kontrol merkezinin bir parçası olan vestibüler sistemin, bariz bir sebep olmadan bozulmasıdır.

Kedilerde vestibüler sendromun belirtileri

Kedi sahipleri genelde kedilerinin felç geçirdiğinden endişelenirler. Vestibüler sendrom kendini bu işaretlerle belli eder:

  • Acı çekiyor gibi sesler çıkarması
  • Yerde yuvarlanma
  • Kafayı bir tarafa eğme
  • Göz bebeklerinin sağa sola titremesi
  • Yürümek için duvara veya mobilyalara yaslanması
  • Yürürken düşmesi
  • Kusma
  • Kendinde görünmeme

Bazen, iki kulak birden etkilenirse, başını çok fazla eğmeyebilir ve hareket etmek istemeyebilir. Hasta olan kedi de en az bizim kadar bu ani durum karşısında şaşkındır.

Kedilerde vestibüler bozukluğun nedenleri

Sorunun kaynağı, iç kulağın derinliklerindeki periferik vestibüler sistemdeki değişimle alakalıdır. Genel kanı, yarım daire kanallarındaki özel endolenfatik sıvıda veya kanalları kaplayan özel duyusal hücre bağlarında bir anormallik oluştuğu yönündedir.

İltihap, anormal endolimf sıvı dolaşımı, reseptörler veya sinirlerin toksik hasara uğraması gibi durumların denge problemleriyle sonuçlanacağı öngörülür. Böyle durumlar için tek bir sebep göstermek mümkün değildir. Hastalıkla ilgili kesin bir örüntü yoktur.

Bazı çalışmalar yaz aylarında ve sonbaharın başlarında bu hastalığın görülme sıklığının daha fazla olduğunu göstermiştir. Bazı uzmanlar ise bozukluğun, solunum yolu enfeksiyonuyla ilintili olabileceğini düşünmektedir.

Kedilerde denge sorunlarının diğer potansiyel nedenleri

Kediniz yukarıdaki belirtilerden herhangi biri veya tamamı varsa, veteriner hekiminiz vestibüler bir bozukluk olup olmadığından emin olmak için ayrıntılı bir inceleme yapacaktır. Kedilerde denge sorununa yol açan diğer bazı koşullar şunlardır:

  • Kulak kanalındaki tümör, polip veya enfeksiyonlar
  • FIP (feline infectious peritonitis) veya toksoplazmoz gibi hastalıkların neden olabileceği beyin zarının enfeksiyonu
  • Omurilik hastalığı veya travma
  • Zehirlenme

Kedilerde vestibüler sendrom tedavisi

Vestibüler hastalık belirtilerinde 2-3 günde belirgin iyileşme sağlanabilir. Normal kafa oryantasyonunu ve tam hareket etme yeteneğini tamamen kurtarmak birkaç hafta alabilir.

Herhangi bir vestibüler hastalık belirtisi bulunan bir kedi derhal bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir.

Vestibüler hastalığın tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli?

Kedi dengesini kaybedip bir yerden düşmeyeceği korunaklı bir alanda tutulmalıdır. Yattığı yerden kalkamıyorsa, yaraları önlemek için yatış pozisyonunu her iki saatte bir değiştirmesine yardım edilmelidir. Kediyi kum kabına sizin götürmeniz gerekebilir. Yattığı yerde çiş ya da kaka kaçırabilir. Yattığı alan kontrol edilip temizlenmelidir. Gerekiyorsa mama ve suyu yanına götürülmeli, yiyip içtiğinden emin olunmalıdır.

Hekiminiz, kedinizin daha rahat etmesi için bulantı önleyici veya hareket tutması önleyici ilaç yazabilir. Veterinerinize danışmadan kedinize asla herhangi bir ilaç vermeyin.

Kediler, insan ilaçlarına karşı aşırı hassastır ve verildiğinde hastalanabilir veya ölebilir.

Kedinizin durumu çok ciddiyse, daha iyi ve rahat tedavi uygulanabilmesi için kedinin bir kliniğe yatırılması gerekebilir.

17 yorum

  • 4 aylık yavru dişi bir kedim var. ama 4 ay olmasına rağmen 1 aylık yavru gibi küçük ve zayıf. 2 ay öncesinde halının üstünde, aniden yatıp can çekişiyor gibi yürümeye çalıştı. kalkıp yürümeye çalışsada yapamadı. elimle karnından tutup kaldırdım ama yine yere yattı. yerde yatar pozisyonda yürümeye çalıştı ve bir kolu uyuşmuş gibiydi. ertesi sabahı uyandığında düzeldi. bir ay sonra, yani geçen ay yine aynı şekilde yere yattı kaldı ve kalkıp yürümeye çalıştı. yine kolu uyuşmuş gibi vücunundun altında kalıyordu kolu. yatar vaziyette yürümeye tek bir kol ve iki ayağı ile çaba gösteriyordu. pusetine yatırdım. gece boyu uyudu ve sabah uyandığında yine hiç birşey yokmuş gibi yürüyordu yemek yiyebiliyordu ve sürekli huzursuz miyavlamaları vardı. sağa sola telaşlı yürümelerini duraklamarını fark ettim. sürekli sıcak ve sığanabileceği kuytu yerleri tercih ediyordu.huzursuzluğu bariz belliydi. bir kaç gün önce başına darbe aldı. KAPININ ARKASINDAYMIŞ VE BENDE KAPIYI ANİDEN AÇTIM VE KAPI KEDİMİN KAFASINA ÇARPTI. yere yattı kalkmak için çaba gösterdi. o an yerde yatarken hemen kaldırmadsn baktım bir kırığı olabilir diye. ama kırık yoktu. ellerini ve ayaklarını ve boynunu normal bir şekilde hareket ettirebiliyordu. karnından tutup kaldırdım ve yürümesine yardım ettim fakat başı dönüyordu yürürken sağa sola yalpalıyordu. ama şu an denge kaybı daha fazla görünüyor. işhatı yok. arasıra kalkıp kendisi çok azda olsa yemek yiyor. su hiç içmiyor. suyu biberon ile ben içiriyorum. onuda zorla içiyor. ışıkla gözlerine baktım ve göz bebekleri eşit boyutta. kaza 5 yada 6 gün önce oldu ve şuana kadar hiç kusmadı. tüylerini elimle ıslattığımda kendini yaşayabiliyor. gözleri sürekli ağlamaklı gibi sulanıyor. yürürken denge kaybı yaşıyor. sağa sola veya geriye düşüyor. sağa sola ani bakışları var ve bu da başdönmesini çoğaltıyor. veterinere götüremedim. ekonomik durumum müsait değil. iyileşmesini umuyorum. ama durumun ne kadar kötü yada normal olduğunu öğrenmek istiyorum. beyin sarsıntınsı olduğu bariz belli ama yukarıda yazdığım gözlemlerim neye işaret ediyor. iyileşme veya daha kötüye gitme.? lütfen bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. teşekkür ederim.

    • Merhaba, anlattıklarınıza bakılırsa, dostunuzu bir an önce bir veteriner hekimin görmesi gerekiyor. İnternet üzerinde veya sitemizde okuyacaklarınız size sadece fikir verir, bir tedavi sağlamaz. Sizin anlatacaklarınız ile beraber detaylı bir muayene dostunuzu kurtarmanıza yardımcı olabilir.

      • veterinere götürmeyi düşündüm. fakat telefon ile aradığım her veteriner durumun kendilerini aştığı boyutta olduğunu ve tomografi için Ankaraya götürmem gerektiğini söylediler. sadece tomografi 1500 TL kadar tutabileceğini ve bu fiyata tedavinin dahil olmadığını söylediler.

    • Merhabalar girmedigim internet sitesi kalmadı lütfen biri cevap yazsın. Kedim koltuğu acinca icine girmis farketmeden annem koltuğu kapatinca kedi cikmaya calisirken arka kısmı karnı ya da bacaklari ben gormedim sıkışmış sadece icerden kedimin bagirdigini ve agladigini duydum. İlk gun bir seyi yoktu normal yurudu koştu fakat cok keyifsiz, surekli yatiyor yürürken birden düşüyor. Kendine dokundurmuyor sadece başını sevip öpebiliyoruz bacagini omurgalarini kontrol etmek istedigimde çok sert bir şekilde saldirip kaciyor ve kendisine yaklastirmiyor. 3. Gun oldu ama yürürken bile zorlaniyor ağrısı olduğu belli bakışları bile mutsuz. Kaşları çatık duruyor. Bacaklari disa dogru basiyor acaba karninda mi bir sorun var diye dusundum, zıplayamiyor azicik yuksek olan hicbir yere ayaga dahi kalkmıyor. Lazer kovalamaya da useniyor ne yapcagimi bilmiyorum.

      • Böyle büyük bir hadiseden sonra derhal veteriner hekiminize gitmek yerine neden internet sitelerini geziyorsunuz anlamak gerçekten zor. Kedinizi acilen bir hekimin görmesi gerek.

  • Merhaba kedim 3 aylik erkek 2.5 aylikken veterinerden sahiplendik 2.5 haftadir bizimle yasiyor en iyi kosullarda bakmaya calisiyoruz veterinerin verdigi mamalari yaş mamalari ve kumlari kullaniyoruz fakat kedim bügün yuruyemiyor arka tarafi yururken bir saga bur sola dogru gidiyor (agzinda bir yara var o yara icin ilac kullaniyoruz acab bu sepeten dolayi mi)
    Neden boyle biliyor musunuz yarin veterinere gidicez??

    • Merhaba, benim kedim de aynı şekilde, ağzındaki yaradan dolayı ilaç kullanıyorduk, veterinerde yapılan antibiyotik tedavisinin ikinci gününde birdenbire baş titremesi ile arka ayakları sağa sola sendeleyerek yürümeye çalıştı, sanki narkozdan çıkmaya çalışır gibi bir hal aldi hareketleri, bir kaç dakika sonra biraz daha iyiydi, tedaviye devam ettik iyileşir gibi oldu ama hareketleri diğer kediler gibi olmadi. Bugün yine oldukça sendeliyor, az da olsa mama yedi ve su içti.. siz götürdünüz mü veterinere ?

  • Benim kedim 3 yaşında ve sürtünmeyi çok sever bana da düşkündür.Ama sürünürken bazen kendini yere atıyor ama duruşunda veya yürüyüşünde değişiklik yok sizce veterinere götürmelimiyim?

  • Merhaba. 18 Ağustos günü sabah bir yavru beni buldu. Annesini veya bir evden kaçtıysa sahiplerini aradım ama bulamadım. Trafiğin yoğun olduğu bir yer olduğu için yanıma aldım. Bulduğumda 4-5 haftalıktı. O günden sonra önce veteriner hekim kontrolüne götürdüm ve iç dış parazitleri yapıldı. Karma aşıya başlayacağımız zaman hastalandı. Ateşi vardı, mama yemeyi, süt içmeyi reddediyordu, zayıfladı. Hemen veterinere götürdüm, antibiyotik tedavisi yapıldı. Enfeksiyon tedavisi bittikten sonra genel sağlık durumu aynı seyretti, su mama süt herşeyi reddetti. Ben de geçmişte başka bir kedim için veterinerin tavsiye ettiği bilgiyi hatırlayıp bağırsak florasını düzene bindirmek için bir probiyotik özlü ilaç ve bir de dehidrasyon tedavisinde kullanılan bir ilaç alıp, çok az miktarda 2-3 gün günde 1 kere kullandım. Nihayet mama yemeye, su içmeye, etrafı merak etmeye ve kilo almaya başladı. Çok sevindim derken aniden geçen pazar akşamı yukarıda yazılan belirtileri göstermeye başladı. Veterinerlik fakültesinde bir hocaya ulaştım, kulak içi parazit olabilir, kan tahlili tomografi ve hatta ameliyat gerekebilir dedi. Bulunduğum şehirde bu imkanların olmadığını ve tedavinin mümkün olsa bile çok pahalı olacağını biliyorum. Tüm imkanlarımı seferber etmeye de hazırım (şuan işsiz kalmış olsam da) ama merak ediyorum acaba bu parazitel bir durum değil de iltihap vs gibi bir durumdan kaynaklı ise yapabileceğim birşey var mı? Veya kendiliğinden geçebilir mi? Bugün 3üncü gün. Ve ilk gün günde 6-7 kere nöbetler halinde gelen bu belirtiler, bugün sadece 1 kere geldi. Nöbetlerin gelmediği zamanlarda denge kaybı ve isteksizlik mevcut. Mama yiyor, su içiyor, tuvaletini yapıyor ama isteksiz, meraksız, dengesini koruyamıyor. Lütfen bana bir yol gösterin. Yapabileceğim birşey var mı?

    • Merhaba, veteriner hekiminiz size olası ihtimalleri ve yapılabilecekleri söylemiş. Ev ortamında yavrucuk için yapılabilecek bir şey maalesef yok.

  • Merhaba, yaklaşık 7 aylık tekir kedim var. Veteriner aşı sırasında gelişim bozukluğu olduğunu söylemişti ama sağlığını önemli ölçüde etkileyecek bir şey olmadığını da söylemişti.
    Kedim yaklaşık 1 saat önce kısa bir sehpadan düştü. Fazlasıyla kısa bir mesafe olduğu için çok üstünde durmadım fakat şu an yamuk yürüyor, dengesi yokmuş gibi davranıyor, birkaç adım atıp kendini yere bırakıyor. Bir yeri acıyor ama yerini bilmiyorum.
    Konumum gereği gece açık bir veterinere götürme şansım yok, yarını beklemek zorundayım fakat aşırı evhamlandım. Birkaç veterineri aradım bir tanesi hemen getirin dedi diğerleri o kadar bir mesafeden düşünce acil bir şey olmaz yarına kadar gözlemleyin yarın veterinere götürün şikayetleriniz devam ediyorsa dediler. Yarına kadar nasıl sabredeceğim bilemiyorum. Bu gece cevaplarsanız gerçekten çok rahatlayacağım, koltuk hizasında bir mesafeden düşmeyle bu kadar denge kaybı ve yürümede bozukluk normal mi? Gelişim bozukluğu ve bebekken geçirdiği bağırsak hastalığının bir etkisi olabilir mi ? Yoksa sadece bir veterinerin dediği gibi numara yapıyor olabilir mi? Sabah ilk işim veterinere götürmek olacak fakat bu gece bu evhamla ne yapacağım bilemiyorum

Bizi takip etmek ister misiniz?