kedimag

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları

Kediler insanlardan soğuk algınlığı kapmaz ancak tıpkı insanlar gibi, onlar da soğuk algınlığı yaşayabilir. Soğuk algınlığı (veya üst solunum yolu enfeksiyonu), yavru kedilerde daha çok görülür.

Soğuk algınlığı, özellikle petşop ve barınaklar gibi birçok kedinin birlikte yaşadığı ortamlarda yaygındır. Kreşe giden çocuklar gibi, petşop ve barınaklardaki yavru kedilerin, saf bağışıklık sistemleri ve diğer kedilere yakın olmaları nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları, virüslerin veya bakterilerin neden olduğu burun, gırtlak ve boğaz enfeksiyonlarıdır. En yaygın virüsler kalisivirüs, herpes ve influenza; en yaygın bakteriler ise mikoplazma, klamidya ve bordetella türleridir.

Hasta bir kedi hapşırdığında, bulaşıcı ajanları içeren sayısız damlacık havaya salınır. Bu damlacıklar, uzun mesafeler boyunca havada kalabilecek kadar küçüktür ve belli bir mesafeden kediye bulaşabilir. Büyük kedi popülasyonlarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının neden bu kadar hızlı yayıldığını anlamak bu yüzden kolaydır.

Tüm kedilere enfeksiyonu yaymak için tek bir hasta kedi yeterlidir. Enfeksiyonlar doğrudan temas yoluyla veya dolaylı olarak fomitler yoluyla da yayılabilir. Fomitler, bulaşıcı ajanlarla kaplandıklarında hastalığı yayan cansız nesnelerdir. Örnek olarak yatak malzemesi, havlular veya yemek kapları verilebilir.

Kedi soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?

Çoğu kedi, hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi yalnızca hafif semptomlar geliştirir ve bunlar genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın düzelir. Çok genç, çok yaşlı veya zaten hasta olan savunmasız kediler daha şiddetli enfeksiyonlar geliştirebilir. Ciddi üst solunum yolu enfeksiyonu olan kedilerde şunlar gelişebilir:

Kedi soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi, şiddetine bağlıdır. Semptomlar can sıkıcı olsa da, pek çok hafif, karmaşık olmayan ÜSYE genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın düzelir.

Daha şiddetli enfeksiyonlar, birincil semptomlara bağlı olarak oral antibiyotik veya göz ilaçları gerektirebilir. Yemek yemeyen veya su içmeyen kediler ayrıca deri altı sıvı, iştah açıcı ve hatta kliniğe yatış gibi ek tedavilere ihtiyaç duyabilir.

Kedinizin hangi tedaviye ihtiyacı olduğunu belirlemenin en iyi yolu, veteriner hekiminizi ziyaret etmektir. Kedinizin belirtilerine ve genel durumuna bağlı olarak hekiminiz, kedinizin ihtiyaçlarını belirleyecektir.

Soğuk algınlığı kapan kedime ben nasıl yardım edebilirim?

  • Gözlerinden ve burnundan gelen akıntıyı temizlemek için serum fizyolojik solüsyona batırılmış temiz bir bez kullanabilirsiniz.
  • Rahat ve temiz bir yatağı olduğundan, günde en az bir kez sıcak suyla temizlenen bir kaptan bol miktarda tatlı su içtiğinden emin olmalısınız.
  • Hastalıkla birlikte koku alma duyusu zayıflayıp iştahı azalabilir. Bu durumda kokusu yoğun olan, sevdiği yiyeceklerden vermeye gayret etmelisiniz.

Kedimi soğuk algınlığından korumanın bir yolu var mı?

Kedinizin bu duruma yakalanmasını önlemeye yardımcı olmak için yavruluğundan itibaren aşılarını düzenli olarak yaptırırsanız kedinizi pek çok hastalık riskinden korumuş olursunuz.

Soğuk algınlığı kapan kedimi diğer kedilerden ayrı tutmalı mıyım?

Üst solunum yolları enfeksiyonları çok bulaşıcıdır ve aşılanmamış kediler enfeksiyon kapma riski altındadır. Bu nedenle kediniz hasta görünüyorsa ve yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birine sahipse, onu diğer kedilerden uzak tutmanız iyi olur.

Kaynak: https://www.pethealthnetwork.com/cat-health/cat-diseases-conditions-a-z/do-cats-get-colds

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?