kedimag

Kedilerde eozinofilik granülom kompleksi

Kedi eozinofilik granülom kompleksi nedir?

Eozinofilik granülom kompleksi kedilerde deri lezyonlarının üç formunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Eozinofilik plak: Bu lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ancak genellikle karın bölgesinde ve ciltte kızarık bir görünüme sahip, sınırları belirgin, düz şişlikler olarak görünürler. Etkilenen derideki tüyler dökülür ve lezyonlar çok kaşıntılı olabilir. Ülser yaygındır. 

Eozinofilik granülom: Bu lezyonlar yine vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ve ortak bölgeler ağız (dilde veya damakta), arka ayaklar ve patilerdir. Lezyonun görünümü değişkendir ancak genellikle yumru gibi veya kabarık, kızarık cilt olarak görünür. Tüy dökülmesi ve ülserasyon yine sık görülen bulgulardır.

Eozinofilik ülser – ağrısız ülser: Bu lezyonlar kedinin üst dudağının kenarında, genellikle dudağın önüne doğru oluşur. 

Kedilerde eozinofilik granülom kompleksine ne sebep olur?

Kedi eozinofilik granülom kompleksinin kesin nedeni bilinmemektedir.

  • Bazı araştırmalar, vakaların çoğunda alerjik bir yanıt (aşırı duyarlılık reaksiyonu) olarak gelişmiş olabileceğini düşündürmektedir. Bu, tekrarlayan durumlarda daha olasıdır.
  • Diğer çalışmalar ise bu durumun kısmen genetik veya kalıtsal olabileceğini düşündürmektedir.

Kedi eozinofilik granülom kompleksinin belirtileri nelerdir?

  • Bu lezyonların en sık görüldüğü bölge dudaklardır. Özellikle üst dudakta, ülser olarak ortaya çıkar. Bu durum bazen kemirgen ülseri ya da rodent ülseri olarak da adlandırılır. Lezyonlar küçük ve zar zor fark edilen ülserlerden, ağzı çirkinleştiren büyük ve geniş ülserlere kadar değişebilir. Bazı lezyonlarda kanama oluşur.
  • Eozinofilik granülomlar diş etleri ve damak boyunca, ağızda gelişebileceği gibi vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Lezyonlar diğer bölgelerde meydana geldiğinde genellikle ülser yerine kel ve kızarık yamalar gibi görünür. Bu lezyonlar genellikle eozinofilik plaklar olarak adlandırılır.
  • Görüldüğü ortak bölgeler arka bacaklar ve karındır. Lezyonlar büyük ve kaşıntılı olabilir. Kedi, etkilenen bölgeyi sık sık yalar veya ısırır.

Kedilerde eozinofilik granülom kompleksi nasıl teşhis edilir?

EGK lezyonları, fungal, bakteriyel veya viral enfeksiyon gibi diğer cilt hastalıklarından ayırt edilmelidir. Tanı kedinizin tıbbi geçmişi ve fizik muayene bulgularına dayanır.

  • Kesin bir tanı elde etmek için veteriner hekiminiz ince bir iğne aspirasyonu yapabilir. Bu işlem, bir şırınga ile doğrudan lezyon hücrelerinden bir örnek alınmasını ve bunun mikroskop lamına yerleştirilerek incelenmesini içerir.
  • Bazı durumlarda, bu işlemden alınan sonuçlar net olmayabilir ve biyopsi gerekebilir. Biyopsi, lezyonun bir parçasının cerrahi eksizyonu yani kesilip çıkarılmasıdır.
  • Karakteristik dudak ülserlerinin görünümü son derece fikir vericidir ve biyopsi gerekli olmayabilir. Lezyonlar deride veya ağızdan başka bir yerde ise, biyopsi diğer hastalıkları ekarte edecektir.
  • Hekiminiz kedinizi pire ısırığı alerjisi, sivrisinek ısırığı alerjisi ve gıda alerjisi gibi yaygın potansiyel alerjiler açısından da değerlendirmeye alacaktır.

Kedilerde eozinofilik granülom kompleksi nasıl tedavi edilir?

Altta yatan bir neden tespit edilirse, tedavi bu nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik olacaktır.

  • Pire ve böcek kontrolü kedi eozinofilik kompleksinin tedavisinde çok önemlidir. Bunun sebebi aşırı duyarlılık (hipersensitivite) reaksiyonundan şüphe edilmesidir. Böcek ısırıkları, kedilerde abartılı bir bağışıklık yanıtını tetikleyebilir. Klinik belirtilere neden olabilir veya belirtileri kötüleştirebilir.
  • Bazı kediler eliminasyon diyeti veya hipoalerjenik diyete yanıt vererek, altta yatan bir gıda alerjisinin duruma sebep olabileceğine dair fikir verebilir. Kedi eozinofilik granülom kompleksi tanısı konan kedilerin çoğu hipoalerjenik gıda denemesinden fayda görür.
  • Kortikosteroidler, kedi eozinofilik granülom kompleksi semptomlarının kontrol edilmesinde en yaygın tedavi yöntemidir. Kortikosteroidler farklı aktivite sürelerine sahip farklı formlarda mevcuttur. Kediler en sık, kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilir. Eozinofilik granülomlar sık sık nüks ettiği ve uzun süreli tedavi nüks ihtimalini en aza indireceği için tedavi haftalar veya aylarca sürebilir. Kortikosteroidlerin genellikle önemli yan etkileri yoktur ancak uzun süreli kullanım kilo artışı gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Glukokortikoidler (steroidler) de yaygın olarak tedavide kullanılır. Birçok durumda lezyonlar çok iyi yanıt verir ve kaşıntı hızla azalır. Steroidlerin kullanılma süresi ve dozu kediden kediye değişir.
  • Kedilerde alerjik deri hastalığının tedavisinde kullanılan bir başka ilaç da siklosporindir. Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaçtır ve steroid alamayan kediler için iyi bir alternatiftir.
  • Tedaviye yardımcı olarak hekim yine antihistaminik ilaçlar, hidrokortizon aseponat spreyi gibi topikal steroidler reçete edebilir.

Eozinofilik granülom kompleksi tanısı konmuş kedilerde prognoz nasıldır?

Çoğu vaka, tedaviye iyi yanıt verir. Nüks yaygındır. Bu nedenle ihtiyaç duyuldukça yaşam boyu aralıklı olarak tedavi gerekebilir. Ciddi şekilde etkilenen kedilere daha agresif bir tedavi uygulanabilir.

Kaynak: https://vcahospitals.com/know-your-pet/feline-eosinophilic-granuloma-complex-in-cats

1 yorum

  • Neyden kaynaklı olduğunu bulamadım,Çok sıkıntılı bir hastalık senelerdir uğraşıyorum. Aynı rahatsızlığı yaşayan canlar umarım bir an önce düzelir?

Bizi takip etmek ister misiniz?