Mecbur kalmadığınız sürece, macera olsun diye kedinizi asla yıkamamalısınız.
2 aylıktan daha küçük kediler de kesinlikle yıkanmamalıdır.
Kediniz yeterince büyük olmasına rağmen narin olabilir. Kalp problemleri veya yüksek tansiyon sorunu varsa, onu yıkamaya karar vermeden önce veterinerinize danışmanız iyi olur.
Kediler ne kadar titiz ve temiz olsalar da, yıkanmaya ihtiyaç duyabilirler. Kedinizin tüyleri uzunsa ve çok kirlenirse, yapışkan veya kirli bir şey tüylerine bulaşırsa yıkanması gerekebilir. İlaçlı şampuanla yıkanmasını gerektiren tıbbi bir durumu da olabilir.
Çoğu kedi, yıkanmaktan nefret eder ve zorlandığında “şiddetli” bir şekilde direnebilir! Yıkanma söz konusu olduğunda strese girer ve sahibini de strese sokar. Durumu her iki taraf için de daha az stresli hale getirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var! Alternatif çözümler ise yazımızın sonunda!
Kediyi Banyoya Hazırlayın
- Kedinizin tırnaklarını kesin. Tırnak kesme için ipuçlarını ” Kedi tırnağı nasıl kesilir? ” yazımızda anlatmıştık. Kediniz ıslandığında heyecanlanabilir ve o gerginlikle sizi tırmalayabilir. Vereceği hasarı azaltmak için banyo öncesi tırnaklarını kesin. Bunu banyodan önceki gün ya da birkaç saat önce yapabilirsiniz.
- Kedinizi henüz kuruyken güzelce tarayın. Keçeleşmiş veya düğüm olmuş tüyleri kuruyken açın. Düğüm olmuş tüyler ıslanınca daha zor bir hal alabilir. Eğer kediniz taranmaktan ve fırçalanmaktan hoşlanıyorsa yıkama esnasında da bunu yaparak kediyi rahatlatabilirsiniz.
- Kedinizin en sakin olduğu zaman, genelde yemek sonrası zamandır. Ama bu sakinlik yeterli olmayabilir. Banyo öncesi kedinizi yormalısınız ki yıkanma esnasında sakin durabilsin! Ne kadar yorgun olursa, ısırmak, tırmalamak ve kaçmak için enerjisi de o kadar az olur. Yine de çok hareketliyse, yorulana kadar onunla oynayın.
Şampuan Seçimi
Kediler için üretilmiş bir şampuan seçmeniz kedinizin sağlığı açısından önemlidir. Köpekler için üretilmiş pire şampuanlarından kaçının! Bunlar kediler için sağlıklı olmayabilir. Kedinizde pire varsa, güvenli ve etkili bir tedavi için veterinerinize danışın.
İnsanlar hatta bebekler için üretilmiş şampuanlar bile kedinizin cildine zarar verebilir.
Kedi şampuanını veterinerinizden veya evcil hayvan ürünleri satan mağaza ve internet sitelerinden alabilirsiniz. Şampuanın kedinize uygun olup olmadığını kontrol edin, gerekirse suyla seyreltin. Sülfat, ftalat gibi yapay içerikler yerine doğal içerikler kullanan bir markayı tercih edin.
Kedinize zarar verebilecek bir ürün yerine sadece su kullanmak bile iyidir. Şampuanı kedinizin vücuduna bir lifle masaj yaparak yayabilirsiniz ama elleriniz bunun için yeterli olacaktır.
Banyoyu Cazip Hale Getirin
Kediyi banyo öncesi, ortama adapte etmek için neler yapabilirsiniz?
Küvet, leğen ya da duş teknesine kedi oyuncakları koyun. Kedinizi içine yerleştirin ve birkaç dakika oynayın. Biraz su doldurarak oynamaya devam edin. Bunu yaparak, kedinizi küvete ve suya alıştırırsınız. Bu, yıkanmayı tehdit edici olmayan, hoş bir şey olarak kodlamasına yardımcı olur.
Sadece banyo zamanı kullandığınız, fare veya yüzen ördek gibi özel bir oyuncağınız da olabilir. Kediniz küvetteki zamanı oyun gibi algılarsa; banyodan korkmak yerine, bunun için hevesli hale bile gelebilir.
Banyoyu Hazırlayın
- Banyonun kapısını kapatın. Bu, kedinizin kaçmasını önleyecek ve birden fazla kediniz varsa diğerlerini uzak tutacaktır.
- Kediniz daha önce banyoya hiç girmemişse (ki kesin girmiştir 😀 ) onu odaya alıştırmak isteyebilirsiniz. Banyoda tuvalet varsa, klozetin kapağını kapatın. Kediniz panikle içine atlayabilir. Aynı şekilde, banyoda çöp kutusu varsa, onu da kaldırın. Koştururken devirip ortalığı karıştırabilir.
- Küvetin içine plastik bir paspas ya da havlu koyun. Kediniz böylece kaymaz ve daha rahat bir zemin oluşur. Yere de havlu koyun çünkü ıslanacaktır.
- Kediyi kurutmak için hazırda en az iki havlu bulundurun.
- Kediyi yıkamaya başlamadan önce küveti ya da leğeni birkaç santim ılık suyla doldurun çünkü akan su kediyi korkutabilir.
- Kediyi durularken kullanmak üzere tas benzeri iki büyük kap bulundurun. Akan sudan korkacağını düşünüyorsanız yıkama boyunca suyu bir kaptan dökerek kullanabilirsiniz.
- Kedinizi yıkarken duş başlığını veya musluğu kullanmayın. Su şiddetli akabileceği için kedinizi boğabilir ve korkutabilir. Yıkama seansınız yumuşak ve rahatlatıcı olmalı ve kedi bunu su saldırısı gibi algılamamalıdır.
- Banyo öncesi her şeyi hazır edin çünkü yıkamaya başladığınızda başka bir şeyle ilgilenmeniz zor olacaktır.
- Hazırlıklı ve sakin olun. Kollarınızı kapatacak bir sweatshirt, kazak veya uzun kollu bir gömlek giyin ki olası tırmık saldırılarına karşı kendinizi koruyun. Islanacağınız için eski kıyafet giymek de iyi bir fikir.
İşte Başlıyoruz!
- Kedinizin kontrolü mümkün mertebe sizde olsun. Kediyi şampuanlarken yanınızda yardımcı bir kişi daha olsa iyi olur. Kediniz güçlü ve zor bir kediyse, iki kişi olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bir kişi kediyi ensesinden hafifçe tutarken, diğeri yıkayabilir.
- Kedinizi yıkarken sakin bir sesle konuşun. Kedi küvetten çıkmaya çalışabilir. İki ayağı üzerinde durup, ön patilerini küvetin kenarına ya da duvara koymak isterse izin verin. Kediyi sabit tutmak için elinizden geleni yapın. Banyo seansını acele etmeden ancak mümkün olduğunca çabuk bitireceğiniz şekilde planlamalısınız.
- Kedinizle kavga dövüş içine girmeyin. Korkmuş bir kedi, normal kapasitesinden 2 kat fazla zarar verebilir. Eğer gergin olursanız, kediniz bunu hissedecek ve o da gerilecektir.
- Kedinizi su boynundan aşağı akacak şekilde ıslatın. Boynunu, gövdesini, bacaklarını, karnını ve kuyruğunu yıkamak için şampuan ve su kullanın. Suyu boynundan, tüylerinin çıkış yönüne, kuyruğuna doğru dökün. Yıkarken masaj hareketleri uygulayın, böylece korkmuş değil yatışmış hisseder. Okşuyormuş gibi davranın ve yıkanmayı normal bir durum gibi algılamasını sağlayın.
Bunlara Dikkat!
- Kediler, yüz ve kulaklarının ıslanmasından nefret eder. Bunu yaparsanız paniğe kapılabilir, silkinerek etrafa köpük ve su saçabilir. Şampuanı kedinin gözlerinden, burnundan, ağzından ve kulaklarından uzak tutun.
- Kulak enfeksiyonu riskini en aza indirmek için kulaklarını küçük pamuk toplarıyla tıkayabilirsiniz. Pamuk aynı zamanda duyacağı gürültüyü azaltarak işinizi kolaylaştırabilir. Banyo sonunda çıkarmayı unutmayın tabii!
- Gözüne köpük girmemesine de dikkat edin. İnsanlar gibi onlar da bundan hoşlanmazlar. Yüzünü yıkamak zorundaysanız bunu ıslak bir bezle silerek yapmanız daha sağlıklı olur.
- Kedinizi pirelendiği için yıkıyorsanız, önce boynunun etrafındaki alanı ıslatın. Pireler, kedinin kuru yerlerine kaçmaya çalışacaktır. Boynunu ıslatmanız, kafasına ve yüzüne yapacakları hareketi engelleyerek kısa sürede su ve şampuana maruz kalmalarını sağlar.
- Şampuanladığınız kedinizi, su kullanarak iyice durulayın. Küvet ya da leğen dolduysa boşaltın ve tekrar ılık suyla durulayın. Tüm köpüğü durulamanız çok önemli. Üstünde bir şey kalmadığına emin olana kadar durulamaya devam edin. Şampuanı kediye dökmeden önce biraz suyla inceltirseniz, durulama kısmı da daha kolay olacaktır. Kedinizin tüyleri uzun ve kalınsa bu işlem daha uzun sürebilir.
- Kedinizin panik belirtilerini dikkatlice izleyin. Bu sesler arasında tıslama, hırıltı, hızlı nefes alma, hapşırma, ağlama ve miyavlama sayılabilir. Banyo süresi boyunca kedinize dikkat edin. Yaptığınız herhangi bir şeyden çok korkuyorsa, durun. Çok gerildiyseniz ve kedi saldırganlaşıyorsa devam etmeyin. Sakince banyoyu sonlandırın. Bir sonraki banyosu için onu korkutacak hiçbir şey yapmayın.
- Kedinizi yıkayamayacağınızı düşünüyorsanız, ıslak bir bez kullanın. Bu şekilde de gayet iyi bir temizlik sağlayabilirsiniz. Bunun için özel üretilmiş bezlerden evcil hayvan dükkanlarında ya da internette bulabilirsiniz.
Kurutma Zamanı
- Üstündeki fazla suyu almak için hafifçe ayaklarını ve kuyruğunu sıkın. Bir havlu alın ve nazikçe bastırarak tüylerdeki suyu alabildiğiniz kadar alın.
- Kedinizi havluya sarın ve havluyla yavaşça ovalayın. Havlu ıslandığında, başka bir kuru havluya geçin. Havluları kullanmadan önce ısıtırsanız bu kedinin hoşuna gidebilir.
- Isı veren bir fanın yakınına üstüne oturabileceği kuru bir havlu koymanız hoşuna gidebilir.
- Kısa tüylü kediler, kısa sürede kurur. Uzun tüylü kedilerde, tarak ve daha fazla havlu kullanmanız gerekecektir.
- Bazı kediler çok ses çıkarmayan saç kurutma makinelerini tolere edebilir. Eğer onu makineyle kurutmanıza izin veriyorsa, cildini yakmamak için ılık havayı sabit bir noktaya tutmadan, hareket ettirerek tüylerine tutun. Makineyle tüylerin arasına elinizi koyarak, yakmayacak ısı mesafesini ayarlamaya çalışın.
- Bir elinizle tüyleri kuruturken, diğeriyle tüyleri nazikçe ovalayın ve kabartın. Tüyleri hala hafif nemliyken iyice tarayarak yeni düğümlerin oluşmasını engelleyin.
- Kedi üzerinde doğrudan sıcak fön makinesi kullanmaktan kaçının, bu kedinizi yakabilir ve travmaya neden olabilir.
Kedinizi Ödüllendirin
Kedinizin tekrar yıkayabilmek istiyorsanız, yıkanmayla pozitif bir bağ kurmasını sağlamalısınız. En sevdiği yaş mama veya yiyecekten verin. Nadiren verdiğiniz ve çok sevdiği bir şey olması iyi olur. Eğer banyo yapmayı lezzetli yiyeceklerle ilişkilendirirse, bir dahaki sefere işiniz daha kolay olacaktır.
Banyo sonrası kedinizi sevin ve ona övgü dolu sözler söyleyin. Savunmasız ve korkmuş hissediyor olabilir, bu yüzden sevginizi gösterip onu rahatlatmanız çok önemli.
Alternatif Yöntemler
- Çoğu kedi sahibi banyoyu tercih etse de, mutfak lavabosunu kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bel seviyesinde çalışmak da size daha iyi kontrol sağlayabilir ve hareket edebilen bir musluk işinizi kolaylaştırır. Lavabo zeminine bir havlu koyun, böylece kediniz tırnaklarını sabit bir şeye geçirerek kendini güvende hissedebilir.
- Kedinizi kediler için üretilmiş kuru veya durulama gerektirmeyen bir şampuanla da temizleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan bilgi ve talimatlar bu şampuanların üzerinde yazıyor olacaktır. Kediniz sudan ve ıslanmaktan nefret ediyorsa, en iyi çözüm bu olabilir.
Gerçekten yıkanması gerekmiyorsa kedinizi yıkamayın. Sağlıklı bir kedi, gün boyu kendini yalayarak temizler ve yıkanmaya ihtiyacı yoktur.
Yorum yap