kedimag

Kedilerde sıcak çarpması ve hipertermi

Ataları çöl hayvanı olarak tanınmalarına rağmen, kediler sıcağı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler vücutlarındaki fazla ısıdan kurtulmak için sadece patilerindeki yumuşak pedlerden hava alır ve terler. Vücut ısısı yükselen kedi, sıcaktan bitkin düşer ve sıcak çarpması geçirir. Ateş hızlı bir şekilde düşürülmezse ciddi organ hasarı veya ölümle sonuçlanabilir.

Kedilerde sıcak çarpması neden olur?

Nemli ya da nemsiz, aşırı ortam sıcağı, suya ve gölge bir alana erişimi olmayan bir kedide sıcak çarpmasına yol açar. Aşırı stres, kaygı veya hareket de hipertermi yaratabilir. İran kedisi gibi basık yüzlü veya obez olan kediler, sıcağı iyi tolere edemezler ve hipertermi geliştirme riskleri yüksektir. Genç yavru kediler ve yaşlı kediler de aynı şekilde ısı yüküyle baş etme konusunda zayıftır.

Kedide hipertermi nasıl anlaşılır?

Yüksek ateşe işaret eden, kedinin sıcaklık stresi yaşadığını gösteren ilk işaretler şunlardır:

  • Kedi, huzursuz bir şekilde serin bir yer arayışına girer.
  • Hızlı nefes alır, patileri terler, serinlemek için salyalı bir şekilde kendini yalar.
  • Rektal ateş (popodan ölçülen) normalden biraz daha yüksektir.

Kedinin vücut ısısı yükselmeye başladığında, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, sıcaktan tükenmişlik belirtileri belirginleşir:

  • Hızlı nabız ve soluk alıp verme
  • Dil ve ağızda kızarıklık
  • Kusma
  • Uyuşukluk
  • Sendeleyen, sersem yürüyüş
  • 40°C’yi aşan rektal ateş

Sonunda, vücut sıcaklığı kedinin çöküp yere yığılmasına, nöbet geçirmesine veya komaya girmesine neden olacak kadar yükselir.

Hipertermide acil müdahale

Kedinizi sıcak bir yerde bilinçsiz halde bulursanız, vücudunu çok soğuk olmayan serin bir suyla, ağız ve burnundan uzak tutmaya dikkat ederek ıslatın. Bacaklarının arasına bir buz torbası ya da soğutulmuş bir sebze koyun ve kedinizi hemen veterinere götürün.

Kedinizi bulduğunuzda hala bilinçliyse ancak hipertermi belirtileri varsa, hemen serin bir ortama alın, serin suyla ıslatın ve istediği kadar su içmesini sağladıktan sonra veterinere götürün. Götüremiyorsanız, veterinerinizi arayıp ne yapmanız gerektiğini sorun.

Eğer kediniz sıcak basması belirtilerini yeni göstermeye başlamışsa, serin ve sakin bir yere götürün ve bol su içtiğinden emin olun. İmkanınız varsa, bir rektal ateş ölçerle ateşini ölçün. Ateşi 37,7-39,4°C aralığındaysa hafif yükselmiştir ve normaldir. 39,4-40°C ise yüksektir ve bir veterinere götürmeniz iyi olur. 40,5°C’nin üzerinde ateş potansiyel olarak hayati tehlike oluşturur ve acil yardım gerektirir.

Kedilerde sıcak çarpması nasıl tedavi edilir?

Hipertermi veya sıcak çarpmasının tanısında kedinin sıcak bir ortamda kalıp kalmadığına ve ateşinin 40,5°C’nin üzerinde olup olmadığına bakılır. Veteriner hekiminiz, bir enfeksiyon nedeniyle ateş olmadığından emin olmak için kedinizi muayene eder.

Serin su ve buza ek olarak, veteriner hekim, kedinize serin sıvı solüsyonu serum olarak verebilir. Bu sadece kedinizin sıcaklığını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda şokun etkilerini önlemeye ve yüksek vücut ısısı ile ortaya çıkabilecek organ hasarı riskini en aza indirmeye yardımcı olur. Kedinizin ateşi, düşmeye başlayana kadar takip edilir. Yeterince düştüğünde, aşırı soğumayı (Bknz. Kedilerde düşük vücut sıcaklığı: Hipotermi) önlemek için soğutma çalışmaları kademeli olarak durdurulur. Uzun süreli yüksek vücut ısısı, özellikle beyinde hasara ve organ yetmezliğine yol açabilir. Veterineriniz, ateşi sabit olana kadar kedinizi klinikte tutmak isteyebilir.

Ateş düşürüldükten sonra genellikle başka bir işleme gerek kalmaz. Organ hasarı oluştuysa bunun anlaşılması birkaç gün sürebilir. Kediniz 2-3 gün içinde tamamen normale dönmezse veterinerinize endişenizi belirtin. Hekiminizin talimatlarına mutlaka uyun.

Kedilerde sıcak çarpması nasıl önlenir?

Sıcak çarpması bir kediyi hızlı bir şekilde öldürebilir. Veteriner kliniklerinde “donma” vakalarından daha sık görülür. Sıcak bir yaz gününde araç içinde kalan kediler, yüksek ateşin en sık görülen kurbanlarıdır.

Kedinizin daima serin, gölgeli yerlere ve bol miktarda suya erişebildiğinden emin olun. Onu asla bir arabada veya güneşten-sıcaktan kaçamayacağı başka bir yerde kapalı bırakmayın. Kedinizin sağlığı için, sıcak günlerde evinizi serin tutun.

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?