Kediler tırnaklarını avlanmak ve tırmanmak için kullanırlar. Tırmalayarak bölgesini işaretler, tırnaklarını biler ve feromon salgılar. Ön ayaklarında 5, arka ayaklarında 4 tırnak vardır. Kediniz sık sık evin dışına çıkıyor ya da dışarıda yaşıyorsa tırnaklarına ihtiyacı olacağından, onları kesmemeniz iyi olur.
Ev kedileri avlanmadıkları için çok uzun ve keskin tırnaklara ihtiyaçları yoktur. Uzamış tırnaklar evdeki düz zeminlerde yürürken kırılabilir, tırnağı halı vb. yerlere takılabilir. Kediniz yaramazsa, tırmalayarak mobilyalara zarar verebilir. “Çırmıklayarak” yani pati atarak bir yerinizi çizip canınızı yakabilir.
Davranış uzmanlarına göre, sakin bir tırnak kesme seansı imkansız değil! Hazırlıksızsanız evdeki tırnak makasınızı kullanabilirsiniz ancak kedi tırnağı kesmek için üretilmiş, görseldeki gibi, elinize oturan bir makas edinmeniz hem daha sağlıklı hem kolaylaştırıcı olur.
Patisini gevşetin
Kediler genelde patilerine dokunulmasından hoşlanmaz. Tırnak kesme gününden önce küçük alıştırmalar yapıp, pati çekme hassasiyetini azaltabilirsiniz. Kedinizin patisini tutarak parmaklarınızla masaj yapar gibi sevip okşayın. Patisini çekerse, zorlar gibi sıkmayın, nazikçe temasta kalın. Sakinleştiğinde hafifçe patisine bastırarak tırnakların dışarı çıkmasını sağlayın. Bu, tırnak kesme işleminde yapmanız gereken ve işinizi çok kolaylaştıracak bir hareket!
Modundayken yakalayın
Kedinizi henüz yavruyken tırnak kesme rutinine alıştırmanız en iyisidir. Kedinizi rahatça kucağınıza oturtabileceğiniz bir yere oturun ve kedinin sakin bir zamanını seçin. Uyku sersemiyken ya da yemekten sonra gevşemişken olabilir.
Aman dikkat!
Kedi tırnağının pembe kısmında sinirler ve kan damarları bulunur. Bu hassas bölgeyi kesinlikle kesmeyin. Tırnağın sadece en dışta kalan sivri ve şeffaf uç kısmını kesin. Önemli olan sivriliği yok etmektir, pembe kısma yaklaşmanıza gerek yoktur.
Yanlışlıkla hassas pembe kısmı keserseniz kanama başlayabilir. Bu durumda acilen veterinere gidip yardım isteyin.
Manikür zamanı!
Kedinizi rahat edeceğiniz şekilde kucağınıza alın. Patisini elinize alarak tırnakları dışarı çıkacak şekilde hafifçe bastırın. Aydınlık ortamda, tırnağın pembe hassas kısmını ve kesebileceğiniz şeffaf ve sivri uç kısmı hızlıca belirleyin ve makası ideal kesim noktasına konumlandırın.
Tırnağın ucunu kesin. Kediniz uzun süre kucakta durabiliyorsa biraz ara verip başını sevin. Sürenizin az olduğunu düşünüyorsanız kedinizi panikletmeden ve güzel sözler söyleyip onu sakin tutmaya çalışarak, diğer tırnakları kesme işlemine devam edin.
Kesme işlemi sonrası, kedinizi çok sevdiği yaş mama veya macun gibi bir şeyle mutlaka ödüllendirin. Tırnak kesmeye alıştırına kadar her gün bir patisinin tırnaklarını kesmeyi deneyebilirsiniz.
Kırpma Takvimi
İki haftada bir tırnak kesmek iyi bir rutin olur. Kediniz tırnak kesmenize izin vermiyorsa veterinerinizden veya evcil hayvan bakımı yapan bir yerden yardım alabilirsiniz. Tıpkı insanların ayak tırnakları gibi, kedilerde de arka ayak tırnakları daha yavaş uzar ve bu tırnaklar çok sivri olmaz. Arka patileri kontrol edin ve uzun değilse her seferinde kesmeye çalışmayın.
Tavsiyeler
Kediniz direnirse, sesinizi yükseltmeyin veya cezalandırmayın. Tedirginse ve sürekli kıpırdıyorsa tırnağını kesmek için ısrar etmeyin. Tırnağına zarar verebilirsiniz. Kediniz uzun süre sakin duramıyorsa, her gün bir patisinin tırnaklarını keserek size verdiği kısa süreyi değerlendirebilirsiniz.
Yorum yap