kedimag

Kedilerde kalp kurdu hastalığı

Kalp kurdu hastalığına yakalananların sadece köpekler olduğu düşünülür. Köpekler bu hastalık için daha doğal bir konakçı olmasına rağmen, kediler de kalp kurdu enfeksiyonuna karşı hassastır. Parazit solucanları köpeklere bulaştıran sivrisinekler, onları kedilere de bulaştırabilir.

Kalp kurdu hastalığının köpek ve kedi versiyonları bazı benzerlikleri paylaşırken, çarpıcı farklılıklar da vardır.

Kalp kurdu hastalığı akciğerleri hedef alır

Kalp kurdu hastalığı olan çoğu köpekte birçok kurtçuk bulunur ve hasarın başlıca hedefi kalp ve akciğerlerdir. Etkilenen bir kedide ise tipik olarak sadece bir-iki kurtçuk bulunur ve hastalık öncelikle akciğerleri hedef alır.

Kedinin bağışıklık sistemi, akciğerlerde bulunan gelişmemiş kalp kurtlarına ya da akciğerleri besleyen kan damarlarındaki yetişkin kalp kurtlarına yoğun bir şekilde yüklenir. Bu bağışıklık sistemi aktivitesinin sonucunda akciğerlerde tahribat yaratabilecek bir sürü iltihap oluşur. Kalp kurtlarının neden olduğu kedi akciğer hastalığını tanımlamak için, kalp kurdu ilişkili solunum sıkıntısı anlamına gelen HARD kısaltması (heartworm associated respiratory distress) kullanılır.

Kedilerde kalp kurdu hastalığının yaygın belirtileri

Kalp kurdu hastalığının yaygın semptomları şunları içerir:

  • Öksürük
  • Hızlı nefes alma
  • Nefes darlığı
  • İştah azalması
  • Halsizlik
  • Kilo kaybı

Nadiren daha şiddetli semptomlar ve hatta ani ölüm meydana gelebilir. Kalp kurdu hastalığı olan kedilerde ortaya çıkan en şaşırtıcı semptomlardan biri, yeme ile ilgisi olmayan aralıklı kusmadır. Bu, hastalığı taşıyan köpeklerde görülmez.

Kalp kurdu hastalığı olan her kedi belirti göstermeyebilir. Rutin taramada hastalık testi pozitif çıkan ancak belirti göstermeyen kedilerin iki-üç yıl boyunca (yetişkin solucanların ömrü) dikkatli bir şekilde izlenmesi önerilir.

Kedilerde kalp kurdu hastalığının teşhisi

Köpeklerde kalp kurdu enfeksiyonu için en güvenilir tarama testi antijen testidir. Bu test, alınan kan örneğindeki yetişkin, dişi kalp kurtları tarafından üretilen mikroskopik partikülleri (antijen) tespit eder.

Kedilerde, genellikle sadece bir ila iki kurtçuk olduğu için, bunların sadece erkek olmaları normaldir. Ek olarak, birçok kedi belirti gösterir ve kurtlar olgunlaşmamış iken test uygulanır. Bu nedenlerden dolayı, aktif kalp kurdu hastalığı olan kedilerin antijen testi sonuçları genellikle negatif çıkar. Antijen testi pozitif ise, bu kalp kurdu hastalığının kanıtıdır. 

Kalp kurdu hastalığı olan kedilerde antijen testleri negatif çıkabileceğinden, belirti gösteren kedilerde antijen testini bir kan antikor testi ile eşleştirmek çok önemlidir. Kanda antikorların varlığı, kedinin bağışıklık sisteminin kalp kurdu parazitine maruz kaldığı anlamına gelir. Negatif bir antikor testi, kedinin enfekte olmadığını gösteren iyi bir kanıttır. Pozitif bir antikor testi, aktif bir enfeksiyon olduğu veya kedinin geçmişte kalp kurdu enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelebilir. Antikor seviyeleri, kalp kurtları öldükten çok sonra da yüksek kalabilir.

Amerikan Kalp Kurdu Derneği, kedi kalp kurdu hastalığı için ilk taramanın hem antijen hem de antikor testini içermesini önermektedir. Sonuçlar kalp kurdu hastalığı ihtimalini destekliyorsa, tanıyı doğrulamak veya reddetmek için kalp ultrasonu ve göğüs röntgeni ile akciğerlerin durumunun değerlendirilmesi önerilir.

Kedi kalp kurtlarından kurtulmak için herhangi bir tedavi yoktur

Hastalığın köpek versiyonundan farklı olarak, kedi kalp kurdu enfeksiyonu tedavi edilemez. Köpeklerde yetişkin kalp kurtlarını öldürmek için tercih edilen bir ilaç olan melarsomin, kediler için toksiktir. Bu nedenle, kedi kalp kurdu hastalığının tedavi edilebilir değil ancak yönetilebilir olduğu düşünülmektedir. Prednizon ve prednizolon gibi kortikosteroidler, güçlü antienflamatuar etkileri nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Tedavi genellikle yetişkin kurtlar ölene ve akciğerlerden temizlenene kadar devam eder. Bu, 2-3 yıllık bir süreçtir.

Kedilerde kalp kurdu hastalığının önlenmesi

Önleyici tedbir, özellikle sivrisineklerin hızla çoğaldığı alanlarda en iyi stratejidir. Amerikan Kalp Kurdu Derneği, kalp kurdu endemik alanlarındaki tüm kediler için sekiz haftadan başlayarak ayda bir kez önleyici ilaç uygulanmasını önerir. Bölgenizdeki kalp kurdu vakaları ve yaygınlığı hakkında veterinerinizle konuşun. Belirli bölgelerde hava durumuna bağlı olarak, mevsimsel veya yıl boyu koruyucu ilaçlar önerilebilir.

Kedinin dışarı çıkmadan evde yaşıyor olması, kalp kurdu enfeksiyonuna karşı bir garanti değildir. Eve giren bir tek sivrisinek bile kedinizin hayatını riske atabilir. Her 4 kalp kurdu hastalığı vakasından 1’i  iç mekanda yaşayan kedilerde görülmektedir.

Kedinizle ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz olduğunda, her zaman veterinerinizi ziyaret etmeli veya aramalısınız. Kedinizin sağlığını korumada en önemli desteğiniz veteriner hekiminizdir.

Kedinizde kalp kurdu olduğuna dair şüpheleriniz varsa veteriner hekiminize bu soruları sormanız gerekir:

  • Kedim kalp kurdu hastalığı için tarandı mı?
  • Kedim için kalp kurdu önleme tedbiri alınmalı mı? Önleyici tedbir alınmalıysa yılın hangi aylarında hangi ilaçlar nasıl uygulanmalı?
  • Kedimde hangi belirtileri gözlemlemeliyim?

    Kaynak: http://www.pethealthnetwork.com/cat-health/cat-diseases-conditions-a-z/five-things-you-need-know-about-heartworm-disease-and-your

    5 yorum

    • Merhaba,1 yıldır solunum güçlüğü çeken bir sokak kedisini sahiplendim.Önceleri bahçeme takılıyordu.Bir gün 2 tane yeni doğan yavru getirdi.yavruların biri sarı diğeri alacalı renklerde.Hasta kedi ise füme renkte cins kedi mi bilmiyorum.Yavruların onun olmadığını düşünüyorum.Bu kedi ayakta,boynu ileri uzamış,karnı nefes almaya çalışırken içeri çöken ve şişen fokurtulu sesler çlkararak nefes almaya çalışırken o iki yavruyu da emzirdi.Yavrular şu an 6 aylık oldular.Anneyi nefes alma krizine girdiği bir gün veterinere götürdüm.10 gün orada antibiyotik tedavisi ve oksijen tedavisi uygulandı .Sonuç?Hiç bir şey değişmedi . hışırtılı ,balgamlı zorlukla alınan bir nefes!Aşırı mama tüketiyor ve aşırı kaka yapıyor bunun nedeni ne olabilir fazla bir kilosu da yok iç parazit aşısı da var.Acaba kalp kurdu olabilir mi?Hiç bir veterinere de güvenemiyorum artık.Çoğu diğer mesleklerde de olduğu gibi baştan savma iş yapıyor ya yeterli bilgiye sahip değiller ya da hastayı bilerek tedavi etmiyorlar ki tekrar gelsin diye.İnsanlarda da durum aynı maalesef.Bunun temelinde yatan eğitimdeki yanlışlıklar.Konuyu dağıttım biraz aranızda kedisinde bu tür sorun olan var mı acaba?

      • Merhaba, yazımızda da belirtildiği üzere kalp kurdu hastalığı etkin ve kolay tedavisi olan bir hastalık değil. Hastalığın kesin teşhisi konusunda deneyimli bir klinik yardımcı olabilir. Benzer durumu yaşayan okuyucularımızın deneyimlerini paylaşmasını ümit ediyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizle…

      • Kedimi aynı bulgular ile kaybettim bugün . Boynu öne doğru uzuyor kesik öksürük ve nefes almada güçlük . Kalp ultrason ile bakıldı birşey yok dendi . Kusması çok vardı . Vücudunun belirli yerlerinde yağ bezeleri de vardı . En belirgin olan nefes almada güçlük . Sağ kürek kemiği üstünde iki içi sanki sıvı dolu orta büyüklükte şişlikler vardı. Antibiyotik tedavisi denendi 1 hafta . Sonra geçen sene ciğerleri su dolmuş dendi sıvı çektiler iğne ile . 1 hafta kadar sonra yavaş yavaş topladı . Kalp ritim ilacı gibi birşey ve üritiker kullandık . Geçen hafta ateşlendi çok jusma vardı . 4 gün sonra düzeldi yavaşça . Kan testi sonucunu beklerken bu sabah melek oldu Aslan oğlum. Çok güçlü bir kediydi . Kedi cennetinde koş özgürce . Kocaman patilerin ile kucakla tüm sevdiklerini 😭💔😢❤️

        • Ah canimin içi, Bende Yavrumu Aslanimi bu menen hastalıktan kaybettim. . Astım teşhisi konmuştu yavruma sabah akşam inhalerler ile nefes açıcı veriyordum yavruma birgün evden ciktim geldiğimde yavrum melek oluştu.. 140 gün oldu bugün ben onsuz hiç biryere sigamiyorum.. Anlattığın aynı bulgular vardi ama kalp kurdu banada yok demislerdi belkide vardı ve göremediler.. Benim yavrum mayista melek oldu senin yavrum Nisan’da Allahim coook çok sabırlar versin bize inşallah

      • Reyhan hanım merhaba kediniz ne durumda şu an ? Dilerim bir çözüm bulabildiniz Veteriner hekim ile !!!!Kalp kurdu İçin kan testin de ekstra bir Araştırma ve kalp ultrasonu yaptırdınız mı? Bu teşhiste işe yarıyor . Çok yeme diabeti işaret ediyor gibi .Hazır mama vermeyin sadece tavuk haşlama ile de gıdaya devam edin , 1 ay da ton balık iyice tuzdan arıtılmış olarak deneyin beslenme .sonuçlarını aylık karşılaştırın . Vitamin ( taurin düzeyine de dikkat etmeliymiş )Ben öyle yapmıştım veteriner Tavsiyesi ile . Testler diabeti gösterdi .kalp kurdu İçin testi bekliyorken kaybettim onu . Çok ihmal edildi …. teşhiste uzman bulamadım ….tedavilerin tutarı yeri geldi zor oldu vs vs . Buldum dediğimdeyse geç oldu bugün olduğu gibi . Geçen her gün kritik . Çoklu organ yetmezliğine kadar ilerliyormuş süreç . Vicdan azabı çekmemek için müdahale için hız vermek gerekiyor . Ailenin bir bireyi , canyoldaşı , en yakın dostunuz ve herşeyinizi anlayan hisseden varlıklar . Yokluğuna alışması zor … huzurla uyu melek .İnanılmaz güçlü ve Zeki bir kediydi Efe . Verdiğin mücadelene kelime bulamam anlatmakta . Çok özlüyoruz , yürek burkan hasret .

    Bizi takip etmek ister misiniz?