kedimag

Kedimin horlaması normal mi?

Kedi dostlarımız uyumayı çok sever. Her an her yerde uykuya dalabilirler. Bazen, kedinizin horladığını duyabilirsiniz. Kedilerde horlama normal midir?

Kedilerde horlama ne zaman normaldir?

Tıpkı insanlar gibi, kedilerin de uyku döngüleri vardır. Kedinizin uyurken sıçradığını, ayaklarıyla koşuyor gibi yaptığını ya da yüz kaslarını oynattığını görüyorsanız REM uyku evresindedir. Kediler ayrıca daha rahat, REM olmayan bir uyku evresine de sahiptir. Bu kedinizin horlamasını duyma olasılığınızın daha yüksek olduğu zamandır.

Kediniz her uyuduğunda horluyorsa, muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. Yine kediniz genelde horluyor ve başka herhangi bir hastalık belirtisi göstermiyorsa tıbbi bir endişe duymaya gerek yoktur.

Kedinizin horlamasının birkaç nedeni vardır:

  • Kedi horlamasına yol açan en yaygın sağlık sorunu aşırı kilolu olmaktır. Aşırı vücut ağırlığı, üst solunum yollarını çevreleyen dokularda yağ birikmesine yol açar veya geniz yolu baskılanır ve bu da horlamayı tetikleyebilir. Aynısı insanlar için de geçerlidir.
  • Kediniz, tuhaf bir pozisyonda uyuyor olabilir ve bu da geçici horlamaya neden olabilir.
  • İran kedileri ve diğer kısa burunlu, düz yüzlü brakisefali ırklar, kedi dünyasının en çok horlayanlarıdır. Bazılarında, uyanıkken bile nefes sesleri duyulabilir. 

Kedimin horlaması konusunda ne zaman endişelenmeliyim?

Horlamaya eşlik eden, endişe sebebi bazı belirtiler vardır. Kediniz aşağıdaki sorunlardan herhangi birini yaşıyorsa ve sağlığı hakkında endişeliyseniz, hekiminizi ziyaret etmenizde fayda vardır.

  • İştahta azalma veya halsizlik: Bu belirtiler kedinizin iyi olmadığının en yaygın işaretleridir ve hekiminiz tarafından araştırılmalıdır.
  • Hızlı hızlı nefes vererek horlamak-hapşırma, öksürme-nefes nefese ve ağzı açık uyumak: Bunların hepsi kedinizin horlamasına neden olabilecek bir solunum probleminin belirtileridir.
  • Göz veya burun akıntısı: Bu belirtiler mevcutsa, kediniz solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı burun kanalındaki mukus veya sinüs tıkanıklığı nedeniyle horluyor olabilir.
  • Bununla birlikte, mantar enfeksiyonları da mümkündür ve bunlar daha ciddi olma potansiyeline sahiptir.
  • Ağız veya burnun arkasındaki yabancı nesneler (çim parçası gibi), horlamayı, öksürüğü ve sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebilir.
  • Sinüsler veya üst solunum yollarındaki kitle veya tümörler horlamaya neden olabilir. Lenfoma, fibrosarkom ve adenokarsinom gibi kanserler ya da iyi huylu polipler kedi horlamasının sebebi olabilir.
  • Kediniz uyanıkken boynunu yukarı uzatarak oturuyor ve hızlı bir şekilde nefes alıyorsa: Bu bir nefes alma güçlüğü belirtisidir ve bunu görürseniz derhal veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Kedi horlaması ne zaman veteriner hekim ziyareti gerektirir?

Kedi horlamasının tıbbi bir sorun olup olmadığını belirlemek için bazı basit kriterler vardır. Kademeli olarak daha yüksek hale gelen horlama, hapşırma, öksürme veya iştah değişikliği gibi diğer belirtiler, horlamanın bir hastalıkla ilişkili olabileceği anlamına gelebilr.

Eğer şüphe duyuyorsanız, en iyi seçenek kedinizin bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesidir. Bir antibiyotik kürü, üst solunum yolu enfeksiyonundan iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Boğazın arkasının anestezik değerlendirmesi, çıkarılması gereken yabancı bir cisimi ortaya çıkarabilir.

Kedi horlaması genellikle büyük bir problem değildir hatta oldukça sevimlidir. Bahsettiğimiz belirtileri fark etmek için kedinizi iyi gözlemliyor olmanız yeterlidir.

Kaynak:
https://www.animalfriends.co.uk/blog/why-does-my-cat-snore/
https://www.catster.com/cat-health-care/cat-snoring-is-it-normal

Yorum yap

Bizi takip etmek ister misiniz?