Yavru kediler doğdukları ilk birkaç hafta suya ihtiyaç duymaz. Su, kedi sağlığı için çok önemli olsa da doğar doğmaz buna ihtiyaçları yoktur. Yeni doğan yavru kedi, ihtiyaç duyduğu tüm besini anne sütünden alır. Eğer kedi annesizse, anne sütü yerine geçen süt veya süt tozları kullanılabilir. Yavru yaklaşık 1 aylık olana kadar, anne sütünden başka bir şey şart değildir. Evet, su bile… 🙂
Mama veya süt anne
Eğer yavru kediyi emzirecek bir anne yoksa, anne sütü gibi hazırlanmış süt ve süt tozu formundaki hazır mamalar kullanılabilir. Mümkünse, yavruya süt annelik edecek bir anne kedi bulmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Tehlike: İnek sütü
Doğanın bir mucizesi olan anne sütü, yavru kedi için gerekli tüm beslenmeyi sağlar.
Bu sadece anne sütü için geçerlidir. En sık yapılan yanlışlardan biri, annesiz yavrulara inek sütü verilmesidir. İnek sütü yavru kedilerde karın ağrısı ve ishale yol açabildiğinden bu konuda dikkatli olun.
Kedilere inek sütü verilmemesi gerektiğinden bu yazımızda bahsetmiştik: Kedime inek sütü verebilir miyim?
Sütten kesme
Anne kedi, yavrular 4 haftalık olduğunda yavruları sütten kesmeye başlar. Tabii bu bir gecede gerçekleşmez, 10 hafta kadar sürer. Sütten kesme sürecinin sonunda yavru kedi, katı ve ıslak yiyecekler tüketebiliyor hale gelir ve anne kedi rahatlar.
Yavruların sütten kesilme süreci sadece bir şeyler yemeye başlamaktan ibaret değildir. Bu süreçte yavrunun, su içmeyi öğrenmesi de çok önemlidir.
Suyla tanışma
Su, yavru bir kedinin sağlıklı ve canlı kalması için hayati önem taşır.
Yavru yaklaşık 4 haftalık olduğunda, yakınlarında kolayca ulaşıp içebileceği temiz su bulundurmanın zamanı gelmiş demektir.
Suyu yavrunun minik boyuyla erişmekte zorlanmayacağı, kenarları çok yüksek olmayan, sağlıklı bir malzemeden yapılmış bir kaba koymaya özen gösterin. Yavru, meraklı patiler atarken yolu üzerinde suya rastlayıp, patisini burnunu sokarak suyla tanışabilir.
Biraz yardım?
Yavru, annesini izleyip taklit ederek su içmeyi öğrenebilir. Biraz güç öğreniyorsa yavruya sizin eşlik etmeniz de gerekebilir. Ağzı ve burnu suya girmeyecek şekilde çenesini hafifçe suyun içine bastırdığınızda yalanmaya ve suyun tadını keşfetmeye başlayacaktır. İlk içme denemelerinde burnuna su kaçabileceğinden art arda hapşurabilir ancak bu endişelenilecek bir durum değildir.
Su kabının altına olası kazaları önlemek için su emici bir bez koymanız faydalı olabilir. Yavaştan yürümeye ve görmeye başlamış olan yavru, sizinle yaptığı ilk denemelerden sonra kendisi kabın başına gidip içiyor mu diye gözlemleyebilirsiniz. Şirin manzaralarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek! 🙂
Çok faydalı bir paylaşım olmuş, çok teşekkürler 🙂